Ο Γιώργος Τζιώνας, υπεύθυνος του πολιτιστικού συλλόγου SISTRON, μίλησε στο Λύσανδρο Ρήγα και το ραδιοΛόγος, το διαδικτυακό ραδιόφωνο του prlogos για την έκθεση παραδοσιακού παιχνιδιού που θα πραγματοποιηθεί από τις 18 Μαρτίου έως τις 19 Απριλίου στο Εκθεσιακό Κέντρο Δυτικής Μακεδονίας. Η έκθεση με τίτλο «Από τον Όμηρο στις αλάνες της γειτονιάς» γίνεται σε συνεργασία με την περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης, την Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, αλλά και το δήμο Κοζάνης με τη βοήθεια του Εκθεσιακού Κέντρου.

Την Κυριακή στις 12μ.μ. θα γίνουν τα εγκαίνια. Τα παιδιά ξεναγούνται στα παιχνίδια που προέρχονται από το 2.000 π.Χ. και θα μπορούν να παίξουν με αυτά. Είναι πήλινες κατασκευές όπως ακριβώς ήταν στα χρόνια της αρχαιότητας με πηλό, ξύλα, πέτρα, κόκαλα, δέρματα ζωών, αντίγραφα της αρχαιότητας.

Την έκθεση μπορούν να παρακολουθήσουν μαθητές από το νηπιαγωγείο μέχρι και μαθητές λυκείων. Υπάρχουν παιχνίδια από την γέννηση του παιδιού μέχρι και άλλα που αναφέρονται σε σχολικά κείμενα. Τα παιδιά θα αγγίζουν τα παιχνίδια, υπάρχουν ομάδες παιχνιδιών ανά ηλικίες. Ήδη έχουν κλειστεί πολλά σχολεία και από τις 8:30 καθημερινά θα λειτουργήσει η έκθεση για τους μαθητές. «Κι επειδή το παιχνίδι είναι ανάμνηση από τις 11 έως τις 3 το σαββατοκύριακο θα λειτουργεί η έκθεση και για τους μεγάλους.

Το 2015, 2016 και 2017 ο κ. Τζιώνας οργάνωσε το Φεστιβάλ Παιχνιδιού στο Λιβαδερό Κοζάνης, με τη συμμετοχή σχολείων της ευρύτερης περιοχής και την συνεργασία της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας.

Το σείστρον είναι το αρχαιότερο παιχνίδι, η κουδουνίστρα και χρονολογείται στο 2.000 π.Χ.

«Η καλύτερη μάθηση γίνεται μέσα από το παιχνίδι και είναι απαραίτητο για την ανάπτυξη του παιδιού. Όλοι οι μεγάλοι φιλόσοφοι και σύγχρονοι παιδαγωγοί ασχολούνται με το παιχνίδια» δήλωσε ο κ. Τζιώνας, ο οποίος βλέπει το παιχνίδι ως ένα πρόγραμμα ένταξης που ενσωματώνει στρατηγικές παρέμβασης για να ενισχύσει αναπτυξιακές διαδικασίες και να αυξήσει λειτουργικές δεξιότητες στον γνωστικό τομέα, στον κοινωνικοσυναισθηματικό τομέα, στον τομέα επικοινωνίας και γλώσσας και στον οπτικοκινητικό τομέα, με απώτερο στόχο την ενίσχυση της πρόσβασης στην γνώση και την εκπαίδευση.

Ο Γιώργος Τζιώνας από το Λιβαδερό εδώ και δεκαπέντε χρόνια ερευνά, καταγράφει και κατασκευάζει αρχαία ελληνικά και παραδοσιακά παιχνίδια, τα οποία χρονολογούνται περίπου από το 2000 π.Χ. περίπου και ως τις μέρες μας. Έτσι το 2010 συστάθηκε στο Ωραιόκαστρο Θεσσαλονίκης το Διαδραστικό Μουσείο Παιχνιδιού με εκθέματα παιχνίδια αντικείμενα, το οποίο επισκέπτονται μαθητές και μαθήτριες όλων των σχολικών βαθμίδων. Πρόκειται για μια συλλογή με πλήθος παιχνιδιών που σχετίζονται με τη γέννηση του παιδιού μέχρι την ενηλικίωσή του και την παιγνιώδη διάθεσή του ως ενήλικας, όπως σείστρο, πλαγγόνες, αστράγαλοι, τσέρκι, τρίλιζα, κότταβος, τσίλικι, πατίνι, τζαμί κ.ά. Όλα τα κατασκευασμένα παιχνίδια φτιάχτηκαν κατόπιν ενδελεχούς έρευνας ως αντίγραφα των πρωτότυπων παιχνιδιών με τα ίδια φυσικά υλικά, όπως ξύλο, πηλό, πέτρες, δέρματα, κόκκαλα, χόρτα, σχοινιά κ.ά.

Αυτά τα παιχνίδια μεταφέρονται στο Εκθεσιακό Κέντρο Κοζάνης και είναι στην διάθεση μικρών και μεγάλων.

Για περισσότερες πληροφορίες διαβάστε εδώ:

http://eranistis.net/wordpress/wp-content/uploads/2019/03/seistron.pdf?x59960

Ιωάννα Παπαδημητρίου