Προς τα Μέλη της Ακαδημαϊκής Κοινότητας του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας,

Μετά την επίσημη ανακήρυξη των υποψηφιοτήτων από την Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή για τις επικείμενες εκλογές ανάδειξης των Πρυτανικών Αρχών του ΠΔΜ, θα ήθελα με το παρόν μήνυμα να σας γνωστοποιήσω τη δική μου υποψηφιότητα για τη θέση του Πρύτανη του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας.

Η απόφασή μου αυτή, βασίστηκε στην πολυετή μου εμπειρία ως μέλος της ακαδημαϊκής κοινότητας του ΠΔΜ, τόσο ως Πανεπιστημιακός δάσκαλος και ερευνητής όσο και μέσω θέσεων διοικητικής ευθύνης, τις οποίες υπηρέτησα θεσμικά με μοναδικό γνώμονα το κοινό καλό και την πρόοδο του Πανεπιστημίου μας, μακριά από προσωπικές αγκυλώσεις και συμφέροντα.

Αντιλαμβανόμενος πλήρως το μέγεθος της ευθύνης, θα ήθελα να ζητήσω την στήριξη σας για να δουλέψουμε όλοι μαζί ενωμένοι για ένα σύγχρονο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας εξωστρεφές, αξιοκρατικό, ανοικτό στην κοινωνία και στους πολίτες. Ένα Πανεπιστήμιο με υψηλό επίπεδο στην παρεχόμενη εκπαίδευση και στη διεξαχθείσα έρευνα, με εύρυθμη διοικητική λειτουργία και ταχύτατα παρεχόμενες υπηρεσίες προς όλα τα μέλη της Πανεπιστημιακής κοινότητας.

Το Πανεπιστήμιο μας με τη νέα του μορφή και τη διαμόρφωση νέων κλασσικών και μοντέρνων προγραμμάτων σπουδών στις πέντε μεγαλύτερες πόλεις της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, αποτελεί σήμερα ένα από τα μεγαλύτερα Πανεπιστημιακά Ιδρύματα της Χώρας. Οι ευκαιρίες και προσδοκίες που ανοίγονται για ένα ίδρυμα πρωταγωνιστή στην Ελλάδα και στα Βαλκάνια είναι υψηλές. Όπως επίσης σημαντικές είναι οι προκλήσεις και οι δυσκολίες που θα πρέπει άμεσα να αντιμετωπιστούν.

Πιστεύω ότι η επιτυχία του συγκεκριμένου εγχειρήματος, βασίζεται ξεκάθαρα στο ακαδημαϊκό και διοικητικό προσωπικό του ιδρύματος, το οποίο έχει αντιληφθεί τις ευκαιρίες που ανοίγονται. Είμαι σίγουρος ότι με κατάλληλο συντονισμό και συστηματική εργασία μπορούμε να δημιουργήσουμε ένα σπουδαίο ακαδημαϊκό ίδρυμα με διεθνή απήχηση που δε θα περιορίζεται στα στενά όρια της Περιφέρειας. Δε θα είναι ένα ακόμα Περιφερειακό Πανεπιστήμιο. Θα στοχεύει στο να αποκτήσει διεθνή αίγλη και φήμη προσελκύοντας τους καλύτερους πανεπιστημιακούς δασκάλους και φοιτητές, οι οποίοι αποτελούν την απαραίτητη προϋπόθεση για να μεγαλουργήσει ένα ακαδημαϊκό ίδρυμα στο διεθνές στερέωμα.

Σε αυτή τη νέα πραγματικότητα θεωρώ ότι η ενότητα και η συμμετοχή όλων μας, δίχως αποκλεισμούς, είναι αδιαπραγμάτευτη.

Για τους παραπάνω λόγους, απευθύνω ενωτικό κάλεσμα σε όλα τα μέλη της Πανεπιστημιακής κοινότητας του ΠΔΜ και μέσα σε πνεύμα νηφαλιότητας, ηρεμίας, κατανόησης, μακριά από εντάσεις και ατυχείς αντεγκλήσεις, να συμμετάσχουν στην εκλογική διαδικασία ώστε να διαμορφώσουμε όλοι μαζί το ευοίωνο μέλλον του Πανεπιστημίου μας.

Είμαι σίγουρος ότι θα πετύχουμε.

