Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΚΕΠΚΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΜΙΛΑΕΙ ΓΙΑ ΤΟ ΦΕΤΙΝΟ ΚΟΣΤΟΣ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑΛΙΝΟΥ ΤΡΑΠΕΖΙΟΥ

Προσοχή στους καταναλωτές στο τι θα αγοράσουν για το πασχαλινό τραπέζι, τόνισε ο  πρόεδρος του  ΚΕΠΚΑ Δυτικής Μακεδονίας Βασίλης Ιωαννίδης, λέγοντας πως οι καταναλωτές πρέπει να κάνουν πρώτα έλεγχο ποιότητας, έλεγχο τιμών και έλεγχο της ποσότητας των όσων αγοράζουν.

Αναλυτικότερα, μιλώντας στο ράδιοΛόγος και τον Λύσανδρο Ρήγα ο κ. Ιωαννίδης, σημείωσε πως ανακοινώθηκαν τα στοιχεία για το πασχαλινό τραπέζι και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ΕΣΕΕ είναι οριακά φθηνότερο σε σχέση με πέρυσι και πρόπερσι. Οι τιμές, βέβαια, είναι στην Αθήνα και βλέπουμε ότι είναι φθηνότερο κατά 2-3 ευρώ περίπου, τόνισε ο ίδιος, σημειώνοντας πως: “Αν λάβουμε υπόψη μόνο αυτή τη μέτρηση είναι όντως φθηνότερο, αλλά αν λάβουμε υπόψη τις αυξήσεις σε φόρους και καύσιμα από τις αρχές του χρόνου, καθώς επίσης αν λάβουμε υπόψη τις μειώσεις μισθών – συντάξεων, τα πράγματα είναι σαφώς δυσκολότερα”.

Κάποιες επιχειρήσεις, σούπερ μάρκετ, προμηθευτές λαϊκών αγορών, προχώρησαν σε γενναίες εκπτώσεις για αρνάκι – κατσικάκι και τα συνοδευτικά του πασχαλινού τραπεζιού, επεσήμανε, λέγοντας ωστόσο ότι οι μειώσεις στα εισοδήματα οδηγούν σε προσαρμογή των τιμών, ώστε sτο 10ήμερων των εορτών να πουληθούν συγκριμένα προϊόντα στους καταναλωτές.
Για τις καταγγελίες που γίνονται κάθε χρόνο, απάντησε πως ευτυχώς στην περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας δεν είναι αυξημένες. Διευκρίνισε, όμως ότι αυτές οι καταγγελίες αφορούν χαλασμένα προϊόντα, παράνομη και παραπλανητική διαφήμιση και αισχροκέρδεια. “Το ΚΕΠΚΑ συμβουλεύει τους καταναλωτές  να γίνεται έρευνα τιμής, ποιότητας, ποσότητας . Για να γίνει αυτό πρέπει να υπάρχει ο απαιτούμενος χρόνος από τους καταναλωτές, που πρέπει να ψάχνουν τα φρέσκα προϊόντα για το πασχαλινό τραπέζι”, σημείωσε χαρακτηριστικά.

Επίσης, ο πρόεδρος του ΚΕΠΚΑ συνιστά στους καταναλωτές να ελέγχουν τις ποσότητες  που αγοράζουν, ώστε να μην οδηγηθούμε σε ημέρες υπερκατανάλωσης και να μην αγοράζουν οι καταναλωτές πολλά προϊόντα που θα πάψουν να είναι φρέσκα μετά από κάποιες ημέρες. Επίσης, συνιστά στο κοινό να προσέξουν τις τιμές , λέγοντας πως αν συγκρίνει κανείς τις τιμές για το 2015 και 2016 το κόστος του πασχαλινού τραπεζιού ξεκινάει από 76 ευρώ και φτάνει ως μέγιστο κόστος στα 175 ευρώ. “Άρα η καλή έρευνα μπορεί να επιφέρει κέρδος στην τσέπη του καταναλωτή” κατέληξε.

Ακόμη, συνέστησε προσοχή στις λεγόμενες προσφορές, που πολλές φορές είναι δόλιες και παραπλανητικές. Επίσης, σε ό,τι αφορά τις λαμπάδες , τόνισε πως πρέπει να αποφεύγονται τα εύφλεκτα υλικά, να υπάρχει προσοχή σε παιχνίδια κ.α. Πρέπει να κλείσουμε τα μάτια και τα αυτιά στις παραπλανητικές διαφημίσεις και να πάρουμε ότι χρειαζόμαστε στις ποσότητες που χρειαζόμαστε, αφού στηρίξουμε την τοπική αγορά και τα τοπικά προϊόντα που το έχουν ανάγκη.

