Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΚΕΠΚΑ ΣΤΟ ΡΑΔΙΟΛΟΓΟΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΓΙΑ ΝΟΘΕΙΕΣ ΣΤΑ ΚΑΥΣΙΜΑ

– “Να γίνει πράξη η δέσμευση του πρωθυπουργού για φθηνότερο ρεύμα στην περιοχή”

Πολλά είναι τα παράπονα των καταναλωτών για τις διαδικασίες παραγγελιών στο πετρέλαιο θέρμανσης, αλλά και για τα ξύλα, μιας και σε αρκετές περιπτώσεις παρατηρούνται φαινόμενα αισχροκέρδειας εις βάρος των καταναλωτών. Συμβουλές προς τους πολίτες για το τι να προσέχουν στις παραγγελίες τους για το πετρέλαιο και τα ξύλα που θα τους ζεστάνουν το χειμώνα, έδωσε μιλώντας στο ράδιοΛόγος και τον Λύσανδρο Ρήγα ο πρόεδρος του ΚΕΠΚΑ (Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών) Δυτικής Μακεδονίας Βασίλης Ιωαννίδης.

Όπως είπε χαρακτηριστικά ο ίδιος, το πλέον σημαντικό σε ό,τι αφορά το πετρέλαιο θέρμανσης, είναι ότι ποτέ δεν πρέπει να παραλαμβάνεται από άτομα που δεν γνωρίζουν τη διαδικασία , μάλιστα θα ήταν ιδανικό να βρισκόταν μπροστά στην παραλαβή περισσότερα του ενός άτομα. Επίσης, συμβούλευσε τους καταναλωτές να μην εμπιστεύονται τον μετρητή του βυτιοφόρου  ή τον σωλήνα ένδειξης της στάθμης της  δεξαμενής , συμβουλεύοντας να έχει ο καταναλωτής το δικό του μέτρο. Σημαντικό , επίσης, είναι όταν ο καταναλωτής παραλαμβάνει το πετρέλαιο να μην είναι βιαστικός  και να τηρούνται όλα τα μέτρα ασφαλείας, προς αποφυγή ατυχημάτων και άλλων δυσμενών επιπτώσεων, όπως έλλειψη προϊόντος κ.α. Οι καταναλωτές , επίσης, θα πρέπει να γνωρίζουν ότι η διανομή πετρελαίου συνδέεται από απόδειξη ή τιμολόγιο, συμπληρωμένο με ότι απαιτεί ο νόμος. Επίσης, αυτό που τονίζει το ΚΕΠΚΑ είναι πως οι ενημερωμένοι καταναλωτές καλό θα είναι να κάνουν σύγκριση τιμών πριν αγοράσουν πετρέλαιο θέρμανσης, μιας και παρατηρούνται αυξομειώσεις στα πρατήρια της περιοχής. Ακόμη, για να υπολογίσει κανείς με ακρίβεια πόσα λίτρα πετρελαίου αντιστοιχούν σε κάθε εκατοστό της δεξαμενής, πολλαπλασιάζουν το μήκος με το πλάτος και το ύψος για να βρουν τα κυβικά και μετά διαιρούν με το 100. Οπότε αν μετρήσει πόσο είχε κάψει η δεξαμενή και μετά την παραλαβή πόσο προστέθηκε, μπορεί να γίνει η μέτρηση  . Αυτός είναι ο πιο απλός τρόπος για να μην πέσουν οι καταναλωτές θύματα εξαπάτησης.

Επίσης, είναι πολύ σημαντικό να γίνεται συντήρηση του καυστήρα (αυτό γίνεται με τη λήξη περιόδου θέρμανσης, συνήθως), βοηθώντας στην εξοικονόμηση ενέργειας και θέρμανσης. Καλή θερμοκρασία δεν σημαίνει υπερβολική ζέστη, αλλά με ενδείξεις 22 βαθμούς στο μπάνιο, 20 στο καθιστικό και 18 στο υπνοδωμάτιο. Η τηλεθέρμανση στην Κοζάνη εξυπηρετεί πολύ κόσμος, αλλά τα χωριά καίνε επιβαρυντικά καύσιμα για το περιβάλλον, επιβαρύνοντας την υγεία των καταναλωτών, τόνισε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΚΕΠΚΑ.

 

Καταγγελίες για νοθείες στα καύσιμα

Σε ό,τι αφορά τις καταγγελίες, στο παρελθόν το ΚΕΠΚΑ έγινε αποδέκτης, περιορισμένων μεν αριθμού καταγγελιών για νοθείες στο πετρέλαιο θέρμανσης, ωστόσο αυτές σύμφωνα με τον κ. Ιωαννίδη είναι περιορισμένες.  καταγγελίες γίνονται, επίσης, τους πολύ χειμερινούς μήνες Δεκέμβριο – Φεβρουάριο, όπου παρατηρούνται πολύ χαμηλές θερμοκρασίες  και αύξηση ατμοσφαιρικής ρύπανσης, μιας και στα χωριά για να ζεσταθούν οι κάτοικοι, καίνε ακατάλληλα υλικά . Η ενδεικτική λύση είναι το καυσόξυλο, ενώ ο καταναλωτής θα πρέπει να γνωρίζει ότι η λιανική πώληση γίνεται κατά όγκο. Οι λιανοπωλητές θα πρέπει να αναγράφουν το είδος ξύλου, την τιμή, ενώ θα πρέπει  να έχουν κατάλληλο υπολογισμό μέτρησης του μήκους για τον υπολογισμό του όγκου. Επίσης, θα πρέπει να εξασφαλίζεται η προστασία των καυσόξυλων από καιρικές συνθήκες, ώστε να αλλοιωθεί η ποιότητα και το βάρος.
Ο νόμος προβλέπει πρόστιμα για μη συμμόρφωση , παραπλανητικές πινακίδες σε ό,τι αφορά όλα τα καύσιμα, ενώ παρόμοια είναι οι εικόνα για τις μπρικέτες, ροκανίδια, πέλλετ, κ.ο.κ., όπου ο καταναλωτής θα πρέπει να προσέχει την προέλευση, την ποιότητα και την ονομασία του προϊόντος. Αυτά τα προϊόντα πωλούνται σε κιλά , ενώ κατά τη διακίνησή τους, το κάθε τιμολόγιο θα πρέπει να περιέχει όλα τα στοιχεία. Υπάρχουν αρκετά πρόστιμα, ανάλογα με την παράβαση αυτού που τα διαθέτει και τα πουλάει ,με ελλειπή παραστατικά.

Η κρίση έχει οδηγήσει τον κόσμο σε στερεά ύλη καυσόξυλων, με τον πρόεδρο του ΚΕΠΚΑ να ζητάει να γίνει πράξη η δέσμευση του πρωθυπουργού για μείωση του ηλεκτρικού ρεύματος στην Κοζάνη.


Β.Σ.