Συναδελφικά

Γιώργος Μαρνέλλος

Σύντομο Βιογραφικό Σημείωμα

Γεώργιος Ε. Μαρνέλλος

Ο Γιώργος Μαρνέλλος γεννήθηκε το 1970. Το 1989 εισήλθε στο Τμήμα Χημικών Μηχανικών του ΑΠΘ και το 1995 ολοκλήρωσε τις σπουδές του ως διπλωματούχος Χημικός Μηχανικός. Στη συνέχεια εκπόνησε τη Διδακτορική του Διατριβή στην επιστήμη της Χημικής Μηχανικής (1999), ενώ παράλληλα απέκτησε Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευσης από το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας στη Διοίκηση Επιχειρήσεων (MBA, 1998).

Σήμερα, είναι Καθηγητής του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας και συνεργαζόμενος ερευνητής στο Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ). Με το ΦΕΚ 2802/6-9-2016 ορίστηκε Αναπληρωτής Πρύτανη Οικονομικού Προγραμματισμού, Υποδομών και Ανάπτυξης καθώς και Πρόεδρος του Ειδικού Λογαριασμού Κονδυλίων Έρευνας του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας.

Το 2004 ίδρυσε και σήμερα διευθύνει την ερευνητική ομάδα των Τεχνολογιών Εναλλακτικών & Ανανεώσιμων Καυσίμων, η οποία δραστηριοποιείται σε θέματα σχετικά με την “πράσινη” ενέργεια (τεχνολογίες και οικονομία του υδρογόνου, κυψέλες καυσίμου, ενεργειακή αξιοποίηση βιομάζας) και τις τεχνολογίες προστασίας περιβάλλοντος (αντιρρυπαντικές τεχνολογίες, αειφόρο διαχείριση απορριμμάτων), ενώ επίσης ασχολείται με την αξιοποίηση Εθνικών & Ευρωπαϊκών χρηματοδοτήσεων μέσω της συμμετοχής του σε μεγάλο αριθμό ανταγωνιστικών προγραμμάτων έρευνας & ανάπτυξης. Η ερευνητική δραστηριότητα του Γ. Μαρνέλλου, η οποία έχει δημοσιευθεί σε περισσότερα από 75 άρθρα σε διεθνή έγκριτα επιστημονικά περιοδικά υψηλής απήχησης καθώς και σε πλέον των 100 άρθρων σε πρακτικά διεθνών & εθνικών επιστημονικών συνεδρίων, έχει τύχει διεθνούς αναγνώρισης (άνω των 1150 ετεροαναφορών, h= 20) με αποκλειστικά αφιερώματα εφημερίδων και επιστημονικών επιθεωρήσεων στο επιστημονικό του έργο. Σημαντική είναι επίσης η ενασχόληση του, ως κριτής επιστημονικών άρθρων και ως αξιολογητής ερευνητικών προτάσεων σε Εθνικά και Ευρωπαϊκά κέντρα χρηματοδότησης έρευνας.

Μέσω της ερευνητικής του δράσης έχει αναπτύξει ένα ευρύ δίκτυο συνεργασιών με ακαδημαϊκά ιδρύματα και βιομηχανίες τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Το 2010 του απονεμήθηκε η ερευνητική υποτροφία (research scholar) του ιδρύματος Fulbright για τη σύναψη συνεργασίας με το Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών του Μassachussets Ιnstitute of Τechnology, σε θέματα ανάπτυξης μικρό-κυψελών καυσίμου (micro-SOFCs). Πρόσφατα του απονεμήθηκε από το ΠΔΜ Βραβείο Καινοτόμου Έρευνας για τα έτη 2012-2014, ενώ το 2016 βραβεύτηκε ως ERASMUS Academic Minister από την European Association of Erasmus Coordinators. Ως επιστήμονας που ασχολείται με την ανάπτυξη καθαρών τεχνολογιών παραγωγής ενέργειας, είναι σήμερα Πρόεδρος του Cluster Βιονέργειας και Περιβάλλοντος της Δυτικής Μακεδονίας ενώ έχει συμμετάσχει σε οργανωτικές και επιστημονικές επιτροπές συνεδρίων και ημερίδων που σχετίζονται με ενεργειακά και περιβαλλοντικά θέματα.

Τέλος, η διοικητική του εμπειρία επίσης περιλαμβάνει την θητεία του ως Πρόεδρος του Πανελληνίου Συλλόγου Χημικών Μηχανικών (Τμήμα Κεντρικής & Δυτικής Μακεδονίας) την διετία 2005-2007, ενώ διατέλεσε και μέλος του ΔΣ των εταιρειών HELEXPO-ΔΕΘ και ΟΠΕΚΕΠΕ.