 

Αναλυτικά τα στοιχεία της έρευνας

Εκτιμήσεις και συγκρίσεις του ΙΝΕΜΥ-ΕΣΕΕ για τις τιμές στα νηστίσιμα της Μ. Εβδομάδας και το κόστος του πασχαλινού τραπεζιού το 2017

Μικρή μείωση κατά 2,73% εκτιμάται πως θα καταγράψει φέτος το κόστος του πασχαλινού τραπεζιού (6-8 ατόμων), σε σύγκριση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, σύμφωνα με μετρήσεις στις οποίες προέβη το ΙΝ.ΕΜ.Υ. της ΕΣΕΕ την περίοδο 6-11 Απριλίου του τρέχοντος έτους. Η εν λόγω μεταβολή προκύπτει ως αποτέλεσμα της γενικότερης πτωτικής πορείας της τιμής των κρεατικών κατά 3,86%, ενώ μικρότερης έκτασης είναι η επίδραση των μειωμένων τιμών των λαχανικών/φρούτων και των προϊόντων Σούπερ Μάρκετ (-0,58% και -0,18% αντίστοιχα). Πιο αναλυτικά και βάσει των δειγματοληπτικών ελέγχων που διενεργήθηκαν στην Κεντρική Αγορά Αθηνών (Βαρβάκειος), η τιμή του αρνιού το φετινό Πάσχα καταγράφει υποχώρηση κατά 6,06% με την αντίστοιχη του κατσικιού να οριοθετείται σε ακόμη μεγαλύτερα επίπεδα (-8,22%). Παράλληλα, αμετάβλητη παραμένει η τιμή του κοτόπουλου, με τη μοναδική αυξητική τάση στην εν λόγω κατηγορία να εντοπίζεται στην τιμή της χοιρινής μπριζόλας (4,44%).

Μικρή πτώση (-0,58%) παρατηρείται στις τιμές των οπωροκηπευτικών σε σχέση με το 2016, με τις πλέον αξιομνημόνευτες πτωτικές επιδόσεις να εντοπίζονται στα κρεμμύδια (-26,19%) και στο κουνουπίδι (-23,08%), ενώ στον αντίποδα οι κυριότερες αυξητικές τάσεις κατεγράφησαν στα αγγούρια (30,00%) και στα κολοκυθάκια (22,11%).

Όσον αφορά στα προϊόντα Σούπερ Μάρκετ, παρατηρείται μία οριακή μείωση των τιμών κατά 0,18%, μία θετική εξέλιξη, αν αναλογιστεί κανείς την αύξηση του υψηλού συντελεστή ΦΠΑ αρκετών προϊόντων Σούπερ Μάρκετ από το 23% στο 24%, κατά τη διάρκεια του περσινού Ιουνίου. Τούτων δοθέντων, το υψηλότερο κόστος του πασχαλινού τσουρεκιού (7,24%), των αναψυκτικών (4,55%) αλλά και της μπύρας (4,41%) ως αποτέλεσμα της προαναφερθείσας εξέλιξης, αντισταθμίζονται από τις μειώσεις που λαμβάνουν χώρα σε λοιπά προϊόντα Σούπερ Μάρκετ.

Σύμφωνα λοιπόν με τα παραπάνω στοιχεία, το κόστος ενός τυπικού πασχαλινού τραπεζιού 6-8 ατόμων (περιλαμβάνεται μέρος και όχι το σύνολο των προϊόντων του πίνακα 1) υπολείπεται  του αντίστοιχου περυσινού κατά 2,65 ευρώ. Το συνολικό ύψος του φετινού τραπεζιού ανέρχεται στα 94,41 ευρώ, όντας μειωμένο σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο (97,06 ευρώ) κατά 2,73%, μία εξέλιξη που οφείλεται κατά κύριο λόγο στην υποχώρηση της τιμής των κρεατικών (-6,64%).

 (ακολουθεί ο Πίνακας 1 με τη μεταβολή της τιμής των προαναφερθέντων προϊόντων και τη συγκριτική μεταβολή αυτών για τα έτη 2017/2016).

Παράλληλα, όμως, με το κόστος του πασχαλινού τραπεζιού, το ΙΝ.ΕΜ.Υ. διενήργησε έρευνα για το κόστος των νηστίσιμων εδεσμάτων, τα οποία αποτελούν προϊόντα ευρείας κατανάλωσης κατά την περίοδο της Μεγάλης Εβδομάδας. Από τα αποτελέσματα της έρευνας προκύπτει μία ετήσια συγκριτική υποχώρηση σε σχέση με την περυσινή εορταστική περίοδο, της τάξεως του 3,33%. Ειδικότερα, οι τιμές των φρέσκων θαλασσινών (καλαμάρια, χταπόδι) είναι χαμηλότερες σε σχέση με το 2016, ενώ  όσον αφορά στις τιμές των  λοιπών προϊόντων που πλαισιώνουν το τραπέζι της Μεγάλης Εβδομάδας, άνοδο καταγράφουν οι ελιές (7,50%) και τα ντολμαδάκια (2,99%), σε αντίθεση με τις τιμές στο τουρσί (-6,86%).

(ακολουθεί ο Πίνακας 2  με τη μεταβολή της τιμής των προαναφερθέντων προϊόντων, για τα έτη 2017 και 2016).

Β.Σ.