Κύριε Περιφερειάρχη,

Η περιοχή μας όπως γνωρίζετε βρίσκεται σε ολικό λοκντάουν και με απαγόρευση της κυκλοφορίας από τις 18:00 η ώρα.

Από τη μία σεβόμενοι φυσικά τα μέτρα που έχουν αποφασιστεί και ληφθεί για τη δημόσια υγεία και τον covid-19, από την άλλη όμως είναι πλέον επιτακτική ανάγκη να σας παραθέσουμε τις ανησυχίες μας και τους έντονους προβληματισμούς μας σύμφωνα και με την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί και παγιωθεί στην περιοχή μας. Αυτές οι ανησυχίες και αυτοί οι προβληματισμοί δεν είναι μόνο δικοί μας, αλλά είναι και όλων των συμπολιτών μας. Των συμπολιτών μας που βλέπουν πως η περιοχή μας αν και με φθίνουσα πορεία κρουσμάτων τις τελευταίες μέρες, δεν αντιμετωπίζεται όπως ακριβώς αντιμετωπίζονται οι άλλες πόλεις έχοντας περισσότερα ή τον ίδιο σε αριθμό κρούσματα τουλάχιστον. Η διαχείριση ακόμη και αυτών των περιοριστικών μέτρων μπορούν ίσως στην πορεία να αλλάξουν και να γίνουν είτε πιο ήπια είτε σύμφωνα με τις υπόλοιπες πόλεις αν και εφόσον όμως τεκμηριωθούν σωστά και προταθούν από εσάς, υπολογίζοντας φυσικά τη συνολική επιδημιολογική εικόνα.

Γιαυτόν ακριβώς τον λόγο, εσείς κ. Περιφερειάρχη μαζί με τους βουλευτές της περιοχής μας, έστω και την ύστατη στιγμή θα πρέπει να αναλάβετε πρωτοβουλίες, ώστε να αρθεί η απαγόρευση της κυκλοφορίας από τις 18:00 η ώρα και να προσαρμοστεί σύμφωνα και με την υπόλοιπη Ελλάδα. Οι ημέρες που απομένουν έως την 18η Ιανουαρίου είναι λίγες και ίσως ισχυριστείτε πως πρέπει να κάνουμε λίγη υπομονή ακόμη.

Δυστυχώς όμως σε αυτήν την πολύπαθη περιοχή, όπου οι αντοχές κάθε οικογένειας και κάθε πολίτη δοκιμάστηκαν όσο τίποτα άλλο, σ’ αυτην την περιοχή που έχει κλείσει από τις 16 Οκτωβρίου ακόμη και η ίδια η υπομονή έχει στερέψει προ πολλού. Το τίμημα που πληρώσαμε και συνεχίζουμε να πληρώνουμε είναι ήδη βαρύ. Ο ψυχικός κόσμος των συμπολιτών μας έχει πληγεί ανεπανόρθωτα. Η ανάληψη μιας τέτοιας πρωτοβουλίας από την πλευρά σας, να αλλάξει η ώρα, δε θα αλλάξει στην ουσία την καθημερινότητα των συμπολιτών μας, αλλά θα τονώσει το ηθικό τους και θα ανεβάσει την ψυχολογία τους.

Θα νιώσουν έστω και τις τελευταίες μέρες μέχρι τη 18η Ιανουαρίου, πως δεν είναι τα αποπαίδια της χώρας αλλά πως σε αυτή τη διαχείριση της πανδημίας, αν μη τι άλλο αντιμετωπίζονται έστω και καθυστερημένα ισότιμα.

Νομίζω λοιπόν πως είναι το ελάχιστο που μπορείτε να κάνετε για όλους αυτούς τους πολίτες της περιοχής. Για όλους αυτούς τους πολίτες της ΠΕ Κοζάνης που κλείνονται στα σπίτια τους από τις 18:00 η ώρα, κουβαλώντας πια τα προσωπικά , τα οικογενειακά και τα οικονομικά τους προβλήματα. Πρέπει όλοι και προπάντως εσείς , Περιφερειάρχης και Βουλευτές, αυτούς τους πολίτες που είναι οι ίδιοι που σας εξέλεξαν για να τους στηρίξετε, για να τους συμπαρασταθείτε, για να τους προτείνετε λύσεις όπου είναι δυνατόν, να δείξετε πως στέκεστε αλληλέγγυοι.

Η ΠΕ Κοζάνης αξίζει και δικαιούται καλύτερης και δικαιότερης αντιμετώπισης.

Ο ψυχισμός των ανθρώπων πρέπει να αλλάξει προς το καλύτερο έστω και για λίγες μέρες μέχρι και την αναμονή της νέας απόφασης.

Οφείλετε λοιπόν να δείξετε έστω και τώρα εμπράκτως τη στήριξη σας σε αυτούς τους ανθρώπους που εδώ και τρεις μήνες βρίσκονται σε περιορισμό βυθισμένοι στην απελπισία τους και στην αγωνία τους για το μέλλον.

Αναμένουμε τις πρωτοβουλίες σας.

Ηλίας Π. Κάτανας
Περιφερειακός Σύμβουλος
τ. Αντιπεριφερειάρχης Οικονομικών, Υγείας – Πρόνοιας και Κοινωνικής Συνοχής