Ο Λάζαρος Μαλούτας, υποψήφιος δήμαρχος Κοζάνης μίλησε στο Λύσανδρο Ρήγα και το ραδιοΛόγος για τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού από το ΔΑΚ, τη στήριξή της κυβέρνησης στο Λευτέρη Ιωαννίδη, τις εικόνες εγκατάλειψης της πόλης, την ανάγκη επένδυσης στην θετική εικόνα της Κοζάνης.

Στον απόηχο λοιπόν της επίσκεψης του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και την παραχώρηση του στρατοπέδου Μακεδονομάχων, μίλησε για μια προφανή σκοπιμότητα όταν πέντε χρόνια δεν έγινε τίποτα για την παραχώρηση, χωρίς να έρθει κανένα θέμα στο δημοτικό συμβούλιο , χωρίς να ξέρουμε τα ανταλλάγματα αυτής, επεσήμανε ο κ Μαλούτας. Έγινε «μόνο και μόνο για να στηριχτεί ο Ιωαννίδης από τον πρωθυπουργό. Οι πολίτες δεν μασάνε, δεν περνάνε αυτά και δεν θα επηρεάσουν κανέναν».

Η επίσημη στήριξη της κυβέρνησης στον κ. Ιωαννίδη είναι γνωστή, όπως είχε αναφερθεί και προ μηνών από την Αυγή τόνισε λέγοντας ότι τον κ. Ιωαννίδη τον είχαν από το χέρι οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ υπό την προστασία τους, σε πολλές των περιπτώσεων απέφευγε ομιλίες στο δημοτικό συμβούλιο, κυβερνητικά θέματα τα χειροκρόταγε και προχώραγε.

Αναφερόμενος στους λιγοστούς χώρους πρασίνου της πόλης στάθηκε στην εγκατάλειψη του δημοτικού κήπου , αλλά και το Κουρί, το οποίο είναι κολλημένο εδώ και έξι μήνες. Για το κολυμβητήριο ανέφερε ότι ο όλος χειρισμός του θέματος είναι εμπαιγμός με αυτό να παραμένει κλειστό εδώ και ένα χρόνο περίπου. Υπάρχουν χώροι όπως το Ξενία και οι Άγιοι Σαράντα, οι οποίοι με καθαρισμό μπορούν να δώσουν διεξόδους πρόσθεσε.

Για τη ΖΕΠ

Το όλο εγχείρημα για τη ΖΕΠ έχει εγκαταλειφθεί τα τελευταία πέντε χρόνια με την εταιρία που τα διαχειρίζεται να έχει κλείσει. Υπάρχουν εξαιρετικές υποδομές, ιδιοκτησίες για επενδυτικές ευκαιρίες συμπλήρωσε.

Για θέματα ενέργειας

Εξέφρασε αντιρρήσεις για το ενεργειακό σχέδιο γιατί οι ρυθμοί απολιγνιτοποίησης δεν είναι εφικτοί ώστε να εξισορροπηθεί η ενεργειακή επάρκεια του συστήματος κατά τη γνώμη του. Η συρρίκνωση της περιοχής ενεργειακά και πληθυσμιακά πρέπει να απασχολήσει κυρίαρχα την τοπική αυτοδιοίκηση πρόσθεσε λέγοντας ότι το ταμείο δίκαιης μετάβασης δεν μπορεί να φέρει ικανοποιητικούς πόρους, θα αντικαταστήσει τον όλο και μειούμενο τοπικό πόρο. «Τους πόρους του ταμείου δίκαιης μετάβασης δεν τους είδαμε ακόμα, χρειάζεται ένα σχέδιο, να πέσουν όλοι οι πόροι. Η ενέργεια για τον τόπο είναι ότι είναι ο τουρισμός για ένα νησί» ολοκλήρωσε. Για την συνέχεια των τηλεθερμάνσεων τόνισε ότι η Κοζάνη μαζί με το Αμύνταιο είναι σε μια πιο δυσχερή θέση σε σχέση με την Πτολεμαΐδα που θα συνδεθεί με την Πτολεμαΐδα 5. «Είμαστε η μόνη περιοχή χωρίς φυσικό αέριο. Οι επιχειρήσεις το χρειάζονται» πρόσθεσε.

Για τα μουσεία

Το λαογραφικό μουσείο της Κοζάνης το στηρίζαμε οικονομικά, είναι μια κληρονομιά που ανήκει στα παιδιά μας είπε στο Λύσανδρο Ρήγα. Στόχος είναι να αυξηθεί η επισκεψιμότητα των τριών μουσειακών χώρων της Κοζάνης και να δικτυωθούν μεταξύ τους.

«Η δημοτική βιβλιοθήκη, ο δημοτικός κήπος και η πλατεία της Κοζάνης είναι τα στοιχεία της ταυτότητας της νέα Κοζάνης που πρέπει να προβάλλουμε» συνέχισε ζητώντας μια πιο στενή συνεργασία του ΔΗΠΕΘΕ με το ντόπιο δυναμικό. Όσο για τις εκδηλώσεις στη Λευκόβρυση τόνισε ότι εμπίπτουν στην κατηγορία του άρτος και θεάματα, ενώ μίλησε για αποκαρδιωτικές εικόνες στους προπονητικούς χώρους πολλών αθλητικών σωματείων . Η Κοζάνη έχει κάνει σημαντικές κατακτήσεις σε υποδομές ,πρέπει να επενδύσουμε στην θετική εικόνα της πόλης τόνισε αναφερόμενος στο έργο της Τεχνόπολις που δεν προχώρησε. «Είμαστε η καλύτερη ομάδα , έχουμε και την γνώση και την εμπειρία για να βγάλουμε τον τόπο από την κρίση».

Ιωάννα Παπαδημητρίου