«Καμιά επιβολή προστίμου δεν έχει επιβάλλει μόνος του ο κ. Αλβανός»

Ο Κώστας Πουτακίδης, πρόεδρος του Συλλόγου Περιβάλλοντος Ακρινής μίλησε στο Λύσανδρο Ρήγα και το ραδιοΛόγος, το διαδικτυακό ραδιόφωνο του prlogos για την απάντηση της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος μετά την επιβολή του προστίμου των 22.800 ευρώ από τη ΔΕΗ. «Με εξέπληξε ο τρόπος που το τμήμα Περιβάλλοντος προσωποποίησε το θέμα. Ο κ. Αλβανός βγήκε σε κανάλια να δικαιολογηθεί» είπε.

Απόντες δήμος και περιφέρεια από τη δίκη

Ο ίδιος σχολίασε την αναφορά ότι «όλα τα στοιχεία για την υποβολή της μηνυτήριας αναφοράς δόθηκαν από τις υπηρεσίες της Περιφέρειας» λέγοντας ότι οι κάτοικοι ήταν οι μόνοι που κατέθεσαν σχετικά με τη δίκη έγγραφα« Καμία αναφορά σε κανένα έγγραφο και κανένας μάρτυρας δεν παραβρέθηκε από το Διεύθυνση Περιβάλλοντος». Άρα τίθεται το ερώτημα πως βοήθησαν ενώ ήταν απόντες. «Ότι στοιχεία ήταν στα αναγνωστέα ήταν στα χέρια μας. Και από το Τμήμα Περιβάλλοντος του δήμου και της Περιφέρειας δεν προσκομίστηκε κανένα στοιχείο στη δίκη για να λειτουργήσει υπέρ της αλήθειας. Κανένας υπάλληλος δεν παραβρέθηκε. Δεν υπήρχε φυσική παρουσία».

«Αισθάνονται την ενοχή τους για τη μη τήρηση περιβαλλοντικών όρων και προσπαθούν να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα» συνέχισε λέγοντας ότι δεν μπορεί την Παρασκευή 1 Μαρτίου που έβγαινε η απόφαση του δικαστηρίου να στέλνει η ΔΕΗ τις εξηγήσεις της μετά από τόσο διάστημα για να επιβληθεί το πρόστιμο εν τέλει τη Δευτέρα 4 Μαρτίου, είπε.

Οι αναφορές του συλλόγου στη Διεύθυνση Περιβάλλοντος

Λόγος έγινε και για τις αναφορές του Συλλόγου στη Διεύθυνση. Το Μάιο του 2017 έγινε αναφορά στη Διεύθυνση Περιβάλλοντος για τον αποθέτη Α5 και νωρίτερα στους Επιθεωρητές Περιβάλλοντος. Η διεύθυνση απάντησε ότι επέβαλαν ένα πρόστιμο τόνισε ο κ.Πουτακίδης. Στις 15-01-2018 έγινε πάλι αναφορά από το Σύλλογο για τον τον Α5 και τον ταινιόδρομο που δεν έχει μπεκάκια διαβροχής. Ο κ. Αλβανός απάντησε ότι επιφυλασσόμαστε για τυχόν έκτακτη επιθεώρηση αν συντρέχουν λόγοι ειδικών περιπτώσεων ή αν η αναφορά σας αξιολογηθεί διαφορετικά από την επιθεώρηση μεταλλείων. «Μέχρι και τώρα που μιλάμε δεν έχουν μπει τα μπεκάκια, ο κ. Αλβανός σιωπά, απαντά ότι θα απαντήσουν. Στην πορεία της διαδικασίας είδαμε ότι δεν υπάρχουν μπεκάκια και όχι από την αρχή της λειτουργία του ταινιοδρόμου. Ο κ. Αλβανός δεν έκανε έλεγχο για τα μπεκάκια.»

Τα πρόστιμα έμπαιναν μετά από αναφορές και όχι από τακτικούς ελέγχους

Πραγματικά η μόνη υπηρεσία που μπορεί να κάνει ελέγχους είναι η Διεύθυνση Περιβάλλοντος συνέχισε ο κ. Πουτακίδης ρωτώντας για τον αριθμό των τακτικών ελέγχων που έκανε από το 2012, από μόνος του και διαπίστωσε παράβαση. «Καμιά επιβολή προστίμου από μόνος του δεν έχει επιβάλλει. Τα πρόστιμα έμπαιναν μετά την ανάληψη των ευθυνών» και τις αναφορές που φτάνουν τις 24 όπως χαρακτηριστικά ανέφερε.

