Την παραχώρηση τμήματος του στρατοπέδου Μακεδονομάχων και των κτιρίων μέσα σε αυτό καθώς και 19,5 στρεμμάτων του πρώην στρατοπέδου Ψυχογιού στο Δήμο Κοζάνης, βάσει πρωτοκόλλου συνεργασίας του Υπουργείου Άμυνας και του Δήμου Κοζάνης, ανακοίνωσε κατά την ομιλία του στην Κοζάνη ο Αλέξης Τσίπρας στις 18 Μαΐου. Ακολούθησε εκτενές άρθρο του αντιδημάρχου  Κώστα Δεσποτίδη στις 24 Μαΐου για την αξιοποίηση του στρατοπέδου, το οποίο ανέφερε την υπογραφή Πρωτοκόλλου Συναντίληψης και Συνεργασίας και το  προσχέδιο Master Plan που κατατέθηκε. Αυτή ήταν και η σημαία του προεκλογικού αγώνα του κ. Ιωαννίδη, ένα μνημόνιο χωρίς καμιά τελική υπογραφή, το οποίο χρήζει διαπραγμάτευσης και εξειδίκευσης, όπως ο ίδιος  και ο κ. Δεσποτίδης παραδέχτηκαν στο πρόσφατο δημοτικό συμβούλιο.

Μάλιστα ο δήμαρχος Κοζάνης Λευτέρης Ιωαννίδης στο προσωπικό του ιστολόγιο του στις 19 Ιουλίου μιλά για ένα ακόμα βήμα για την παραχώρηση του στρατοπέδου, το οποίο φυσικά δεν είναι άλλο από το παραπάνω πρωτόκολλο , το οποίο χαρακτηρίζεται και ως συμφωνητικό χωρίς να είναι.

Lefteris Ioannidis

19 Ιουλίου στις 12:36 μ.μ. ·

Ακόμα ένα βήμα για παραχώρηση τμήματος του Στρ. Μακεδονομάχων.

Λίγες ημέρες πριν τις εκλογές και πιο συγκεκριμένα στις 24 Ιουνίου 2019 συνυπογράψαμε μαζί με τον πρώην Υπουργό Άμυνας κ. Αποστολάκη το συμφωνητικό Συναντίληψης και Συνεργασίας για παραχώρηση ενός μέρους του Στρατοπέδου Μακεδονομάχων στον Δήμο Κοζάνης.

Μετά από τρία χρόνια διαβουλεύσεων και συζητήσεων βάλαμε πλέον τις βάσεις για την υλοποίηση ενός χρόνιου αιτήματος της Κοζάνης και ελπίζουμε το επόμενο διάστημα να ολοκληρωθεί όλη η διαδικασία, προς όφελος της τοπικής μας κοινωνίας.

Στο δημοτικό λοιπόν συμβούλιο Κοζάνης τη Δευτέρα 22 Ιουλίου ο δήμαρχος Κοζάνης κ. Λευτέρης Ιωαννίδης μίλησε και πάλι για την παραχώρηση του στρατοπέδου Μακεδονομάχων, παρότι δεν υπήρχε ανάλογο θέμα στο δημοτικό συμβούλιο . Ανέφερε στα Μ.Μ.Ε. πως έχει υπογραφεί ένα συμφωνητικό με τον πρώην υπουργό κ. Αποστολάκη, το όποιο περιλαμβάνει όρους «διαφαινόμενης παραχώρησης». Θα παραχωρηθεί το κομμάτι του στρατοπέδου που δεν χρησιμοποιείται ,το οποίο θα προσδιορίσει  το ΓΕΣ και ο χώρος θα αξιοποιηθεί για την κατασκευή δραστηριοτήτων κοινόχρηστου χαρακτήρα και τη μεταφορά υπηρεσιών , πυροσβεστικής κ.ο.κ., όπως δήλωσε.

Το 5% της αξίας των 200 στρεμμάτων και η διαπραγμάτευση για να θεωρηθεί ως εκτός σχεδίου…

Βάσει της κείμενης νομοθεσίας στο Ταμείο Εθνικής Άμυνας καταβάλλεται  ποσό για την παραχώρηση στρατοπέδων για 99 χρόνια, το οποίο δεν μπορεί να υπολείπεται του 5% της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου. Πάραυτα εδώ ο δήμος επιχειρεί με όρους συναντίληψης να αλλάξει το ελάχιστο αυτό τίμημα, το νόμο δηλαδή και να αποτιμηθεί το στρατόπεδο Μακεδονομάχων ως εκτός σχεδίου, με την εκτίμηση να γίνεται από τις στρατιωτικές υπηρεσίες.

Κατά τη διάρκεια του δημοτικού συμβουλίου συγκεκριμένα ο κ. Λευτέρης Ιωαννίδης ανέφερε ότι ο δήμος θα αναλάβει το κόστος μετεγκατάστασης κάποιων μονάδων  και υπάρχει η πρόθεση αυτή η δαπάνη να καλυφτεί από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων όπως συνέβη σε άλλους δήμους .Η διαδικασία της  παραχώρησης θα γίνει ως  εκτός σχεδίου έκταση για να είναι χαμηλό το κόστος ώστε να μην πουληθεί ούτε η μισή ούτε ολόκληρη η Κοζάνη, τόνισε απαντώντας στον κ. Μαλούτα . Είναι ζήτημα περαιτέρω διαπραγμάτευσης συνέχισε. «Ευελπιστώ και ελπίζω τόσο από τη νέα κυβέρνηση και τη νέα δημοτική αρχή η πρόταση να συνεχιστεί και να βελτιωθεί». 

