Στο ορεινό χωριό του Αποκόρωνα, στο Δημοτικό Σχολείο Εμπρόσνερου, οι μαθητές του σχολείου εκτός από τα κανονικά μαθήματα, διδάσκονται τη νοηματική. Όχι επειδή τους το επιβάλλουν, αλλά επειδή όλα τα παιδιά θέλουν να μπορούν να επικοινωνούν με τη μικρή Ευαγγελία και να την κάνουν να νιώσουν όσο πιο άνετα και οικεία γίνεται ανάμεσα τους.

Στο τμήμα που βρίσκεται η Ευαγγελία, οι δασκάλες είναι δύο: η μία δασκάλα η οποία κάνει κανονικά τη παράδοση και η δεύτερη η οποία μιλά την νοηματική και βοηθάει είτε στην κατανόηση του μαθήματος είτε στην επικοινωνία μέσα στην αίθουσα.

Ωστόσο όλοι οι μαθητές διδάσκονται οικειοθελώς τη νοηματική ώστε να επικοινωνούν με την Ευαγγελία.

«Είναι ένας τρόπος για να πετύχουμε τη γλωσσική ανάπτυξη για τη μικρή, η οποία επικοινωνεί, αυτά που μαθαίνει με τους συμμαθητές της. Έχουμε διαχωρίσει τους ρόλους για να μην δημιουργείται σύγχυση στους μαθητές για να έχουν ένα πρόσωπο αναφοράς. Λειτουργούμε ωστόσο με μεγάλη ευελιξία ώστε να μην στοχοποιείται η μαθήτρια» δηλώνει η μία δασκάλα Βασιλική Σαρβάνη.

«Οι μαθητές του σχολείου διδάσκονται λεξιλόγιο στην ελληνική νοηματική γλώσσα, γραμματική και συντακτικό, μία ώρα την εβδομάδα. Ακόμη μαθαίνουμε και για την κουλτούρα των κωφών στα πλαίσια μιας πιο ολιστικής αντιμετώπισης. Πολλοί μπερδεύουν την παράλληλη στήριξη με τον ρόλο της αποκλειστικής δασκάλας. Παράλληλη στήριξη σημαίνει ότι σε μια φωτογραφία της τάξης δεν πρέπει να φαίνεται ποια είναι η δασκάλα της τάξης και ποια της παράλληλης στήριξης. Και ο σκοπός της είναι να γίνεται σταδιακά όλο και λιγότερο αναγκαία για τον μαθητή» λέει από τη πλευρά της η δεύτερη δασκάλα, Δέσποινα Ιωσηφίδου.

H ταινία μικρού μήκους δημιουργήθηκε στο πλαίσιο των δράσεων εκπαιδευτικών προγραμμάτων του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων, cineΜαθήματα και GR. E. DOC για το σχολικό έτος 2018/2019, με την εποπτεία και την υποστήριξη της δημιουργικής ομάδας του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων.

Πηγή : athensfinest.com