ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΔΗΜΑΡΧΩΝ ΠΟΥ ΠΛΗΤΤΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΑ ΔΙΟΔΙΑ ΜΕ ΣΤΟΧΟ ΚΟΙΝΟ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟ

Απορία και απογοήτευση προκάλεσε τόσο στους κόλπους της αυτοδιοίκησης όσο και στο απλό κοινό, η απόφαση του υπουργείου να χωροθετήσει δεκάδες νέους σταθμούς διοδίων επί της Εγνατίας οδού. Μέσα στο δυσμενές αυτό κλίμα, ο δήμαρχος Κοζάνης Λευτέρης Ιωαννίδης ανέλαβε πρωτοβουλία ώστε να συναντηθούν οι δήμαρχοι περιοχών επί της Εγνατίας οδού που πλήττονται από την επιβολή των διοδίων, με στόχο τον κοινό τους συντονισμό. Η συνάντηση των δημάρχων θα γίνει την Τετάρτη 7 Ιουνίου στην Καβάλα.

Στόχος της πρωτοβουλίας αυτής είναι η κοινή δράση των δημάρχων, οι τοπικές κοινωνίες των οποίων πλήττονται από τη χωροθέτηση των νέων σταθμών διοδίων, μιας και τα νέα διόδια θα μπουν επίσης και σε περιοχές όπως η Καβάλα και η Αλεξανδρούπολη. Για το λόγο αυτό , όπως τόνισε ο δήμαρχος Κοζάνης, πρέπει να υπάρχει σαφήνεια σε αυτό που ζητούν οι περιοχές.
Εκτίμηση του ίδιου είναι πως η χωροθέτηση των διοδίων δεν εντάσσεται στη λογική της βελτίωσης της λειτουργικότητας της νέας οδού , αλλά ούτε και στη λογική κάλυψης δαπανών συντήρησης, αλλά πως όλα αυτά γίνονται για να γίνει η όλη επένδυση πιο θελκτική προς τους επενδυτές.

Στην Καβάλα, αύριο, θα τεθούν οι προβληματισμοί των δημάρχων, ενώ παρόμοια πρωτοβουλία για κοινή δράση των τεσσάρων περιφερειών της Εγνατίας Οδού στο θέμα των διοδίων ανέλαβε και ο περιφερειάρχης Θεόδωρος Καρυπίδης, στέλνοντας επιστολή στους περιφερειάρχες Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολο Τζιτζικώστα, Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης Χρήστο Μέτιο και Ηπείρου Αλέκο Καχριμάνη.

“Δεν είναι η εποχή κατάλληλη για να γίνουν απλά μάχες χαρακωμάτων”, ανέφερε ο Λ. Ιωαννίδης, σημειώνοντας πως “το καλύτερο αποτέλεσμα μπορεί να πετύχει μέσα από συνεργασία και συντονισμό δυνάμεων”.

Ζητούμενο, επίσης, στην παρούσα φάση είναι να υπάρξει ενημέρωση για το αντίτιμο, αλλά και για τα αναλογικά διόδια και τι θα ισχύσει τελικά.  Σε κάθε περίπτωση, η επιβολή διοδίων στο μήκος της Εγνατίας Οδού θεωρείται υπέρμετρη, ενώ στις δημοτικές αρχές κατά τόπους, (συμπεριλαμβάνομένης και της άμεσα εμπλεκόμενης, του Δήμου Βοϊου), υπάρχουν αντιδράσεις και αναβρασμός. Μάλιστα το δημοτικό συμβούλιο Βοΐου συνεδριάζει εκτάκτως , προκειμένου να πάρει αποφάσεις για μελλοντικές κινητοποιήσεις, μετά την απόφαση για εγκατάσταση μετωπικού σταθμού διοδίων στη Σιάτιστα.

 

Η ανακοίνωση του Δημάρχου

“Μετά από  πρωτοβουλία του Δημάρχου Κοζάνης Λευτέρη Ιωαννίδη, την Τετάρτη 7 Ιουνίου το μεσημέρι στην Καβάλα, θα γίνει σύσκεψη  με τη συμμετοχή Δημάρχων, από Δήμους που πλήττονται από την επιβολή των νέων διοδίων επί της Εγνατίας Οδού. Στόχος της συνάντησης είναι να υπάρχει συντονισμός ενόψει των επόμενων ενεργειών.
Ο Δήμαρχος Κοζάνης σε δηλώσεις  τόνισε πως «μας προξένησε μεγάλη  απογοήτευση η συγκεκριμένη  απόφαση καθώς φαίνεται πως δεν γίνεται για να καλύψει λειτουργικές δαπάνες και έξοδα συντήρησης της Εγνατίας Οδού αλλά  για να κάνει το δρόμο περισσότερο θελκτικό στους επενδυτές. Είναι σαφές πως διαφωνούμε με την επιβολή των συγκεκριμένων διοδίων και για αυτό ως Δήμος Κοζάνης έχουμε αναλάβει πρωτοβουλία να έχουμε μια συνάντηση με τους Δημάρχους στον άξονα της Εγνατίας. Στόχος είναι να υπάρχει ενημέρωση και συντονισμός δράσης. Δεν είναι εποχή για μάχη χαρακωμάτων και ανέξοδες  χωρίς συντονισμό κινήσεις. Ο συντονισμός μπορεί να αποφέρει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα και σε αυτό στοχεύουμε».
Ο κ. Ιωαννίδης πρόσθεσε επίσης  πως θα ζητηθεί άμεσα να υπάρχει ενημέρωση  για τις εξαγγελίες της κυβέρνησης  για τα αναλογικά διόδια και τον τρόπο εφαρμογής τους
«Απαιτείται ψυχραιμία, τεκμηρίωση, συνεργασία και συντονισμός και αυτό θα κάνουμε» κατέληξε ο κ. Ιωαννίδης”.

Β.Σ.