ΤΙ ΛΕΕΙ ΓΙΑ ΔΕΗ, ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΑ ΚΑΙ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ

Για τα ενεργειακά θέματα, τη ΔΕΗ και την κλιματική αλλαγή μίλησε μεταξύ άλλων σε συνέντευξή του στο ράδιολόγος και τον Λύσανδρο Ρήγα ο Ρούλης Κοκελίδης, πρώην βουλευτής, επίσημο μέλος ΕΣΗΕΑ, διδάσκων στο Πανεπιστήμιο της Μπολόνια και μέλος της επιτροπής του ΟΗΕ για το περιβάλλον.

Ο ίδιος αναφέρθηκε στα έντονα προβλήματα κλιματικής αλλαγής και οικονομικής ανισότητας σε παγκόσμιο επίπεδο, στις εξελίξεις στην Αμερική, το brexit και τις εκλογές σε ευρωπαϊκές χώρες που  σηματοδοτούν νέα δεδομένα: “Αν δεν κατορθώσουμε να δημιουργήσουμε ένα νέο τοπίο, να αναπτυχθεί η κοινωνία με μια ισορροπημένη ανάπτυξη και να μη συνδυάσουμε την προοπτική με την ισορροπία στο κλίμα , γιατί αλλιώς θα έχουμε τεράστια προβλήματα, φυσικές καταστροφές, ξηρασία, υποανάπτυξη, πόλεμοι και μετακινήσεις πληθυσμών.  Η ενέργεια μπαίνει σε άλλη φάση. Κάτι πρέπει να αλλάξει στα δεδομένα που έχουμε. Πρέπει να βρεθεί ένας τρόπος παγκόσμιας διακυβέρνησης. Η χώρα μας πρέπει να διεκδικήσει τα συμφέροντά της για την ανάπτυξή της, δημιουργώντας πλαίσιο εθνικής στρατηγικής, κάνοντας εθνικό σχεδιασμό. Η ΔΕΗ είναι ένας φορέας κλειδί για την ανάπτυξη του τόπου . Ποτέ στη Βουλή δεν ανταλλάχθηκαν απόψεις για να βρεθεί μια κοινή συνισταμένη. Περνάμε πολύ δύσκολα και πρέπει να κάνουμε την υπέρβαση, ώστε η χώρα να βρει τρόπο να επανακκινήσει την οικονομία και να πάρουμε μια ανάσα” σημείωσε.

Ο ίδιος, σχολίασε επίσης και την ανάγκη μείωσης των ρύπων , λέγοντας ωστόσο ο ρόλος της περιοχής είναι ιδιαίτερα σημαντικός: “Έχουμε το εθνικό καύσιμο , τον λιγνίτη, αλλά η ΔΕΗ υποχρεούται να συμμορφωθεί με τις υποδείξεις , βοηθώντας να κατορθώσουμε να πάμε σε μια εξέλιξη για την παραγωγή της ηλεκτρικής ενέργειας και την επανεκκίνηση της οικονομικής ανάπτυξης. Να πάμε σε ένα νέο τοπίο ώστε και η περιοχή να μην έχει έντονα προβλήματα με τη ρύπανση, παρόλο που γίνονται έργα . Η ΔΕΗ θα παραμείνει ισχυρή αν πάει μπροστά η Πτολεμαΐδα 5 και η Μελίτη 2. Η συνεργασία με τους κινέζους είναι σημαντική, βοηθώντας την να αποκτήσει ρευστότητα”, ανέφερε, προσθέτοντας πως “Όποιος δεν έχει επισκεφθεί ορυχείο δεν ξέρει τι εστί ΔΕΗ. Να παράγουμε και εδώ στην Ελλάδα να μην τα εισάγουμε όλα”, προτείνοντας την ίδρυση τεχνολογικού πανεπιστημίου, ώστε ο τόπος να αναπτύξει την τεχνολογική του ανάπτυξη. Τέλος, αναφέρθηκε στα θέματα της υγείας, λέγοντας πως θα πρέπει να προχωρήσει η επιδημιολογική μελέτη στην περιοχή.

Β.Σ.