Το prlogos παρουσιάζει τα συμπεράσματα της μελέτης για το εξασθενές χρώμιο όπου εκπόνησαν το  ΙΓΜΕ , το ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας και το Κέντρο Περιβάλλοντος. Η μελέτη αυτή παραδόθηκε στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας το Δεκέμβριο του 2019 , αλλά  ακόμα δεν έχει παρουσιαστεί επίσημα .Έγινε κατ’ εντολή της  και  όπως αναμενόταν δικαιώνει απόλυτα τη ΔΕΗ . Αναμένεται να χρησιμοποιηθεί  στις 15 Φεβρουαρίου στην έφεση κατά της πρωτόδικης απόφασης που καταδίκαζε  τρεις διευθυντές  ορυχείων της ΔΕΗ για υποβάθμιση του περιβάλλοντος λόγω της κακής διαχείρισης της τέφρας,  η οποία και προκάλεσε τον εμπλουτισμό των νερών με το τοξικό εξασθενές χρώμιο στις κοινότητες Αγίου Δημητρίου, Ρυακίου, Κοιλάδας και Ακρινής.

Ακολουθούν μερικά βασικά στοιχεία της :

”Στη μελέτη πραγματοποιήθηκε έρευνα, γεωλογική, υδρογεωλογική, υδροχημική καθώς και άλλες έρευνες με σκοπό την ανίχνευση του εξασθενούς χρωμίου στην περιοχή του Δυτικού Βερμίου. Η περιοχή τοποθετείται στο Νομό Κοζάνης στα Μπουτζάκια.

Οι γεωλογικοί σχηματισμοί που απαρτίζουν την περιοχή είναι οι σχηματισμοί της σειράς των σχιστόλιθων που συνδέονται στενά με τα υπερβασικά πετρώματα δηλαδή των χρωμιτικών οφιόλιθων που εμπεριέχουν το τρισθενές χρώμιο.

Πραγματοποιήθηκαν πολλές χημικές αναλύσεις στο νερό πολλών  πηγών που  εξέρχονται από τα πετρώματα της σειράς αυτής και θεωρούμε ότι το τρισθενές χρώμιο των οφιόλιθων οξειδώνεται σε εξασθενές χρώμιο παρουσία του μαγγανίου. που περιέχουν οι οφιόλιθοι και θεωρείται τοξικό στοιχείο.

Έτσι αποδείχτηκε ότι σε όλες  τις  καρστικές πηγές επαφής μεταξύ των υπερκείμενων υδροπερατών ασβεστόλιθων και των υποκείμενων μη υδροπερατών  οφιόλιθων που έρχεται σε επαφή το υπόγειο νερό, ανιχνεύεται το εξασθενές χρώμιο σε υψηλές συγκεντρώσεις.

Το εξασθενές χρώμιο ανιχνεύεται  σε υψηλές συγκεντρώσεις, επίσης σε όλες τις πηγές όπου η ζώνη τροφοδοσίας των είναι η μάζα των οφιόλιθων. Δεν ανιχνεύεται στο νερό των πηγών όταν στις πηγές επαφής μεταξύ των υπερκείμενων ασβεστόλιθων και υποκείμενων οφιόλιθων παρεμβάλλεται σχιστολιθική υδατοστεγής ένστρωση που εμποδίζει την επαφή του υπόγειου νερού με τους οφιόλιθους. Τέλος το εξασθενές χρώμιο δεν ανιχνεύεται στις πηγές  που προέρχονται από τη μάζα των σχιστόλιθων και δεν έρχεται σε επαφή με τους οφιόλιθους.

Το παραπάνω μοντέλο στο Βέρμιο όρος, όπου το νερό, επιφανειακό ή υπόγειο, έρχεται σε επαφή με τους οφιολιθικούς σχηματισμούς, σχετίζεται απαραίτητα με την παρουσία εξασθενούς χρωμίου σε υψηλές συγκεντρώσεις πέραν των ορίων ποσιμότητας.  Τούτο είναι επιβεβαιωμένο και αποδεδειγμένο πέραν κάθε αμφισβήτησης.

Στον υδροφόρο όμως του νότιου πεδίου ή Σαριγκιόλ, οι σχηματισμοί του υδροφόρου αποτελούνται από χαλαρά ιζήματα, Τεταρτογενούς και Νεογενούς ηλικίας τα οποία είναι διαβρωσιγενή υλικά των πετρωμάτων του Βερμίου όρους που περιγράφτηκαν παραπάνω.

Είναι υλικά όπως άμμοι, κροκάλες , άργιλοι που αποτέθηκαν στη βυθισμένη λεκάνη Σαριγκιόλ όπου η σύστασή τους είναι ίδια των μητρικών πετρωμάτων απ΄όπου και διαβρώθηκαν, δηλαδή ασβεστόλιθοι, σχιστόλιθοι και οφιολιθικοί σχηματισμοί.

Το μοντέλο  δηλαδή του Βερμίου όρους με τους οφιόλιθους  όπου το νερό έρχεται σε επαφή μαζί τους και συνδέεται αναγκαία με υψηλές συγκεντρώσεις εξασθενούς χρωμίου, επεκτείνεται και στον υδροφόρο Σαριγκιόλ, αφού εδώ το υπόγειο νερό έρχεται επίσης σε επαφή με τα διαβρωσιγενή υλικά οφιολιθικής σύστασης προερχόμενα από τους οφιόλιθους του Βερμίου όρους.

Οι οφιολιθικοί άμμοι και κροκάλες όπου μεταξύ των άλλων αποτεθέντων υλικών ενυπάρχουν στα υλικά του υδροφόρου Σαριγκιόλ και συναντήθηκαν σε πολλές υδρογεωτρήσεις του ΙΓΜΕ και γεωτρήσεις της ΔΕΗ. Είναι λοιπόν το ίδιο μοντέλο που καταγράψαμε με τα νερά, υπόγεια και επιφανειακά, στο Βέρμιο όρος».

Ιωάννα Παπαδημητρίου

Καμία ενημέρωση στις τοπικές κοινότητες Αγίου Δημητρίου, Ρυακίου, Κοιλάδας και Ακρινής για τη μελέτη της Περιφέρειας γύρω από το εξασθενές χρώμιο

 

Κώστας Πουτακίδης: «Η μελέτη της Περιφέρειας για το εξασθενές χρώμιο έπρεπε να κοινοποιηθεί πρώτα στην περιφέρεια, να ενημερώσει η περιφέρεια τον κόσμο και μετά να πάει στα δικαστήρια»

 

Έλσα Αμανατίδου: Να θεσμοθετηθούν αυτόνομα οι τιμές για το εξασθενές χρώμιο – Τα όρια δεν εγγυώνται τη δημόσια υγεία – Τοξικό, καρκινογόνο και μεταλλαξιογόνο το χρώμιο -Τοπική η επιβάρυνση της τέφρας