Γιάννης Μπασίνας: Ο κόσμος είναι αγανακτισμένος και πτωχευμένος

Γιώργος Κασαπίδης: Ο χρόνος κλεισίματος των καταστημάτων θα ληφθεί υπόψιν στο νέο πρόγραμμα

Ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Γιώργος Κασαπίδης στη διαδικτυακή συζήτηση της Τετάρτης απάντησε σε ερωτήματα πολιτών-επιχειρηματιών της περιοχής, ξεκινώντας από τους εκπροσώπους φορέων πάνω στο πρόγραμμα ενίσχυσης των επιχειρήσεων της Δυτικής Μακεδονίας.

Ο κ. Σάκης Δραγατσίκας, πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Κοζάνης ανέφερε ότι ο εμπορικός κόσμος είναι εξοργισμένος μετά την έκδοση των αποτελεσμάτων. «Από την συνέντευξη τύπου έγιναν κατανοητά αρκετά πρόγραμμα, η ένσταση ήταν η πτώση του τζίρου και αν θα μπορούσε να αλλάξει το ύψος της επιδότησης, κάτι που είχε επισημανθεί και δημιούργησε αγανάκτηση στον κόσμο. Η Κοζάνη έχει ιστορία στο εμπόριο, πρέπει να στηρίξουμε όλες τις επιχειρήσεις οριζόντια. Δίκαια δόθηκαν τα χρήματα σε αυτούς που δόθηκαν, χρειάζονται  όλες οι επιχειρήσεις βοήθεια .Να δοθούν άμεσα χρήματα».

Ο Γιάννης Μπασίνας, πρόεδρος του Συλλόγου Εστίασης σημείωσε ότι εδώ και αρκετό καιρό προσπαθούσαν  να βρεθούν με τον περιφερειάρχη και δεν τα κατάφεραν. «Άμα βρισκόμασταν θα αποφεύγαμε τους αγανακτισμένους  επιχειρηματίες. Είμασταν σφουγγάρια στα παράπονα του κόσμου, παίρνουν από τα μαγαζιά και διαμαρτύρονται με τον κόσμο να είναι αγανακτισμένος και πτωχευμένος». Ο κ. Αλέκος Βουτυρής, αντιπρόεδρος του Συλλόγου Εστίασης μίλησε για εμφύλιο πόλεμο και για την ανάγκη επαναφοράς της ομόνοιας λέγοντας ότι δημιουργήθηκαν εσφαλμένα προσδοκίες

«Ό,τι έγινε, έγινε,  θα θέλαμε να έχουμε απάντηση για το νέο πρόγραμμα, αν υπάρχουν οικονομικά δεδομένα και να ξέρουμε αν μπορούμε  να συμμετάσχουμε στη διαμόρφωσή του» σημείωσε ο  Άγγελος Αργυρίδης εκπρόσωπος της εστίασης της Καστοριάς. Ο Νίκος Αγγελίδης από το σωματείο εστίασης Εορδαίας μίλησε για άδικα κριτήρια και αστοχίες στο προηγούμενο πρόγραμμα. «Ζητάμε νέο πρόγραμμα που να δίνει βαρύτητα στην εστίαση με διαφορετική μοριοδότηση στις κλειστές επιχειρήσεις. Ο προϋπολογισμός πρέπει να είναι πολύ γενναίος για να καλυφθούν όλες οι επιχειρήσεις. Στο επόμενο πρόγραμμα να κατατεθούν προτάσεις από ανθρώπους του κλάδου, φοροτεχνικούς, λογιστές»

Γιώργος Κασαπίδης: Τα κριτήρια και οι προϋποθέσεις επιλέγονται από την Ε.Ε.

