ΟΙ ΓΙΑΤΡΟΙ ΣΥΝΙΣΤΟΥΝ ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΤΗΝ ΥΠΕΡΦΑΓΙΑ ΜΕΤΑ ΤΗ ΝΗΣΤΕΙΑ

Συμβουλές προς όλους , προκειμένου να μην κάνουν υπερβολές στο πασχαλινό τραπέζι, ώστε να μην επιβαρύνουμε την υγεία μας τις ημέρες του Πάσχα με υπερβολική καταναλωτή φαγητού, έδωσε μιλώντας στο ράδιολόγος και τον Λύσανδρο Ρήγα ο Μανώλης Χατζημανώλης, πρόεδρος του συλλόγου οικογενειακών γενικών γιατρών Δυτικής Μακεδονίας.

Ο ανθρώπινος οργανισμός μετά από δεκάδες ημέρες νηστείας για το Πάσχα, επιβαρύνεται όταν κανείς πέφτει με τη μία επάνω στο φαγητό!  Όπως τόνισε και ο ίδιος, τα εξωτερικά ιατρεία των νοσοκομείων γεμίζουν τις ημέρες του Πάσχα με ασθενείς που έφαγαν πολύ την Κυριακή του Πάσχα και αντιμετωπίζουν προβλήματα. Αρκετοί ασθενείς αντιμετωπίζουν διάρροια και πονόκοιλο, λόγω υπερβολικής κατανάλωσης μαγειρίτσας και αρνιού , για το λόγω αυτό οι γιατροί συνιστούν προς τους πολίτες “παν μέτρον άριστον”! “Όπως είπε και ο Χριστός, η νηστεία είναι βασικό κομμάτι της θρησκείας μας και δεν πρέπει να την αποφεύγουμε. Πρέπει να προσπαθούμε να την κάνουμε, για να αποτοξινώνουμε τον οργανισμό μας. Σε διάφορες έρευνες χωρών και αναλύσεις που έγιναν σε 22.000 άτομα που ακολούθησαν χορτοφαγία και τη λεγόμενη δίαιτα της Σαρακοστής, είχαν κατά μέσο όρο χαμηλότερη πίεση . Η νηστεία της σαρακοστής, σύμφωνα με έρευνες, μπορεί να αποτελέσει μια ασπίδα για τα καρδιαγγειακά νοσήματα , αν αυτή γίνεται σωστά, μιας και βοηθάει στη ρύθμιση ζαχάρου και πίεσης,. Προστατεύει από το ζάχαρο, την πίεση, την οστεοπόρωση και από διάφορους τύπους καρκίνου και βοηθάει το έντερο. Η νηστεία είναι απαραίτητη και βοηθάει τον οργανισμό, για να αποτοξινωθεί”.

Στη νηστεία πρέπει να προσέχουν όσοι πάσχουν από χρόνια αιματολογικά νοσήματα ή με το ήπαρ, μιας και οι ομάδες αυτές είναι πιο ευαίσθητες. Ένας υγιής οργανισμός μπορεί να ανταπεξέλθει, ωστόσο, πρέπει κανείς να προσέχει αν τυχόν εμφανιστεί πυρετός. Επίσης, το ίδιο ισχύει για τις γυναίκες στην περίοδο της εγκυμοσύνης και της λοχείας. Ευαίσθητες ομάδες είναι οι ηλικιωμένοι, υπερήλικοι. Αν εμφανιστεί πτώση πίεσης, επίμονη ζάλη, θολωμένη όραση, είναι ενδείξεις για διακοπή της νηστείας.

Μετά από τη νηστεία, το λάθος που κάνουν οι περισσότεροι είναι να πέφτουν με τα “μούτρα” στην κρεατοφαγία . Αυτή η υπερβολή και το γεγονός ότι είναι απότομο για τον οργανισμό, δεν το δέχεται ο οργανισμός. Επειδή στη νηστεία υπάρχουν χαμηλές ποσότητες πρωτεΐνης το σώμα ζορίζεται παράγοντας αμμωνία. Ωστόσο, κάποιες συμβουλές εν συντομία, είναι το Μεγάλο Σάββατο για φάμε μόνο τη μαγειρίτσα. Αυτό προετοιμάζει το πεπτικό σύστημα μετά από τη μεγάλη νηστεία . Ο κ. Χατζημανώλης, πρότεινε στους πολίτες να μην καταναλώνουν απότομα το Μεγάλο Σάββατο πολλά κρεατικά, αυγά και γλυκά, λέγοντας ότι αυτό τελικά κάνει κακό. Μπορεί να επιλέξει, ωστόσο, να φάει κάποιο ψητό με σαλάτα, κάτι που θα ήταν ιδανικό.

Επίσης, προσοχή χρειάζεται το πρωί της Κυριακής του Πάσχα, με τα τσουρέκια και το οβελία και να μη κάνουν το λάθος να πέφτουν με τα μούτρα στο φαγητό. Το μεσημέρι της Κυριακής του Πάσχα, επίσης, καλό είναι να αποφεύγουμε την πέτσα από το αρνί και τα πολλά τυριά. Το βράδυ της Κυριακής καλό είναι να σταματήσει η κρεατοφαγία, ενώ το καλύτερο είναι να φάει κανείς φρούτα, ή γιαουρτάκι.
Επίσης, συνίσταται η προσοχή στο αλκοόλ και τα γλυκά. Επειδή η χλωρίδα του εντέρου διαταράσσεται, αρκετός κόσμος καταλήγει να κάνει εμετό και διάρροια το Πάσχα.

“Ό,τι τρώμε είμαστε”, κατέληξε ο γιατρός, συνιστώντας προσοχή σε όλους.

 

Β.Σ.