Παραχώρηση του υδροηλεκτρικού εργοστασίου στο Δήμο Βοΐου
Η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, η οποία συμμετέχει με ποσοστό 15% στη ΔΥΠΡΑ Α.Ε. και αποτελεί το δεύτερο σε δυναμική μέτοχο μετά το δήμο Βοΐου, αποχωρεί από τη διαχείριση και αξιοποίηση των υδάτινων πόρων της τεχνητής λίμνης Πραμόριτσας. Η απόφαση αυτή σύμφωνα με πληροφορίες του «Πρωινού Λόγου» θα εκφραστεί και επίσημα το επόμενο διάστημα με τις προθέσεις φυσικά να έχουν εκδηλωθεί εδώ και καιρό.
Παράλληλα η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας ως διαχειριστής του μικρού υδροηλεκτρικού του φράγματος θα το παραχωρήσει στο Δήμο Βοίου, προκειμένου να το εκμεταλλευτεί. Μπορεί να είναι ακόμα μακριά η μείωση της τιμής του νερού στους βοΐώτες και το καθαρό νερό της Πραμόριτσας, αλλά τουλάχιστον η απεμπλοκή της Περιφέρειας από το μετοχικό σχήμα φέρει το δήμο προ των ευθυνών του. Τα ετήσια έσοδα της ηλεκτροπαραγωγής, τα οποία υπολογίζονται σε 200.000 ευρώ μπορούν να δίνονται στη ΔΕΗ, της οποίας ο δήμος οφείλει υπέρογκα ποσά.
Λογικό φαίνεται να αποχωρεί και το περιφερειακό ταμείο από τη σύνθεση της ΔΥΠΡΑ Α.Ε., το οποίο κατέχει το 9% της εταιρίας. Αυτό το 24% (περιφέρειας και περιφερειακού ταμείου), πιθανόν και 26% με το 2% που κατέχει η ΑΝΚΟ Α.Ε. θα μεταβιβαστεί στο Δήμο Βοίου .

Εξάλλου η ΑΝΚΟ δεν συμμετείχε στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου. Με απλά λόγια η ΔΥΠΡΑ θα γίνει μια διαδημοτική επιχείρηση με το εγχείρημα της ΑΕ να μην είχε τα αναμενόμενα αποτελέσματα , μιας και ακόμα από την Πραμόριτσα δεν υδρεύεται ούτε ολόκληρο το Βόιο ούτε τμήμα των Γρεβενών με καθαρό νερό. Επίσης δεν ήρθε ποτέ η πολυπόθητη ανάπτυξη και τα αναπτυξιακά έργα της περιοχής και ειδικά της περιοχής γύρω από τον Πεντάλοφο από τα έσοδα της ηλεκτροπαραγωγής.
Αξίζει σε αυτό το σημείο να τονίσουμε ότι η κοινότητα του Πενταλόφου δεν συμμετέχει στη ΔΥΠΡΑ και πιθανόν αύριο και οι μετοχές της περιφέρειας να δοθούν εξολοκλήρου στο δήμο με τον Πεντάλοφο να περιμένει ακόμα την τονωτική ένεση. Ευτυχώς έμεινε στα γραπτά ως χωριό πρότυπο που δίνει μαθήματα αλληλεγγύης…
Ι.Π.

 

photo ΔΥΠΡΑ ΑΕ