“ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟ ΧΩΡΟΤΑΞΙΚΟ ΤΟΥ ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ ΜΟΝΟ ΣΕ ΑΚΡΑΙΕΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ”

– Ομιλία του Κώστα Πουλάκη στο Κοβεντάρειο για το νέο θεσμικό πλαίσιο στην τοπική αυτοδιοίκηση

Για τη ριζική μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης και τις αλλαγές που θα υπάρξουν μίλησε μεταξύ άλλων το απόγευμα της Τετάρτης στην αίθουσα του Κοβεντάρειου ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εσωτερικών Κώστας Πουλάκης. Ο ίδιος παρουσίασε την πρότασης αναθεώρησης του θεσμικού πλαισίου για τη τοπική αυτοδιοίκηση, ενώ αναφέρθηκε και στις αλλαγές που θα γίνουν στο χωροταξικό του “Καλλικράτη”, σημειώνοντας ωστόσο ότι αυτές θα είναι μόνο σε “ακραίες” περιπτώσεις.

Αναλυτικότερα, ο κ. Πουλάκης παρουσίασε το πόρισμα της επιτροπής που θεσμοθετήθηκε τον Φλεβάρη του 2016,  για τη ριζική μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης, ένα πόρισμα που παραδόθηκε στον υπουργό Πάνο Σκουρλέτη. “Θέλουμε μια τοπική αυτοδιοίκηση με ενισχυμένη τη δημοκρατία, με ενισχυμένους συμμετοχικούς θεσμούς για τους πολίτες. Συγχρόνως, θέλουμε να δώσουμε στην τοπική αυτοδιοίκηση τις δυνατότητες να είναι αποτελεσματική για το έργο της και για τους δημότες που εξυπηρετεί. Θέλουμε μια τοπική αυτοδιοίκηση που να κάνει το κοινωνικό της έργο , που να έχει σχέση και για την ανάπτυξη της περιοχής. Αυτές οι προτάσεις βγήκαν μέσα από έναν διάλογο της επιτροπής, με αυτοδιοικητικούς φορείς. Η αποχώρηση της ΚΕΔΕ, λίγο πριν ολοκληρώσει το έργο της , δεν βοήθησε τον διάλογο”, τόνισε ο ίδιος χαρακτηριστικά.

Στο πλαίσιο του διαλόγου, ο ίδιος επισκέπτεται την επαρχία, κάνοντας διάλογο με τις τοπικές κοινωνίες και τους αυτοδιοικητικούς, ακούγοντας ό,τι είχαν να του πουν οι φορείς. Το αποτέλεσμα του διαλόγου αυτού θα είναι η πρόταση που θα επεξεργαστεί το υπουργείο, για να κάνει το Νόμο, ώστε να γίνει μια ριζική αλλαγή στην τοπική αυτοδιοίκηση.

Για τους κεντρικούς αυτοτελείς πόρους, ο κ. Πουλάκης απάντησε από το 2010 που ψηφίστηκαν μέχρι το 2015, η Τ.Α. είχε χάσει το 65-70% των πόρων της. Στα δύο χρόνια της κυβέρνησης, τόνισε, δεν έχει κοπεί ούτε ένα ευρώ στους πόρους, ενώ μάλιστα αναφέρθηκε σε αυξήσεις που θα γίνουν.

Για το χωροταξικό, είπε ότι οι μεταρρυθμίσεις που έγιναν είχαν όχι μόνο χωροταξικό στόχο αλλά και το πως θα φτιαχτεί μια αυτοδιοίκηση που θα είναι περισσότερο προς τη νεοφιλελεύθερη αντίληψη . Το χωροταξικό θα το επεξεργαστεί μετά τη θεσμοθέτηση η κυβέρνηση, απάντησε ο ίδιος, λέγοντας πως αυτό θα γίνει μόνο σε ακραίες περιπτώσεις, παρά τα λάθη που έχουν γίνει.
Β.Σ.