Λάζαρος Μαλούτας: «Το μνημόνιο αναφέρει το ποσό του μισθώματος με βάση το 5% της αξίας των ακινήτων»

Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο νέος δήμαρχος Κοζάνης κ. Λάζαρος Μαλούτας , ο οποίος και τόνισε ότι το μνημόνιο αναφέρει το ποσό του ετήσιου μισθώματος , το οποίο θα υπολογιστεί με βάση το 5% επί της αξίας των ακινήτων ούτε σαν εντός ούτε σαν εκτός, αυτές είναι ερμηνείες. Μάλιστα ανάφερε το  απτό παράδειγμα για το πως αντιλαμβάνονται οι στρατιωτικές υπηρεσίες το 5% επί της αξίας του ακινήτου με το κόστος για τα 6 στρέμματα του Μακεδονομάχων για το παρκινγκ του αστυνομικού μεγάρου .Ο υπολογισμός αφορά  στο ίδιο στρατόπεδο με το ίδιο  πολεοδομικό σχέδιο, οπότε  προκύπτουν και τα ανάλογα νούμερα για τα 200 στρέμματα τόνισε…

Κώστας Δεσποτίδης: Με συντελεστή δόμησης Ο,2 το κόστος της παραχώρησης μειώνεται 

Ο Κώστας Δεσποτίδης πήρε το λόγο λέγοντας ότι « Αν πάτε έτσι σε μια διαπραγμάτευση θα πετύχετε το αντίθετο». Μάλιστα ανέφερε ότι  θα  δημιουργηθούν ομάδες από πλευράς  δήμου και υπουργείου για να εξειδικεύσουν τα θέματα του πρωτοκόλλου. «Μιλούσαμε για το σύνολο των 300 στρεμμάτων να πολεοδομήσουμε , ωστόσο προέκυψε η επιχειρησιακή ανάγκη του υπουργείου να κρατήσουν το κομμάτι βόρεια  του δρόμου» είπε. Όσο για το κόστος της παραχώρησης τόνισε ότι  θα έπρεπε να υπολογιστεί το ποσό  με την αξία ως πολεοδομημένη. Στη συζήτηση είναι να  αναιρεθεί αυτό ώστε να μην υπάρχει έννοια πολεοδόμησης, αλλά ως εκτός σχεδίου , έτσι θα αποτιμηθεί ως αντικειμενική αξία με τη δέσμευση να μην πολεοδομήσουμε παρά να υπάρχουν μόνο κοινόχρηστες εκτάσεις με συντελεστή ο,2 . Αν θέλετε να υποστηρίξουμε αυτή την προσπάθεια να κινηθούμε στην ίδια βάση ολοκλήρωσε … . «Δεν είναι συμφωνητικό, δεν υπογράφτηκε» κάτι είπε.

«Το μνημόνιο δεν παρέχει νομικές δεσμεύσεις» . «Η ίδια διαδικασία τηρήθηκε σε όλους τους δήμους και στον ΟΣΕ και θα πρέπει να εγκριθεί από τα αρμόδια όργανα» ολοκλήρωσε ο δήμαρχος Λευτέρης Ιωαννίδης .

Ιωάννα Παπαδημητρίου 

Ο ισολογισμός του 2018 και η παραχώρηση του στρατοπέδου Μακεδονομάχων απασχόλησαν το δημοτικό συμβούλιο Κοζάνης -Διάσταση απόψεων από νυν και επερχόμενη δημοτική αρχή

 

Ο Πασχάλης Μητλιάγκας μιλά για την πρώτη παραχώρηση του στρατοπέδου Μακεδονομάχων και τη συνέχεια των θεσμών- «Από τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού μέχρι την παραχώρηση υπάρχει ένας υπερσιβηρικός δρόμος»

 

Πασχάλης Τζάλλας: «Δεν έχει παραχωρηθεί με υπογραφή η παραχώρηση του στρατοπέδου Μακεδονομάχων» -« Πιθανόν να παγώσει λόγω εκλογών»

 

Αξιοποίηση Στρατοπέδου Μακεδονομάχων: Ένα ακόμη βήμα για την Κοζάνη του αύριο!

 

Λάζαρος Μαλούτας: «Η εξαγγελία για την παραχώρηση του στρατοπέδου Μακεδονομάχων έγινε μόνο και μόνο για να στηριχτεί ο κ. Ιωαννίδης από τον πρωθυπουργό» – «Πρέπει να επενδύσουμε στην θετική εικόνα της πόλης» – «Οι εκδηλώσεις της Λευκόβρυσης εμπίπτουν στην κατηγορία του άρτος και θεάματα»

 

Ο δήμος Κοζάνης δεν έχει καταθέσει μελέτη για την παραχώρηση του στρατοπέδου Μακεδονομάχων-«Δεν μας ζητήθηκε» απαντά η πλευρά του δήμου

 

Διαπραγματεύσεις για το στρατόπεδο Μακεδονομάχων – Δεν έχει κατατεθεί μελέτη για την παραχώρησή του