Σε προηγούμενο ρεπορτάζ αναφέραμε την πρόθεση του νέου διοικητικού συμβουλίου της Στέγης Ανηλίκων Κοζάνης για την επαναλειτουργία της. Υπάρχει όμως μια έντονη φημολογία για φιλοξενία σε αυτήν  ασυνόδευτων ανήλικων, προσφύγων και μεταναστών, όπως ακριβώς συμβαίνει σε πολλά ξενοδοχεία της χώρας μας.

Σε 3.050 έχει ανέλθει ο αριθμός των ασυνόδευτων παιδιών στην Ελλάδα σύμφωνα με στοιχεία της Ύπατης Αρμοστείας με το 96% αυτών να είναι αγόρια. Αφγανιστάν , Συρία, Ιράκ , Πακιστάν  οι χώρες καταγωγής τους με ένα ποσοστό της τάξης του 42%  να είναι είτε σε άτυπη στέγαση/φιλοξενία ή σε άγνωστη τοποθεσία με τον κίνδυνο της σεξουαλικής εκμετάλλευσης και την έκθεση σε εμπορία και διακίνηση να παραμονεύουν.

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία του Διεθνούς Οργανισμού μετανάστευσης το 2018 σημειώθηκαν 7.300 νέες αφίξεις προσφύγων και μεταναστών στην χώρα μας συγκριτικά  με τις 4.761 του 2017 και τις συνολικές 18.939 της Ευρώπης. Αυξητική τάση καταγράφουν και οι ασυνόδευτοι ανήλικοι.

Σίγουρα η Κοζάνη και η Δυτική Μακεδονία δεν μπορεί να μείνει αμέτοχη στο προσφυγικό, ένα θέμα που αποτελεί γάγγραινα για την χώρα μας χωρίς να υπάρχει σωτηρία. Οι ξενοδόχοι των Γρεβενών που ζήτησαν πρόσφυγες έμειναν στα κρύα του λουτρού και έχασαν την καλύτερη σεζόν. Εκεί δεν θα ενοχλούσαν κανέναν και οι ξενοδόχοι θα κέρδιζαν.

Αντ’ αυτού υπάρχουν σκέψεις για φιλοξενία τους στη Στέγη Ανηλίκων Κοζάνης, η οποία βρίσκεται απέναντι από τον Άγιο Δημήτριο Κοζάνης δίπλα σε δημοτικό σχολείο, σε μια γειτονιά της πόλης πολύ κοντά στο κέντρο.

Η Άρσις, Μ.Κ.Ο. της Κοζάνης που μπαίνει σε χρηματοδοτούμενο πρόγραμμα, όπως και η ίδια ανέφερε σε δελτίο τύπου που εξέδωσε για τη διαχείριση ασυνόδευτων ανηλίκων στην Αιανή έχει κάθε λόγο να επιθυμεί μια τέτοια προοπτική. Το δικαίωμα στην ασφάλεια όμως  του πολίτη είναι επίσης αναφαίρετο και οι τοπικές κοινωνίες έχουν λόγο.

Ιωάννα Παπαδημητρίου 

Ενέργειες για επαναλειτουργία της στέγης ανηλίκων Κοζάνης-Ο ρόλος της τοπικής κοινωνίας

 

 

Έφτασαν ακόμη 11 ασυνόδευτα ανήλικα στην Αιανή – Τι λέει η ΑΡΣΙΣ για τη φιλοξενία τους