ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΕΡΓΩΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΗΜΑΡΧΟ – ΤΑ “ΚΑΡΦΙΑ” ΚΑΙ ΤΑ ΜΕΓΑΛΑ ΣΧΕΔΙΑ ΓΙΑ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ

– Οι χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας και τα σχέδια για μεγάλες επενδύσεις και τηλεθέρμανση…

Σε έναν εφ’ όλης της ύλης απολογισμό της δημοτικής αρχής του Δήμου Σερβίων – Βελβεντού προέβη ο δήμαρχος Αθανάσιος Κοσματόπουλος, το πρωί της Πέμπτης από την Νεράιδα, μη παραλείποντας να αναφερθεί στους αναπτυξιακούς του στόχους για την περιοχή, αλλά και να μιλήσει με αιχμηρά λόγια για μια σειρά ζητημάτων που σχετίζονται με την περιοχή.

Αναλυτικότερα, ο δήμαρχος μίλησε για μεγάλα επενδυτικά έργα που σχεδιάζει να έρθουν στην περιοχή, φέρνοντας χιλιάδες θέσεις εργασίας (περί τις 1.500), μέσα από έργα όπως μονάδα ιχθυοκαλλιέργειας , την αξιοποίηση των σφαγείων με μονάδα, στα μάρμαρα των Σερβιών και σε τυροκομική μονάδα, ενώ δεν παρέλειψε να αναφέρει πως σχεδιάζεται να γίνει μονάδα παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος με 1 εκ. ευρώ όφελος στην περιοχή καίγοντας βιομάζα, σκουπίδια και ανεμογεννήτριες, φέρνοντας οφέλη στην περιοχή όπως π.χ. τηλεθέρμανση. Μια ακόμα επένδυση που σχεδιάζεται, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι εργοστάσιο φαρμάκων.

Στην προοπτική ανάπτυξης του ορεινού όγκου αναφέρθηκε , επίσης, ο αντιδήμαρχος Ευθύμιος Δισερής, μιλώντας για τα προβλήματα έλλειψης νερού στους Λαζαράδες, αλλά και στον πρωτογενή τομέα και την κτηνοτροφία για το Λιβαδερό. Ακόμη, έθεσε το πρόβλημα λειτουργίας του Γεωπάρκου, το οποίο ανήκει στον δήμο και σε συνεργασία με την περιφέρεια θα συντηρηθεί και θα φυλάσσεται.

 

“Δεν ήρθα φυτευτός στο δήμο”

“Δεν ήρθα φυτευτός στο δήμο”, ξεκίνησε λέγοντας ο κ. Κοσματόπουλος, μιλώντας για την προϋπηρεσία του στην αυτοδιοίκηση , σημειώνοντας πως προτίμησε να κατέβει ως υποψήφιος στο Δήμο Σερβίων – Βελβεντού, γιατί είχε επαφές αλλά και γιατί επρόκειτο για έναν τόπο ικανό για προκοπή και ανάπτυξη. “Με τη γη και τα ζωντανά να βγούμε από τα δύσκολα”, σχολίασε, μιλώντας για ευκαιρίες ανάπτυξης, ώστε ο τόπος να βγει από τα δύσκολα. Μίλησε για έναν τόπο που απορεί κανείς πως έχει ανεργίας, λέγοντας πως με την ανάληψή του στη διαχείριση του δήμου πάλεψε για δημιουργία θέσεων εργασίας και αύξηση του εισοδήματος των ανθρώπων της περιοχής.

 

Πλατεία – Κέντρο υγείας – Αστυνομία

Ειδικότερα, μίλησε για τα έργα που ολοκληρώθηκαν και ήταν σε εξέλιξη με την ανάληψή του, όπως η πλατεία κ.α., έργα παλαιότερων δημοτικών αρχών που δόθηκαν σε λειτουργία επί των ημερών του, με “καθοριστική συμβολή “, όπως τόνισε, στο θέμα της ανάπλασης των Σερβίων, ώστε να μην υπάρχουν καθυστερήσεις και να μείνουν τα Σέρβια “μια βομβαρδισμένη πόλη”. “Ομόρφυνε η πόλη των Σερβίων, ώστε στο μέλλον οι επισκέπτες να μείνουν ενθουσιασμένοι”, κατέληξε.

