Ο περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Γιώργος ιδιαίτερα ικανοποιημένος αναφέρθηκε σε σημαντικές εξελίξεις στον ενεργειακό τομέα και ειδικότερα στο εμβληματικό, φιλόδοξο έργο White Dragon που εγκρίθηκε από την αρμόδια αρχή των Βρυξελλών. Η Ελλάδα συμμετέχει με πέντε προτάσεις μεταξύ των οποίων και ο Λευκός Δράκος με την πρόταση ατόφια ως προς τις περιγραφές και τον προϋπολογισμό .Είναι έργο 8, 5 δις ευρώ που ανοίγει παραγωγικές δραστηριότητες για υποδομές με το πράσινο υδρογόνο , για την χρήση του στην θέση του φυσικού αεριού, για τις τηλεθερμάνσεις και τις μεταφορές. Υπάρχουν άλλα 5 δις συμπληρωματικά για το Λευκό Δράκο από δυο ακόμα εταιρείες και ενός ακόμα ιδιώτη φλωρινιώτη, 2, 5 δις έχει επίσης η ΔΕΣΦΑ, συνολικά 15 δις ακουμπούν στη Δυτική Μακεδονία.

«Είχαμε την ένθερμη υποστήριξη του Γιώργου Χατζημαρκάκη ,του Γενικού Γραμματέα του Ευρωπαϊκού Βιομηχανικού Συνδέσμου «Hydrogen Europe και την έγκριση του πρωθυπουργού .Ευχαριστώ τον πρωθυπουργό και τους αρμόδιους υπουργούς» είπε ο περιφερειάρχης . «Το πράσινο υδρογόνο βασίζεται στις ΑΠΕ. Η πίεση τώρα θα είναι μεγαλύτερη, αν συνεχίσει αυτό το άναρχο καθεστώς. Οπότε θα εντείνουμε τις πιέσεις να ολοκληρωθεί το θεσμικό πλαίσιο για το ειδικό χωροταξικό στη Δυτική Μακεδονία. Γι αυτό ζητήθηκε από τους δημάρχους να υποδείξουν ζώνες αποτροπής και ζώνες προώθησης των υποδομών ΑΠΕ.Η Δυτική Μακεδονία θα ξανακατοικηθεί αν γίνει το χωροταξικό αρκεί να προστατεύσουμε τα δάση και τους βοσκοτόπους μας .Θα γίνουμε ένα τεράστιο εργοτάξιο».

Το Νοέμβριο θα αξιολογηθεί η τεχνική πρόταση με στόχο να παρουσιαστεί ένα τέλειος φάκελος για να διεκδικηθεί το σύνολο του ποσού εφόσον υπάρξει θεσμικό πλαίσιο. Γίνεται μάλιστα προσπάθεια να αυξηθεί ο προϋπολογισμός . «Η Ελλάδα μπορεί να γίνει ηγέτιδα στο πράσινο υδρογόνο αφού και ο ήλιος είναι άπλετος στην χώρα , με πιο ισχυρή ηλιακή ενέργεια από την υπόλοιπη Ευρώπη»

«Διεκδικούμε επενδύσεις και εφαρμογές μέχρι του ύψους των 8, 5 δις .Μακάρι να βρεθεί το σύνολο των χρημάτων και να γίνει η ανάπτυξή του μέχρι το 2029.Όλα τα σημαντικά γεγονότα θα περιφέρονται γύρω από αυτήν την εμβληματική επένδυσή και οφείλουμε να προετοιμαστούμε καλύτερα για τους όρους και τις περιγραφές .Να πρωταγωνιστήσουμε και στο πρακτικό επίπεδο και να απολαύσουμε όλα τα οφέλη της νέας αυτής τεχνολογίας προς κάλυψη πολλών θέσεων εργασίας και κάλυψης του εισοδήματος».

Ο περιφερειάρχης απηύθυνε κάλεσμα να στραφούν οι νέοι στο πράσινο υδρογόνο με τη δημιουργία μιας νέας ομάδας επιστημόνων από τη Δυτικής Μακεδονίας. Μέχρι το 2029 γίνεται λόγος για 18.000 άμεσες θέσεις εργασίας και 28.000 έμμεσες θέσεις . «Η Δυτική Μακεδονία βρίσκεται ψηλά σε ευρωπαϊκό επίπεδο , είναι η πρώτη είδηση στις Βρυξέλλες με τις διεκδικήσεις που έθεσε από τον Οκτώβριο του 2019 με την επιλογή της περιφερειακής αρχής που στέφθηκε με επιτυχία. Είμαστε συνομιλητές με χώρες προηγμένες με χώρες όπως η Αυστρία, η Γερμανία, η Ολλανδία, το Βέλγιο» συμπλήρωσε ο Γιώργος Κασαπίδης.

Το Κολλέγιο των Επιτρέπων επιταχύνει το πρασίνισμα της Ευρώπης

Μάλιστα όπως ανέφερε ο περιφερειάρχης το Κολλέγιο των Επιτρόπων πήρε αποφάσεις που επιταχύνει το πρασίνισμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για να γίνει η πρώτη κλιματικά ουδέτερα ήπειρος του πλανήτη . Ο επίτροπος Τίμερμαν ανακοίνωσε ότι αυξάνεται κατά 55% ο στόχος για τη μείωση των εκπομπώνCO2 μέχρι το 2030 για μια καθαρότερη και φιλικότερη οικονομία. Ανακοινώθηκαν 12 προτάσεις από την Ε.Ε. για τη μείωση των ορίων εκπομπών CO2 στη βιομηχανία, τις μεταφορές και τα πλοία, για μηδενικές εκπομπές μετά το 2035. Δηλαδή μετά το 2035 τα αυτοκίνητα δεν θα καίνε ορυκτά καύσιμα ούτε καν φυσικό αέριο, οπότε ευνοείται η ηλεκτροκίνηση αλλά και η υδρογονοκίνηση.

Το πράσινο υδρογόνο μπαίνει σε όλους τους τομείς πιο δυναμικά και γίνεται λόγς για ευνοϊκό ποσοστό φορολόγησης. Δημιουργείται το νέο κοινωνικό ταμείο για το κλίμα που θα τροφοδοτείται από τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό, από το ταμείο των ρύπων CO2 των πόρων 4, 5 δις για αυτόν τον σκοπό. Δεν είναι απλή οδηγία , είναι κανονισμός και το πράσινο υδρογόνο μπαίνει μέσα στις μεταφορές, ίσως το αποκλειστικό καύσιμο στα βαρέα οχήματα .Αυτή η αναθεώρηση για το κλίμα και το υδρογόνο κάνουν λόγο για 40 γιγαβάτ μέχρι 20230 από πράσινο υδρογόνο. και 10 εκ δέσμευσης τόνων CO2 . «Είναι εντυπωσιακές οι αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης που μας φέρνουν στο προσκήνιο. Πρέπει να σημάνει ένας συναγερμός δυτικομακεδονικός , να αναλάβουν πρωτοβουλίες, επιχειρήσεις, ιδρύματα, φορείς».

Ιωάννα Παπαδημητρίου