ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
– Αντιδρούν για την παιδαγωγική επάρκεια στους βρεφονηπιοκόμους

Σε μια σειρά δυναμικών κινητοποιήσεων προχωρούν οι εκπαιδευτικοί πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Κοζάνης αντιδρώντας στις εξελίξεις στην προσχολική αγωγή και την εκπαίδευση και συγκεκριμένα την παιδαγωγική επάρκεια που δίνεται στους βρεφονηπιοκόμους. Μάλιστα οι δάσκαλοι και οι νηπιαγωγοί πρόκειται να προχωρήσουν σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην περιφερειακή διεύθυνση εκπαίδευσης, το μεσημέρι της Παρασκευής, ενώ θα ακολουθήσει και πορεία προς το δημαρχείο.

Το Δ.Σ. του Συλλόγου Εκπ/κων Α/θμιας Εκπ/σης Κοζάνης και το αντίστοιχο της Εορδαίας πραγματοποίησαν κοινή συνέντευξη τύπου το μεσημέρι της Τετάρτης στα γραφεία του συλλόγου στην Κοζάνη, καλώντας τους συναδέλφους τους να συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις που θα γίνουν. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Συλλόγου της Κοζάνης Σάκης Κωτούλας : “μετά τις πρόσφατες συζητήσεις για πιθανές αρνητικές εξελίξεις στον κλάδο των νηπιαγωγών, επειδή υπήρξαν προτάσεις αποφάσεις από τα Παιδαγωγικά τμήματα νηπιαγωγών, πανεπιστημίων ΑΕΙ για συγχωνεύσεις με τμήματα ΤΕΙ βρεφονηπιοκόμων , επειδή οι δήμοι ορέγονται να πάρουν κομμάτι από το δημόσιο νηπιαγωγείο. Επειδή η κυβέρνηση και το υπουργείο δεν ξεκαθαρίζουν τη θέση τους, αποφασίσαμε να προχωρήσουμε σε μια σειρά δράσεων.
Αρχικά, οι εκπαιδευτικοί πρωτοβάθμιας προχώρησαν σε ενημερωτική συνάντηση με τις νηπιαγωγούς , καθορίζοντας τις περεταίρω δράσεις, που θα περιλαμβάνουν, ενημερώσεις στις σχολικές μονάδες , καθώς και ενημέρωση όλων των τοπικών φορέων (δημάρχων , περιφερειακού διευθυντή εκπαίδευσης, διευθυντή πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης) και αποχή από τα καθήκοντά τους, τις τελευταίες ώρες του πρωινού κύκλου και τις πρώτες ώρες διδασκαλίας του απογευματινού κύκλου την Παρασκευή . Επίσης, στις 13.30 θα γίνει συγκέντρωση διαμαρτυρία στην περιφερειακή διεύθυνση εκπαίδευσης και κατόπιν συλλαλητήριο προς το δημαρχείο Κοζάνης, όπου θα επιδιωχθεί συνάντηση με τον δήμαρχο.
Στο λόγο που κινητοποιούνται τα συνδικάτα αναφέρθηκε η πρόεδρος του συλλόγου εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Εορδαίας και αιρετός του ΠΥΣΠΕ Κατερίνα Ασπράγκαθου , λέγοντας πως στόχος τους δεν είναι να φανεί πως αντιπαραθέτονται με τις βρεφονηπιοκόμες , ωστόσο επειδή αποφασίστηκε να δοθεί παιδαγωγική επάρκεια σε όλους , με τους νηπιαγωγούς να διαφωνούν. Θεωρούν ότι η παιδαγωγική επάρκεια είναι σημαντικό προσόν . Επίσης, αναφέρθηκαν στην ενιαία προσχολική αγωγή στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση, λέγοντας πως δεν πρέπει να υποβαθμιστεί το νηπιαγωγείο. Ανέφερε, δε, πως η προσχολική αγωγή έχει σχέση με την εκπαίδευση, ενώ ο κλάδος των βρεφονηπιοκόμων έχει σχέση με τη φροντίδα.

Β.Σ.