ΓΙΑ ΝΑ ΜΑΘΑΙΝΟΥΝ ΟΙ ΝΕΩΤΕΡΕΣ ΚΑΙ ΝΑ ΘΥΜΟΥΝΤΑΙ ΟΙ ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΕΣ ΓΕΝΙΕΣ

Άρχισαν ήδη οι προετοιμασίες για τα πασχαλινά τσουρέκια, από τις κοζανίτισσες νοικοκυρές, που πλέον τα φτιάχνουν νωρίτερα. Ωστόσο, εκτός από τα τσουρέκια, ένα έθιμο της περιοχής θέλει τα πασχαλινά αυγά να στολίζονται περίτεχνα, τις γνωστές περδίκες. Ο Γιάννης Πλόσκας, έμπορος μπαχαρικών και γνωστός Κοζανίτης, μίλησε στο ράδιολόγος και τον Λύσανδρο Ρήγα, δίνοντας συμβουλές για το σωστό βάψιμο των αυγών, τις περδίκες , ενώ έδωσε και συνταγή για τσουρέκια!

Μιλώντας για το βάψιμο των αυγών, όπως εξήγησε ο κ. Πλόσκας , ο οποίος έχει και εμπειρία στο βάψιμο των αυγών λόγω και του επαγγέλματός του, συμβούλευσε τις νοικοκυρές να παίρνουν άσπρα αυγά , λέγοντας πως βάφουν καλύτερα . Αν και υπάρχουν πλέον αρκετές βαφές στο εμπόριο, η παλιά κοζανίτικη συνταγή για το βάψιμο αυγών, που θέλει τη μπογιά να διαλύεται και τα αυγά να βάφουν μαζί με αυτή, αφού πρώτα έχει καθαριστεί η μπογιά για τυχόν υπολείμματα. Τα αυγά πρώτα βράζουν για πέντε λεπτά, ακολούθως μπαίνει η μπογιά  και όταν φτάσει στο ένα τέταρτο της ώρας , ρίχνουμε ένα ποτήρι ξύδι και ακολούθως τα αλείφουμε με λάδι.

Για τις περδίκες, παίρνεις τα χρώματα της ίριδος, και περνάς το αυγό επάνω, κάνοντας γύρω -γύρω στα χρώματα με μια μπατονέτα , αφού πρώτα έχεις αλείψει το αυγό με ψαρόκολλα για να κολλήσει επάνω της η μπογιά. Αυτή η παλιά συνταγή για περδίκες , την οποία εφάρμοζαν οι παλιές νοικοκυρές της Κοζάνης, δείχνοντας την μαεστρία και τη δεξιοτεχνία τους. Πλέον οι νέες νοικοκυρές όλο και λιγότερο κάνουν περδίκες, ωστόσο το έθιμο παραμένει.

 

 

 

Συνταγή για τσουρέκια

Για να φτιάξει κανείς τσουρέκια χρειάζεται, σύμφωνα με τη συνταγή του κ. Πλόσκα:
2.5 κιλά αλεύρι

300 γρ. βούτυρο

750 γρ. ζάχαρη

6 αυγά

600 γρ. γάλα

10 γρ. κακουλέ

20 γρ. μαχλέπι

μια πρέζα αλάτι

πορτοκάλι (προτρεπτικά)

5 γρ. μαστίχα Χίου

νωπή μαγιά (ζαναέ) 180 γρ.

 

Εκτέλεση
Ανακατεύουμε το αλεύρι με ένα ποτήρι χλιαρό νερό μαγιά. Κάνουμε έναν πολτό, προζύμι και αφού το αφήσουμε ένα 2ωρο να φουσκώσει, λιώνουμε τη ζάχαρη με χλιαρό νερό, ανακατεύουμε το υπόλοιπο αλεύρι με λίγο αλάτι, κακουλέ, μαχλέπι και ξύσμα. Σε ένα λάκκο βάζουμε το προζύμι και προσθέτουμε χλιαρό γάλα και ζάχαρη. Ρίχνουμε τα ασπράδια και τους κρόκους των αυγών που έχουμε χτυπήσει χωριστά . Ζυμώνουμε τα υλικά ώσπου το μείγμα να γίνει μαλακό. Βάζουμε βούτυρο όσο νομίζουμε ότι χρειάζεται και ζυμώνουμε τα υλικά καλά, τουλάχιστον για 30 λεπτά. Το σκεπάζουμε για 2-3 ώρες σε θερμοκρασία 30-35 βαθμούς Κελσίου και αφού το πλάσουμε το κρατάμε σε φόρμες ή πλεξούδες και το κρατάμε να φουσκώσει, σε ίδια θερμοκρασία . Το αλείφουμε από επάνω με λίγο αυγό και ρίχνουμε από επάνω αμύγδαλα ή σουσάμι. Τα ψήνουμε στο φούρνο στους 180 βαθμούς για 35 – 40 λεπτά μέχρι να ροδίσουν!

 

Οι νέες γενιές φτιάχνουν ολοένα και πιο δύσκολα χειροποίητα τσουρέκια, τονίζει ο κ. Πλόσκας, επιλέγοντας να αγοράσει έτοιμα. Παρόλα αυτά, για όσες το επιχειρήσουν, τα εν λόγω υλικά κοστίζουν περί τα 15 ευρώ και βγάζουν περί τα 8 μεγάλα τσουρέκια. Ο κόσμος πλέον δυσκολεύεται οικονομικά και αυτό έχει επιπτώσεις και στις πασχαλινές του αγορές, αναπόφευκτα. Σε κάθε περίπτωση, εμείς να ευχηθούμε σε όλους καλή επιτυχία και καλό Πάσχα!

(οι φωτογραφίες είναι από χρήστες του facebook)

Β.Σ.