Οι τοπικές κοινότητες Αγίου Δημητρίου, Ρυακίου, Κοιλάδας και Ακρινής ακόμα δεν έχουν έχουν ενημερωθεί για τη μελέτη της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας σχετικά με την ύπαρξη εξασθενούς χρωμίου σε όλη την Π.Ε. Κοζάνης. Όταν το ΙΓΜΕ , το ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας και το Κέντρο Περιβάλλοντος την έχουν παραδώσει το Δεκέμβριο του 2019.Ενδιαφέρον έχει επίσης το γεγονός ότι αυτή δεν παρουσιάστηκε στο δικαστήριο όπου επιδικαζόταν η έφεση κατά της πρωτόδικης απόφασης μετά την καταδίκη των τριών διευθυντών ορυχείων της ΔΕΗ για υποβάθμιση του περιβάλλοντος λόγω της κακής διαχείρισης της τέφρας, η οποία και προκάλεσε τον εμπλουτισμό των νερών με το τοξικό εξασθενές χρώμιο στις πάνω κοινότητες.

Η επιδίκαση της υπόθεσης σε λίγους μήνες θα γίνει με την ολοκλήρωση της μελέτης του Α.Π.Θ. , αλλά και την προσκόμιση της μελέτης της Περιφέρειας, όπως αποφάσισε το δικαστήριο. Το θέμα αναμένεται εδώ και ενάμιση χρόνο να έρθει και στο περιφερειακό συμβούλιο για την ενημέρωση του κόσμου σε μια μελέτη που παραδόθηκε από το Δεκέμβριο του 2019 και έχει επικαιροποιηθεί. Αξίζει να αναφερθεί ότι ακόμα επίσημη παρουσίαση από τους τρεις φορείς στην περιφέρεια δεν έχει γίνει.

Σύμφωνα με πληροφορίες του prlogos το γενικό συμπέρασμα της μελέτης είναι ότι το εξασθενές χρώμιο δεν προέρχεται από την τέφρα. Τόσο στις πηγές του Βερμίου όσο και στη λεκάνη του Σαργκιόλ υπάρχει τρισθενές χρώμιο που οξειδώθηκε από τα οξείδια του μαγγανίου και έγινε εξασθενές.

Ιωάννα Παπαδημητρίου

Καταδικάστηκαν τρεις πρώην διευθυντές ορυχείων της ΔΕΗ για την ρύπανση των νερών με εξασθενές χρώμιο – Ένοχη η τέφρα

Οι απολογίες των τεσσάρων διευθυντικών στελεχών της ΔΕΗ για το εξασθενές χρώμιο

Για τρίτη συνεδρίαση στο εδώλιο η ΔΕΗ – Νίκος Καντηράνης: «Έντονη επιβάρυνση με εξασθενές χρώμιο λόγω της διαχείρισης της τέφρας στον αποθετήρα Α9»

Η τρίτη μελέτη της Περιφέρειας Δ.Μακεδονίας για το εξασθενές χρώμιο: Αμελητέα η συμβολή της τέφρας στην παρουσία του- Υπεύθυνη η γεωλογία και τα πετρώματα