Ο Κώστας Πουτακίδης, πρόεδρος του Συλλόγου Περιβάλλοντος Ακρινής και ο Ηλίας Τεντζογλίδης, γραμματέας του Συλλόγου Ανέργων και Ανάπτυξης Αγίου Δημητρίου – Ρυακίου μίλησαν στο Λύσανδρο Ρήγα και το ραδιοΛόγος, το διαδικτυακό ραδιόφωνο του prlogos για την πράξη επιβολής προστίμου 22.800 ευρώ στη ΔΕΗ στις 4 Μαρτίου, καθώς και την απόφαση του δικαστηρίου για την πολυσυζητημένη υπόθεση του εξασθενούς χρωμίου.

Στις 4 Μαρτίου 2019 μετά από αυτοψία της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας στο Ορυχείο Νοτίου Πεδίου επιβλήθηκε το παραπάνω πρόστιμο για παράβαση του όρου στον οποίο προβλέπεται «Εγκατάσταση μπεκ διαβροχής ανά20 μ. και πρόσθετων οριζοντίων βραχιόνων ανά 350 μ. και συστημάτων εκνέφωσης στο σημείο μεταφόρτωσης κάθε κεφαλής του νέου ταινιόδρομου μεταφοράς τέφρας από τον ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου στις αποθέσεις των ορυχείων». Το ενδιαφέρον είναι ότι η αυτοψία έγινε από το αρμόδιο τμήμα της περιφέρειας μετά από αναφορά στις 26 Νοεμβρίου 2018 και το πρόστιμο ήρθε καθυστερημένα στις 4 Μαρτίου 2019. Ο περιφερειάρχης όμως έχοντας υπόψιν την από 11-10-2018 επιστολή του Συλλόγου για την καταπολέμηση της ανεργίας και την ανάπτυξη της περιοχής Αγίου Δημητρίου-Ρυακίου Κοζάνης και την από 11-1-2019 εισήγηση των υπαλλήλων της Δ/νσης Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, επιβάλει το πρόστιμο στις 4 Μαρτίου 2019!!! Θυμίζουμε ότι η τελευταία δίκη για το εξασθενές χρώμιο, στην οποία το θέμα της τήρησης των περιβαλλοντικών όρων κυριάρχησε έγινε την 1 του Μάρτη και η απόφαση όλως τυχαίως ήρθε λίγες μέρες μετά…

«Η ΔΕΗ Α.Ε. δεν αρνείται ότι λειτούργησε καθ’ υπέρβαση της ΑΕΠΟ και της εγκεκριμένης ΜΠΕ. Παραθέτει, απλώς, τους λόγους για τους οποίους προέβη σε αυτή την ενέργεια οι οποίοι, ωστόσο, δεν αναιρούν τη διαπιστωθείσα παράβαση» αναφέρει το έγγραφο επιβολής προστίμου, κάτι που συνεπάγεται ότι από το 2016 δεν υπάρχουν τα μπεκ διαβροχής που ορίζει η νομοθεσία. Μετά από αυτές τις καθυστερήσεις στην επιβολή προστίμου και την γνώση της αρμόδια υπηρεσίας για τις παραβάσεις τίθεται ένα μόνο ερώτημα. Αν οι επιθεωρητές περιβάλλοντος που γνωρίζουν το θέμα διενεργήσουν ελέγχους. Διότι αυτό ήταν και το ρεζουμέ της έκθεσης του Συνηγόρου του Πολίτη για την γιγαντιαία κατολίσθηση στο Αμύνταιο, η έλλειψη ελέγχων.

Το ιστορικό των αναφορών για την απουσία συστήματος διαβροχής στο νέο ταινιόδρομο του ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου

Η πρώτη αναφορά στην Διεύθυνση Περιβάλλοντος έγινε από το Σύλλογο Περιβάλλοντος Ακρινής τον Ιανουάριο του 2018 ανέφερε στο Λύσανδρο Ρήγα ο κ. Πουτακίδης. Εκεί αναφέρθηκε ότι ο νέος ταινιόδρομος δεν διαθέτει αυτά που ορίζουν οι περιβαλλοντικοί όροι και σε μέσα σε αυτά και την τοποθέτησης μπεκ διαβροχής ανά 20 μέτρα βάση της τροποιητικής της ΑΕΠΟ(απόφαση έγκρισης περιβαλλοντικών όρων) που είναι σε ισχύ. «Ακόμα και σήμερα δεν έχουν εγκατασταθεί τα μπεκ όπως φαίνεται και από το έγγραφο της επιβολής προστίμου, το οποίο όλως παραδόξως βγήκε στην επιφάνεια ακριβώς μετά την καταδίκη των τριών στελεχών της ΔΕΗ. Το πώς και το γιατί θα το δούμε στη συνέχεια» είπε ο κ. Πουτακίδης.

Ο Ηλίας Τεντζογλίδης, γραμματέας του Συλλόγου Ανέργων και Ανάπτυξης Αγίου Δημητρίου – Ρυακίου ανέφερε ότι το σύστημα διαβροχής ακόμα και σήμερα δεν έχει μπει λέγοντας ότι στο δικαστήριο για το εξασθενές χρώμιο ακούστηκε ακριβώς το αντίθετο: «Επικαλέστηκαν στελέχη της ΔΕΗ ότι έχουν τοποθετηθεί τα μπεκ ανά 12 μέτρα για καλύτερη προστασία του περιβάλλοντος. Υπάρχει μη τήρηση των περιβαλλοντικών όρων. Δεν γίνεται διαβροχή, άρα παράγεται σκόνη, τέφρα την οποία αναπνέουμε εμείς και τα παιδιά μας. Η ποιότητα ζωής των κατοίκων μας ενδιαφέρει. Εμείς δεν μπαίνουμε στην διαδικασία των προστίμων. Υπάρχει έλλειψη από τον κρατικό μηχανισμό προστασίας των κατοίκων Αγίου Δημητρίου-Ρυακιού και της Ακρινής και ένα χρόνο μετά την καταγγελία δεν έχουν μπει τα μπεκάκια. Δεν μας λέει τίποτα το πρόστιμο. Η ΔΕΗ έχει τη δυνατότητα να πληρώνει αλλά η ποιότητα του ατμοσφαιρικού αέρα παραμένει η ίδια».