Η μελέτη της περιφέρειας για το εξασθενές χρώμιο στην υπεράσπιση της ΔΕΗ

«Η Περιφέρεια συγχρηματοδότησε τόσο την μελέτη του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, όσο και την μελέτη του ΙΓΜΕ-ΤΕΙ που βρίσκεται σε εξέλιξη και αφορά το σύνολο της Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης» αναφέρει επίσης η απάντηση της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος για το πρόστιμο στη ΔΕΗ. «Αναφέρονται σε μια μελέτη του ΙΓΜΕ και πανηγυρίζουν» είπε με τον κ. Στάμο εκπροσωπώντας το ΙΓΜΕ να καταθέτει στο δικαστήριο σαν μάρτυρας υπεράσπισης της ΔΕΗ. «Ποιος τους έδωσε το δικαίωμα να καταθέσει υπέρ της ΔΕΗ; Και ρωτώ τον κ.Αλβανό, τον κ. Καρυπίδη. Η μελέτη έπρεπε να είναι ανεξάρτητη και ουδέτερη. Το αποτέλεσμα έπρεπε να είχε κοινοποιηθεί σε αυτόν που έδωσε την παραγγελία, την περιφέρεια, να ενημερώσει τον κόσμο και μετά την περιφέρεια και μετά να πάει σε τρίτους. Είναι σε εξέλιξη η μελέτη, δεν τελείωσε. «Καλέστηκε από την ΔΕΗ σαν μάρτυρας υπεράσπισης; Αν πήγε σαν ΙΓΜΕ τότε έπρεπε να καταθέσει σαν πρόεδρος και όχι να αναφερθεί σε μελέτη που δεν δημοσιοποιήθηκε και δεν τελείωσε. Είναι δεοντολογικό να καταθέτεις για μια μελέτη που δεν έχει τελειώσει;» διερωτήθηκε.

Σε δημοσίευμα του Πρωινού Λόγου «Η τρίτη μελέτη της Περιφέρειας Δ.Μακεδονίας για το εξασθενές χρώμιο: Αμελητέα η συμβολή της τέφρας στην παρουσία του – Υπεύθυνη η γεωλογία και τα πετρώματα» είχαμε αναφερθεί στην κατάθεση του κ. Στάμου. «Ο κ. Στάμος Αλκιβιάδης, υδρογεωλόγος, διευθυντής ΙΓΜΕ Κοζάνης με εμπειρία άνω των 30 ετών κατέθεσε τα αποτελέσματα αυτής ενώπιον του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Κοζάνης. Μάλιστα παρότι η μελέτη ξεκίνησε στις αρχές του 2018 κι ολοκληρώνεται τον Ιούλιο του 2019, σε πέντε δηλαδή μήνες, έχουν εξαχθεί ασφαλή συμπεράσματα για την πηγή προέλευσης του εξασθενούς χρωμίου».

Και παρότι πολλάκις ο «Πρωινός Λόγος» ζήτησε από την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας τα συμπεράσματα της τρίτης αυτής μελέτης δεν πήρε ποτέ πληροφόρηση, γιατί ακόμα δεν έχουν ενημερωθεί οι ίδιοι…

Ιωάννα Παπαδημητρίου

Η απάντηση της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος για το πρόστιμο των 22.800 ευρώ στη ΔΕΗ

Ο Σύλλογος Ανέργων και Ανάπτυξης για το καθυστερημένο πρόστιμο στη ΔΕΗ από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος

Πρόστιμο 22.800 ευρώ στη ΔΕΗ για απουσία συστήματος διαβροχής στο Ορυχείο Νοτίου Πεδίου – Κώστας Πουτακίδης: «Το πρόστιμο βγήκε όλως παραδόξως στην επιφάνεια μετά την καταδίκη των τριών στελεχών της ΔΕΗ» – Ηλίας Τεντζογλίδης: «Από εδώ και στο εξής θέλω να πιστεύω ότι θα αλλάξει στάση και το υπουργείο και η ΔΕΗ»

Η τρίτη μελέτη της Περιφέρειας Δ.Μακεδονίας για το εξασθενές χρώμιο: Αμελητέα η συμβολή της τέφρας στην παρουσία του- Υπεύθυνη η γεωλογία και τα πετρώματα