[ Ο ταλαντούχος κύριος Αλέξανδρος Χάτσιος ]

Μια πολύ ιδιαίτερη έκθεση ενός πολύ ιδιαίτερου καλλιτέχνη ξεκινά στις 21 Μαρτίου, παγκόσμια μέρα για το σύνδρομο Down, στην Takis Chatsios Gallery, στην Κοζάνη.

Ιδιαίτερη έκθεση καθώς παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην πόλη μας μέρος της καλλιτεχνικής διαδρομής ενός ατόμου με σύνδρομο Down, όπως είναι ο Αλέξανδρος, το βιογραφικό του οποίου στον χώρο της τέχνης είναι μακρύ: Ως μέλος της ομάδας “Εν δυνάμει” έχει συμμετάσχει σε πολλές θεατρικές παραστάσεις στην Ελλάδα (Φεστιβάλ Αθηνών, Δημήτρια, Στέγη Ιδρύματος Ωνάση, Ελευσίνα Πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης κ.α.) και στο εξωτερικό (Γαλλία, Γερμανία, Πολωνία, Κύπρος), στο εργαστήριο “Masks on the stage and in life” (Βάρνα – πολιτιστική πρωτεύουσα νεολαίας 2017), σε σεμινάρια χορού-κίνησης (R.I.C.E. στην Ύδρα) και κινηματογράφου (Zagoriwood) καθώς και σε δύο ταινίες μικρού μήκους. Οι τελευταίες του εμφανίσεις ήταν σε σίριαλ στην τηλεόραση και στην χριστουγεννιάτικη παράσταση του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Η μουσικότητα της ψυχής του μεταφέρεται ενίοτε και στα πλήκτρα του πιάνου, κάτι που οδήγησε στην συνεργασία του με τον Μανώλη Κουτσουνάνο με τον οποίο έχουν παρουσιάσει ελεύθερους μουσικούς αυτοσχεδιασμούς στην Κοζάνη (Δημοτικό Ωδείο Κοζάνης, Στέκι Φιλοπρόοδου, 30 καρέκλες) και στην Θεσσαλονίκη (Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών Α.Π.Θ., Σύγχρονο Ωδείο Θεσσαλονίκης, 11o Πανελλήνιο Συνέδριο Νόσου Alzheimer).

Ως απόλυτα δημιουργικό άτομο που είναι, αφιερώνει ένα μεγάλο μέρος της καθημερινότητάς του στο να αποτυπώνει στο χαρτί, είτε με λόγια είτε με εικόνες, σκέψεις και συναισθήματα. Κάποιες από τις αυτόματες καταγραφές της ψυχής του, μικρά αριστουργήματα του ταλέντου του σχεδιασμένα χωρίς σκέψη, χωρίς κανόνες, χωρίς λογική, ενδεχομένως και χωρίς συναίσθημα αποκαλύφθηκαν ψηφιακά και έγιναν εικόνες. Κάποιες άλλες ζωγραφικές του δημιουργίες υπέστησαν ψηφιακή επεξεργασία για να αναδειχθεί ακόμη περισσότερο το βάθος της φαντασίας του και προέκυψαν τα έργα που συνθέτουν το μεγαλύτερο μέρος της έκθεσής του.

Από την οθόνη της γκαλερί, θα προβάλλονται παράλληλα εικόνες του Αλέξανδρου, που από μόνες τους θα μπορούσαν να αποτελέσουν αντικείμενο μιας σπουδαίας έκθεσης φωτογραφίας. Μέρος των εικόνων του έχουν επεξεργαστεί ψηφιακά από τον ίδιο για να μεταμορφωθούν σε έργα σύγχρονης τέχνης.

Η έκθεση, που θα διαρκέσει μέχρι τις 10 Μαΐου 2024, ευελπιστεί να αποτελέσει αντικείμενο καλλιτεχνικού ενδιαφέροντος, αντικείμενο προβληματισμού και κίνητρο δημιουργίας για άτομα με και χωρίς αναπηρία.