Ο περιφερειάρχης πρόσθεσε ότι τα κριτήρια και οι προϋποθέσεις επιλέγονται από την Ε.Ε., «δεν είναι εθνικά για να τα διαχειριστούμε». Η περιφέρεια κατάφερε μόνο τα 10 εκ να τα φτάσει στα 40 εκ, τα υπόλοιπα εκχωρήθηκαν στην ΚΕΠΑ ΑΝΕΜ. «Γρήγορα τρέξαμε να δώσουμε χρήματα στις επιχειρήσεις. Δεν μπορούσε να προβλεφθεί τι θα γινόταν το φθινόπωρο. Δεν αποφεύγω την επικοινωνία μαζί σας» απάντησε στον κ. Μπασίνα. «Μεσούσης της διαδικασίας όποια αλλαγή γίνεται μπορεί να προκαλέσει δικαστική προσφυγή και δεν μπορούσαμε να κάνουμε ανατροπή των δεδομένων. Είμασταν δεύτεροι μετά την Κεντρική Μακεδονία» με την Ε.Ε. στη συνέχεια να δίνει παράταση στο ευνοϊκό αυτό καθεστώς να στραφούν ευρωπαϊκοί πόροι στην επιχειρηματικότητα, κάτι που επίσης δεν ήταν γνωστό. «Απετράπη από τις αρχές η μείωση του ποσού στις 20.000 ευρώ γιατί θα μπαίναμε σε περιπέτειες».

«Για το νέο πρόγραμμα διεκδικούμε να καλυφθεί το ποσό των 70εκ» με τον υπουργό Ανάπτυξης να αναζητεί   κάποιοι κριτήριο για να ξεχωρίζει η Δυτική Μακεδονία από την υπόλοιπη Ελλάδα. Ο χρόνος κλεισίματος των καταστημάτων πιθανόν να αποτελεί ένα κριτήριο επιλεξιμότητας. «Δεσμεύομαι κονδύλια όπου έχουν προγραμματιστεί για τα έργα εφόσον μας το επιτρέψει το υπουργείο και η Ε.Ε. να στραφούν στη ρευστότητα των επιχειρήσεων» ένα ποσό 10-20 εκ..

Ο εκπρόσωπος του Εμπορικού Συλλόγου Σερβίων μετέφερε την απογοήτευση του εμπορικού κόσμου της περιοχής ειδικά για επιχειρήσεις που ήταν κλειστές. Ο κος Τσαπατσάρης μίλησε για διοικητική ανεπάρκεια απέναντι στην εστίαση, όταν η Περιφέρεια Αιγαίου έβγαλε ειδικό πρόγραμμα για την εστίαση. Η κα Νίκη Τσιανάκα από το σύλλογο γυμναστηρίων δήλωσε ότι δεν υπάρχει θέμα νομιμότητας, αλλά είναι άδικο το πρόγραμμα για τους γυμναστηριούχους επειδή δεν είχε ως όρο το χρόνο κλεισίματος των επιχειρήσεων με κρατική εντολή. Κάθε κλάδος χωριστά να καλεστεί να είναι δίκαιο το επόμενο πρόγραμμα.

Ο Απόστολος Κύρινας, πρόεδρος του συλλόγου αρτοποιών μίλησε για εχθρική στάση απέναντι στους φούρνους. Οι αρτοποιοί ανήκουν στους πληττόμενους ΚΑΔ, δουλέψαμε, αλλά βασικοί μας συνεργάτες είναι τα εστιατόρια, τα ξενοδοχεία, οι φοιτητικές εστίες , τα κυλικεία, οι καντίνες, οι κοινωνικές εκδηλώσεις και είχαμε  ζημιές.Ο Κώστας Λιούφης, Πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτών Σχολών Οδηγών Δυτικής Μακεδονίας ζήτησε να είναι μέσα ως ΚΑΔ στα επόμενα προγράμματα, όταν τα τελευταία δυο χρόνια οι εκπαιδευτές δούλεψαν ελάχιστους μήνες.

Ο περιφερειάρχης απάντησε ότι στο δεύτερο πρόγραμμα υπάρχει άλλη λογική με οριζόντια χρηματοδότηση όπου λαμβάνεται υπόψιν πτώση του τζίρου. Ο κλάδος της εστίασης με ένα ποσοστό 14% συμπεριλήφθηκε στο πρόγραμμα όπως ανέφερε με το Γιάννη Μπασίνα να δηλώνει ότι δεν είναι αληθές το ποσοστό του 14%, επειδή σε αυτό συμπεριλαμβάνονται και οι φούρνοι. «Στο επόμενο πρόγραμμα θα συζητήσουμε με όλους τους κλάδους για να πάρουμε τις καλύτερες αποφάσεις» τόνισε ο κ. Κασαπίδης.

Ιωάννα Παπαδημητρίου