Για 10-11 χρόνια λειτούργησε η στέγη ανηλίκων Κοζάνης έως το 2011 στο κτίριο απέναντι από τον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου. Ανήκει στην Εταιρία Προστασίας Ανηλίκων, η οποία πρόσφατα απέκτησε νέο Διοικητικό Συμβούλιο. Με δικές της ενέργειες προωθείται αίτημα στο Υπουργείο Δικαιοσύνης να επαναλειτουργήσει ο χώρος παρά τα όποια σωρευμένα προβλήματα από την χρόνια εγκατάλειψή του. Και για να γίνουμε σαφέστεροι όχι από την κακοχρησία, αλλά από την παράνομη χρήση του και τους βανδαλισμούς που έχει υποστεί.

Υπάρχουν πολλές περιπτώσεις ανηλίκων παιδιών κι εφήβων στην περιοχή μας , τα οποία έχουν ανάγκη της λειτουργία της στέγης για να τα φιλοξενήσει. Αυτό το γνωρίζουν πρωτίστως τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, τα οποία δραστηριοποιούνται ο καθένας από την θέση του στον χώρο και έχουν προβεί σε μια έντονη κινητικότητα ώστε να πάρουν και άδεια λειτουργίας.

Σημαντικότατος εδώ είναι και ο ρόλος της τοπικής κοινωνίας όχι προς εκμετάλλευση της κατάστασης και του χώρου, αλλά ως συνεισφορά στην λειτουργία της στέγης και των τρεχόντων εξόδων. Ήδη ο δήμος Κοζάνης καθάρισε τα ξερά κλαδιά των δέντρων του προαύλιου χώρου. Και η περιφέρεια και ο δήμος γνωρίζουν τις διαθέσεις του διοικητικού συμβουλίου όταν ανάλογες στέγες υπάρχουν μόνο στον Περισσό, το Βόλο , το Ηράκλειο, μετρημένες στα δάχτυλα του ενός χεριού. Η Κοζάνη, ως κέντρο της παραμεθόριας Δυτικής Μακεδονίας μπορεί να λειτουργήσει τη στέγη, αφού διαθέτει τον χώρο για αυτό το σκοπό. Οι όποιες άλλες ενέργειες γίνονται εκ του πονηρού, με προσωπικό όφελος και χωρίς τη σύμφωνη γνώμη της τοπικής κοινωνίας…

Ιωάννα Παπαδημητρίου