“ΥΠΗΡΕΣΙΑΚΟΣ ΚΑΙ ΙΣΟΣΚΕΛΙΣΜΕΝΟΣ” – ΚΑΤΑΨΗΦΙΖΕΙ Η ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ

Κατά πλειοψηφία και με έντονη κριτική από την αντιπολίτευση, εγκρίνεται στην αποψινή συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου Δυτικής Μακεδονίας ο Προϋπολογισμός Οικονομικού Έτους 2018 , ο οποίος αγγίζει τα 52.283.200 ευρώ . Να σημειωθεί πως ο προϋπολογισμός του 2017 ανερχόταν στα 44.172.589,17 ευρώ.

Όπως τόνισε ο Αντιπεριφερειάρχης Οικονομικών κ. Ηλίας Κάτανας σε δηλώσεις του, πρόκειται για μια από τις σημαντικότερες συνεδριάσεις του περιφερειακού Συμβουλίου , που αφορά την έγκριση του προϋπολογισμού, ο οποίος είναι αυξημένος από πέρυσι κατά 8 εκ. ευρώ , φτάνοντας στο ποσό των 52 εκ. ευρώ περίπου. “Πρόκειται για έναν προϋπολογισμό καθαρά υπηρεσιακό, ισοσκελισμένο, όμως το πρόταγμα της περιφερειακής αρχής πέρα από τα νούμερα, είναι να δίνουμε βαρύτητα και βάση στις ανθρώπινες ανάγκες”, τόνισε ο κ. Κάτανας.

Οι άξονες στους οποίους κινήθηκε ο προϋπολογισμός του 2018 είναι η υγεία, η παιδεία, οι επενδύσεις, η πρόνοια (ΤΕΒΑ και επιδόματα) καθώς και η κάλυψη των λειτουργικών εξόδων της Περιφέρειας. Ιδιαίτερα στάθηκε στο πρόγραμμα επισιτιστικής βοήθειας (ΤΕΒΑ), το οποίο βοηθάει τους άπορους και τους ευπαθείς ομάδες πληθυσμού. Επίσης, όπως σημείωσε, στόχος της περιφέρειας ήταν να ξεχρεώσει παλιές οφειλές, προσθέτοντας πως εφέτος ήταν η πρώτη χρονιά που δεν υπάρχουν ληλιπρόθεσμες οφειλές. Τέλος, σημείωσε πως ο προϋπολογισμός είναι υπηρεσιακός και ισοσκελισμένος, καθ ‘ υπόδειξη  του Παρατηρητηρίου , όπως ορίζει ο νόμος.

“Προϋπολογισμός μειωμένος, μίζερος και ισχνός “

Εντωμεταξύ η αντιπολίτευση , που δεν ψήφισε τον προϋπολογισμό ούτε και στην οικονομική επιτροπή, διαφωνεί με την κατάρτισή του και σύμφωνα με δηλώσεις τόσο του επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Γιώργου Δακή, όπως και της ελάσονος αντιπολίτευσης Γεωργίας Ζεμπιλιάδου, πρόκειται να τον καταψηφίσουν. Αντίστοιχα, καταψηφίζει και η παράταξη του Γιάννη Βήττα.

Αναλυτικότερα, η Γεωργία Ζεμπιλιάδου είπε πως πρόκειται για την 4ο προϋπολογισμό, που σημαίνει πως πρόκειται για ό,τι καλύτερο μπορεί να κάνει η περιφερειακή αρχή, σημειώνοντας πως κατατίθεται κάτω από τη “μαύρη σκιά” που ρίχνουν οι εξελίξεις με το ξεπούλημα της ΔΕΗ. “Για να έχει ελπίδα ένας προϋπολογισμός να δημιουργεί ελπίδα στους πολίτες, πρέπει να έχει επενδύσεις, ενώ στον φετινό προϋπολογισμό λείπουν οι επενδύσεις, είναι μειωμένος, μίζερος και ισχνός. Οι μεγάλες επενδύσεις λείπουν (κάθετος άξονας, αρδευτικά, γούνα, λίμνη, που θα άλλαζαν την πορεία της περιοχής και του τόπου)”, σημείωσε η κ. Ζεμπιλιάδου. Επίσης, είπε πως θα έπρεπε να αξιοποιηθεί το ΕΣΠΑ και να γίνουν μεγάλες δράσεις επιχειρηματικότητας, μεταποίησης, εμπορίου και υπηρεσιών, καθώς επίσης να αξιοποιηθεί και το πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης. “Όλα είναι στο μηδέν, δεν έχει ξεκινήσει τίποτα, δεν τρέχει ο Αναπτυξιακός, το Ταμείο Συνοχής. Προγράμματα που έμειναν κλειδωμένα και αραχνιάζουν, σε μια περιοχή που έχει ανάγκη για νέες επενδύσεις”, είπε χαρακτηριστικά, λέγοντας τέλος πως η περιοχή δεν έχει ελπίδες με αυτή την περιφερειακή αρχή να αλλάξει ο προϋπολογισμός.

“Η περιφερειακή αρχή εξακολουθεί να μην έχει σχέδιο”

Από την πλευρά του ο Γιώργος Δακής τόνισε ο προϋπολογισμός “στερείται οποιουδήποτε σχεδιασμού και μιας κατάθεσης ενός προγράμματος για το τι θέλουμε να κάνουμε για την περιφέρεια”. Σημείωσε πως δεν υπάρχει υπηρεσιακό σχέδιο, αλλά και ότι “η περιφερειακή αρχή εξακολουθεί να μην έχει σχέδιο για το τι στοχεύει για την κοινωνία και τη Δυτική Μακεδονία”.  Έκανε αναφορά στην ανυπαρξία έργου στα χρηματοδοτικά περιφερειακά εργαλεία, στην αδυναμία διεκδίκησης σημαντικών ζητημάτων, φέρνοντας παραδείγματα όπως το αρδευτικό της Βόρειας Ζώνης Πολυφύτου,  αλλά και το φράγμα Νεστορίου που δεν έχουν ενεργοποιηθεί. Τέλος καταλόγισε “αδυναμία σωστής και λειτουργικής διαχείρισης”, εκφράζοντας την πρόθεσή του να καταψηφίσει τον προϋπολογισμό.

Να σημειωθεί πως ο περιφερειάρχης απουσίαζε στο Στρασβούργο.





Β.Σ.