Οι δύο δωρεάν υποτροφίες σε παιδιά καθηγητών ΔΕΠ του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας  στο μεταπτυχιακό  «Επιστήμες της Αγωγής – δίγλωσσή ειδική αγωγή 2017-2018» δημοσιοποιήθηκε με τέτοιο τρόπο, ώστε να αμαυρώσει όλη την εικόνα του Πανεπιστημίου. Πέρασε με ηχηρούς τίτλους ως δωρεάν μεταπτυχιακά επιλεκτικά στα παιδιά των καθηγητών και όχι ως κοινωνική παροχή. Φυσικά το να πληρώνει ένας καθηγητής έναν άλλο για να κάνει το παιδί του μεταπτυχιακό δεν απασχολεί κανέναν ούτε αποτελεί δεοντολογικό θέμα.

Η όλη απόφαση έχει να κάνει με δύο παιδιά καθηγητών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας και δεν στέρησε έσοδα από το δημόσιο, αφού αυτά τα δύο προστίθενται στα 35 του προγράμματος. Το κόστος του μεταπτυχιακού ανέρχεται στα 3.000 ευρώ περίπου και από αυτά τα 2.400 ευρώ πηγαίνουν στον εκάστοτε καθηγητή. Για να εξαλειφθεί αυτό το φαινόμενο να πληρώνει ο ένας καθηγητής τον άλλον για τα μεταπτυχιακά του παιδιού του ψήφισε η σύγκλητος την  εν λόγω απόφαση. Για κάποιους λόγους όμως βγήκε πάλι στο φως η κόντρα της Φλώρινας με την Κοζάνη, η οποία μας γύρισε στα παλιά, η οποία σίγουρα δεν βοηθάει το ίδρυμα.

Σε πανεπιστήμια της Αμερικής που έχουν επιλύσει τα θέματα ηθικής και δεοντολογίας εφαρμόζεται κατά κόρον αυτή η πρακτική τόσο σε παιδιά όσο και στους  συζύγους καθηγητών. Για το Πανεπιστήμιο Δυτική Μακεδονίας όμως είναι βδέλυγμα και κακό παράδειγμα και δυστυχώς δεν παρουσιάστηκε ως έχει , σαν κοινωνική παροχή.

Με το ίδιο σκεπτικό πρέπει να σταματήσει το δωρεάν ρεύμα στους ΔΕΗ τζήδες, οι κατασκηνώσεις και η κάλυψη μέρους  των εξόδων των παιδικών σταθμών στους τραπεζικούς υπαλλήλους, τα χριστουγεννιάτικα δωράκια στα παιδιά των υπαλλήλων του ΙΚΑ, τα χρηματικά βοηθήματα των υπαλλήλων της ΔΕΥΑΚ και τόσες άλλες κοινωνικές παροχές.

Είναι κρίμα να αντιμετωπίζουμε τόσο εχθρικά το δικό μας πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας σε μια περίοδο που εξαλείφονται οι κοινωνικές παροχές. Μόνο από τα ιδρύματά μας και από τη γενικότερη παιδεία έχουμε να περιμένουμε την αυριανή ανάταση της περιοχής….

Ι.Π.