Για το νέο έργο της ΔΕΥΑΚ που χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ και στοχεύει στην παρακολούθηση και ρύθμιση του δικτύου ύδρευσης της Κοζάνης με σκοπό τη μείωση των διαρροών, μίλησε στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε την Παρασκευή 23 Φεβρουαρίου ο Πρόεδρος της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης Κοζάνης Αχιλλέας Δημητριάδης.

Ο κ. Δημητριάδης, μιλώντας για το έργο που αναμένεται να ξεκινήσει μέσα στο 2018, δήλωσε “Ένα έργο ΕΣΠΑ το οποίο έχει εγκριθεί  από το Υπουργείο. Έχει να κάνει με την προμήθεια και την εγκατάσταση ενός συστήματος διαχείρισης της πίεσης και αυτόματης παρακολούθησης των εσωτερικών δικτύων των υδραυλικών παραμέτρων του ιστορικού δικτύου της πόλης της Κοζάνης. Με λίγα λόγια, πρόκειται για ένα έργο στο οποίο θα εγκατασταθούν σε 17 σημεία στο δίκτυο της πόλης της Κοζάνης μειωτές με τους οποίους θα ρυθμίζεται αυτόματα και θα παρακολουθείται η πίεση. Σκοπός αυτού του έργου είναι να μειώσουμε και να παρακολουθούμε την πίεση του δικτύου, με αποτέλεσμα να μειώσουμε σε μεγάλο βαθμό τις διαρροές που υπάρχουν. Πιστεύουμε ότι μετά την ολοκλήρωση του έργου αυτού η μείωση του μη ανταποδοτικού νερού να φτάσει τα 15% , δηλαδή να πέσει περίπου στο 50% της συνολικής ποσότητας του νερού που διοχετεύεται στο δίκτυο της πόλης”.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, περίπου, στα δύο εκατομμύρια κυβικά νερού χάνονται στο εσωτερικό δίκτυο της πόλης της Κοζάνης. Οι διαρροές αυτές οφείλονται τόσο στην παλαιότητα του δικτύου της πόλης (σπασμένοι σωλήνες), όσο και στις κλοπές νερού. Όπως δήλωσε ο κ. Δημητριάδης, μετά από μελέτη που είχε γίνει στο παρελθόν από το πανεπιστήμιο της Θεσσαλίας διαπιστώθηκε ότι το μη τιμολογούμενο – μη ανταποδοτικό νερό – γενικά στο Δήμο είναι στο 65% και σκοπός της επιχείρησης είναι αυτό το ποσό να μειωθεί όσο το δυνατό περισσότερο. Σύμφωνα με τον ίδιο, αν ολοκληρωθεί το έργο το ποσοστό αυτό υπολογίζεται να πέσει κάτω από το 50%. Τα μεγάλα αυτά νούμερα, τα οποία ακόμα και αν βελτιωθούν θα παραμείνουν υψηλά (65% στην Κοζάνη τη στιγμή που σε άλλες πόλεις τα ποσοστά κυμαίνονται περίπου στο 30%), αποδίδονται από τον Πρόεδρο της ΔΕΥΑΚ  κυρίως στην παλαιότητα των δικτύων και στη γεωγραφική ιδιομορφία της περιοχής της Κοζάνης.

Το συγκεκριμένο έργο αναμένεται να ολοκληρωθεί το ερχόμενο έτος, ενώ η συνολική δαπάνη υπολογίζεται στις 750.000 ευρώ.  Σύμφωνα με τον κ. Δημητριάδη, το δίκτυο της Κοζάνης ανανεώνεται σταδιακά και αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε εξέλιξη ένα έργο αντικατάστασης στην Άνω Κώμη και στον Κρόκο.

Απαντώντας σε ερώτηση του Πρωινού Λόγου σχετικά με την πιθανή ύπαρξη άλλων έργων τα οποία δρομολογούνται αλλά δεν εντάσσονται στο ΕΣΠΑ, ο κ. Δημητριάδης δήλωσε “Δεν είμαστε σε θέση να κάνουμε έργα με χρηματοδότηση εξ ολοκλήρου δική μας. Έχουμε ένα μέρος της χρηματοδότησης του ΕΣΠΑ και ένα μέρος της χρηματοδότησης από την επιχείρηση. Δεν σταματάμε να μελετούμε για καινούρια έργα, για το πως θα μειώσουμε το κόστος και, σίγουρα, να αυξήσουμε την ποιότητα του νερού, η οποία είναι πάρα πολύ καλή”.

Ε.Σ.