ΟΙ ΓΝΩΣΤΕΣ ΚΑΙ ΑΓΝΩΣΤΕΣ ΠΤΥΧΕΣ ΤΟΥ ΓΙΑΤΡΟΥ, ΠΡΩΤΟΠΟΡΟΥ ΟΙΚΟΛΟΓΟΥ  ΚΑΙ “ΕΡΑΣΤΗ” ΤΗΣ ΚΟΖΑΝΗΣ…

Με αφορμή τη συμπλήρωση δέκα ετών από το θάνατο του γιατρού Χρήστου Μπέσσα, ιδρυτή της Οικολογικής Κίνησης Κοζάνης, ενεργού πολίτη και σκαπανέα της οικολογίας , ο πρόεδρος της Οικολογικής Κίνησης Κοζάνης Λάζαρος Τσικριτζής  μίλησε στο ράδιοΛόγος και τον Λύσανδρο Ρήγα για τον γιατρό, οικολόγο και άνθρωπο της τέχνης, του θεάτρου και της τοπικής αυτοδιοίκησης Χρήστο Μπέσσα.

“Γιατρός, άνθρωπος, ενεργός διανοούμενος…”

“Ο Χρήστος Μπέσσας ήταν  άνθρωπος γεμάτος, δραστήριος σε όλους τους χώρους, μια πολυσχιδής προσωπικότητα . Πολύπλευρη, ευρωπαϊκή. Ασχολούνταν με το θέατρο, την οικολογία και είχε πολλές πτυχές η προσωπικότητά του. Ο ίδιος πέρασε μια πολύ δύσκολη παιδική ηλικία. Ήταν πολύ καλός μαθητής, σημαιοφόρος στο σχολείο, είχε πολύ καλές επιδόσεις στην ιατρική, μάλιστα οι καθηγητές του θέλησαν να τον κρατήσουν για ακαδημαϊκή καριέρα. Αυτός , όμως, ήταν ερωτευμένος με τον Κοζάνη. Ήθελε να υπηρετήσει την πόλη, ήρθε στο Νοσοκομείο , κάθισε δύο χρόνια και έπειτα άνοιξε το δικό του ιατρείο. Πρώτα, όμως, ήταν άνθρωπος και μετά γιατρός για αυτό και στο ιατρείο του γινόταν λαϊκό προσκύνημα. Έκανε πολλές αγαθοεργίες διακριτικά και χωρίς τυμπανοκρουσίες, ενώ ασχολιόταν  με το ευρωπαϊκό ρεύμα, τα σύγχρονα ευρωπαϊκά κινήματα , τις τέχνες και τον κόσμο των γραμμάτων. Ήταν ενεργός διανοούμενος, συμμετείχε, οργάνωνε εκδηλώσεις και αυτά τα αποδείκνυαν οι πράξεις του. Έκανε τον Σύλλογο των Φίλων της Τέχνης (Καρέκλες Ιονέσκο, Ιθάκη, κερδίζοντας βραβεία με πρωταγωνιστές ερασιτέχνες). Ο Σύλλογος έγινε αμέσως μετά την μεταπολίτευση, φέρνοντας στις πλάτες του και άλλες εκδηλώσεις και φέρνοντας προσωπικότητες πανελλαδικής και διεθνούς προσωπικότητες (Σαμαράκης κ.α.). Έδωσε μια ώθηση στο τοπικό ερασιτεχνικό θέατρο”, είπε μεταξύ άλλων ο κ. Τσικριτζής, ξεδιπλώνοντας λίγες από τις πτυχές του Χρήστου Μπέσσα.

“Πρωτοπόρος Οικολόγος ” – Η ασχολία του με τα κοινά

Στη συνέχεια ο Χρήστος Μπέσσας ασχολήθηκε με τον χώρο της οικολογίας , ίδρυσε την Οικολογική κίνηση Κοζάνης, ένα πρωτοποριακό και συγχρόνως δύσκολο εγχείρημα . Όπως τόνισε ο κ. Τσικριτζής: “Δεν υπήρχαν τότε στην Ελλάδα παρόμοιοι σύλλογοι και το περιβάλλον θεωρούνταν πολυτέλεια, όπως περίπου συμβαίνει και τώρα εν μέσω κρίσης. Ο Χρήστος στρατεύθηκε στην οικολογία όταν αυτή ήταν ακόμη ουτοπία. Την υπηρέτησε με ενθουσιασμό και με απαισιοδοξία τις δύσκολες στιγμές. Έλεγε ότι ο κόσμος δεν αντιλαμβάνεται τις ιδέες, σήμερα όμως δικαιώνεται γιατί η προστασία του περιβάλλοντος αποτελεί παγκόσμια προτεραιότητα. Ζητήματα όπως το φυσικό αέριο τέθηκαν το ’90 και σήμερα όλοι στρέφονται εκεί, 30 χρόνια μετά, σε μια προοπτική που φάνταζε μια “προδοτική” ουτοπία. Επίσης, σε άλλους τομείς , όπως οι ΑΠΕ, η ανακύκλωση (που ξεκίνησε από τη συλλογή χαρτιού από την Οικολογική κίνηση”.

Ο Χρήστος Μπέσσας ασχολήθηκε και με τον δήμο, λαμβάνοντας 8% σε δύο διαδοχικές εκλογικές αναμετρήσεις, λαμβάνοντας πρωτιές πανελλαδικά σαν καθαρόαιμη οικολογική κίνηση. Μάλιστα όπως σχολίασε ο κ. Τσικριτζής: ” Σήμερα το ότι υπάρχει μια εκπροσώπηση στο δήμο, είναι αποτέλεσμα μιας ευρύτερης σημασίας δυνάμεων και ανθρώπων. Τότε ήταν καθαρόαιμο”.

Επίσης, ο Χρήστος Μπέσσας είχε μια αδυναμία για την αισθητική στην πόλη, αρχιτεκτονικής κληρονομιάς, μπολιάζοντας την οικολογία με τον πολιτισμό. Είχε συνεργασία με τον Παρέμβαση του Βασίλη Καραγιάννη και είχε μια αντίληψη για την αλληλεπίδραση των πραγμάτων.

Ο Λάζαρος Τσικριτζής δεν παρέλειψε , τέλος, να καλέσει τον κόσμο να έρθει να μιλήσει για τον Χρήστο Μπέσσα, ενώ πρότεινε κάποια οδός στην πόλη να λάβει το όνομά του.

 

Info: η εκδήλωση της Οικολογικής Κίνησης Κοζάνης θα γίνει την Κυριακή, 22 Οκτωβρίου, ώρα 11.00 π.μ στο Ιστορικό – Λαογραφικό Μουσείο Κοζάνης

 

Β.Σ.

 

 

Κράτα το