Για την απόφαση του δικαστηρίου

«Χαιρετίζω την απόφαση γιατί μας δικαιώνει στο ότι η ΔΕΗ δεν τηρούσε τους περιβαλλοντικούς όρους» είπε ο κ. Πουτακίδης μιλώντας και για το ακατάλληλο νερό που έπιναν και τα αιωρούμενα σωματίδια. Στο δικαστήριο «κατέθεσαν ενόρκως ότι έχουν γίνει όλα τα απαραίτητα. Φαίνεται ότι κάποιοι ψευδομαρτύρησαν. Εδώ είναι φανερό ότι κάποιοι δεν έκαναν καλά τη δουλειά τους. Τελικά όλοι αυτοί οι κρατικοί μηχανισμοί, επιθεωρητές περιβάλλοντος , τμήμα περιβάλλοντος λειτουργούν υπέρ του πολίτη ή αποκρύπτουν την αλήθεια από τον πολίτη;» διερωτήθηκε. «Η πράξη ότι μπήκαν τα μπεκ ή όχι δεν είναι θεωρητική. Ενώ επιβεβαίωναν όλοι οι μάρτυρες ότι μπήκαν αποδεικνύεται ότι δεν μπήκαν. Αυτό χρήζει περαιτέρω έρευνας» τόνισε.

Συμπλήρωσε επίσης ότι «Η υπόθεση ένα χρόνο τώρα δεν είχε εξελιχτεί και βγαίνει μετά την απόφαση του δικαστηρίου .Θα έχει και τη δέουσα σημασία και στα επόμενα δικαστήρια. Υπήρχαν καθυστερήσεις, θα αναδείξουμε δεόντως από ποιους και γιατί. Εξ’ ου και η αγωνία πολλών να κλείσουν τους σταθμούς. Μήπως αυτοί που έτρεξαν να κλείσουν τους σταθμούς ήξεραν κάτι περισσότερο; Αυτά τα ερωτήματα πρέπει να απαντηθούν».

Κινδυνολογία για κλείσιμο σταθμών

Ο κ. Ηλίας Τεντζογλίδης πρόσθεσε ότι: «Κινδυνολογούν όσοι λένε ότι θα κλείσει ο ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου. Ασκούνται πιέσεις, η ΔΕΗ είναι πάνω από όλους και λειτουργούν ως κατακτητές» είπε. «Εμείς δεν είμαστε απέναντι από τον ΑΗΣ και την τηλεθέρμανση της Κοζάνης ούτε είδαμε κάποιο έργο προστασίας του περιβάλλοντος από τον τοπικό πόρο ανάπτυξης»

«Η απόφαση του δικαστηρίου είναι η μη τήρηση των περιβαλλοντικών όρων. Κανένας δεν έχει δικαίωμα να κλείσει τους σταθμούς και δεν μπορεί. Άφησαν να εννοηθεί προς όλους ότι σε περίπτωση που δικαστεί η ΔΕΗ υπάρχει θέμα. Αυτή η κινδυνολογία δεν μπορεί να περάσει» συμπλήρωσε ο κ. Πουτακίδης.

Τέλος και οι δύο ομιλούντες συμφώνησαν ότι κάτι αλλάζει με την απόφαση αυτή του δικαστηρίου. «Θεωρώ ότι τα δεδομένα έχουν αλλάξει για όλους μας. Η συμπεριφορά και ευθύνη όλων πρέπει να αλλάξει, θα πρέπει να τηρούνται οι κανόνες» τόνισε ο κ. Πουτακίδης. Αλλάζει το τοπίο και να συζητηθεί επιβάρυνση της μόλυνσης της ευρύτερης περιοχής σοβαρά και σε υπουργικό επίπεδο πρόσθεσε.

«Μας ενδιαφέρει η ποιότητα της ζωής μας. Ζητάμε εδώ και τρία χρόνια να μας πει το επίσημο κράτος αν θα μπορούμε να ζούμε εδώ με μια μελέτη βιωσιμότητας , αν το περιβάλλον είναι κατάλληλο. Από εδώ και στο εξής θέλω να πιστεύω ότι θα αλλάξει στάση και το υπουργείο και η ΔΕΗ» ολοκλήρωσε ο κ. Τενζογλίδης.

Ακολουθεί το έγγραφο επιβολής της ποινής:

επιβολή διοικητικών κυρώσεων

 

Ιωάννα Παπαδημητρίου

Ιωάννης Σαγιάς από το Συνήγορο του Πολίτη για την κατολίσθηση του Αμυνταίου: «Υπήρχαν καθυστερήσεις, ελλείψεις ελέγχων και αδράνεια»

Τα ψευτοδιλήμματα που γέννησε η υπόθεση του εξασθενούς χρωμίου εξανεμίζονται

Καταδικάστηκαν τρεις πρώην διευθυντές ορυχείων της ΔΕΗ για την ρύπανση των νερών με εξασθενές χρώμιο – Ένοχη η τέφρα