Σημείωσε πως στόχος του ήταν ο κόσμος να ζήσει καλύτερα, μιλώντας στην συνεισφορά του στη λειτουργία του Κέντρου Υγείας, αλλά και σε ζητήματα ασφάλειας του πολίτη, μιας και αποτράπηκε το Α.Τ. Σερβίων, αντίθετα, μάλιστα αναβαθμίστηκε, ενώ το Βελβεντό μπήκε και τοπικός αστυνόμος. “Το Βελβεντό είχε πολλά χρόνια να δει αστυνομική δύναμη στην περιοχή της και αυτή η απουσία συνετέλεσε στο να γίνουν έκτροπα”, τόνισε.

Εδαφολογικό εργαστήρι- Σφαγεία- Μάρμαρα Σερβίων – Τυροκομείο- Παλιό Σχολείο- Ιχθυοκαλλιέργεια- Μονάδα παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος   

Μέριμνά του, ήταν, να “χορτάσει ο κόσμος  ψωμί”, προσπαθώντας να δώσει ζωή σε εγκαταλειμμένες δομές, όπως το Εδαφολογικό Εργαστήρι που οργανώθηκε και έγινε “ένα από τα καλύτερα στη Νότια Ευρώπη”. Αναμένει τη λειτουργία του, τόνισε, κάνοντας λόγω για “εγκληματική καθυστέρηση” από πλευράς περιφέρειας στο θέμα των προσλήψεων προσωπικού.

Για τα σφαγεία των Σερβίων, τόνισε πως υπολειτουργούσαν και κανόνισε με εταιρεία που αναμένει σχετική πιστοποίηση ώστε να στέλνει κρέατα και σε εβραϊκές χώρες. Εκεί θα λειτουργεί σε 3 βάρδιες, με πρώτη ανάγκη σε προσωπικό 140 άτομα που θα χρειαστεί να καλυφθεί από την περιοχή, όπως τόνισε. Επίσης, μίλησε για τα Μάρμαρα Σερβίων, τα παλιά Μεταλλεία, που θα λειτουργήσουν από ιδιώτη, εκμεταλλεύονται τα μάρμαρα της περιοχής, με 70 άτομα προσωπικό.

Επίσης, μίλησε για το Τυροκομείο Σερβίων, για το οποίο ήρθαν επενδυτές, όπως τόνισε, και το επαναλειτουργούν , όπου διαχειρίζονται γάλα κατσικίσιο και με επόμενο στόχο τη διαχείριση πρόβειου και αγελαδινού γάλακτος, την κατασκευή τυριών και στόχο φορτηγών – ψυγείων που ετοιμάζεται. Θα δημιουργηθούν, όπως είπε 200 θέσεις εργασίας από εκεί. Επίσης, γίνονται ενέργειες για τη δημιουργία Σχολής Τυροκομίας στην περιοχή. “Φτύνουμε αίμα να δημιουργήσουμε θέσεις εργασίας και υπάρχουν αντιδράσεις”, ανέφερε σχετικά.

Επίσης, μίλησε για το παλιό σχολείο (Τούρκικο σχολείο), στην είσοδο της πόλης, το οποίο θα λειτουργήσει ως μόνιμος εκθεσιακός χώρος, καλώντας μάλιστα τους επιχειρηματίες να το πλαισιώσουν με τοπικά προϊόντα, στο πλαίσιο και του Agrofest που γίνεται (φέτος θα γίνει προς τα τέλη καλοκαιριού, με φυτικό και ζωικό υλικό). Επίσης, μίλησε για τις συμφωνίες που έκανε με τουριστικά γραφεία σε Πολωνία, Ρωσία κ.α., λέγοντας πως θα έρχονται επισκέπτες και θα αγοράζουν τα προϊόντα αυτά. Στο πλαίσιο αυτό, μίλησε για τις ευκαιρίες που άνοιξε σε μελλοντικούς παραγωγούς, μέσω ενημερώσεων για προγράμματα και άλλες επαφές.

Επίσης, μίλησε για την αξιοποίηση της λίμνης, το εργοστάσιο ιχθυοκαλλιέργειας που θα γίνει,  αλλά και τα μάρμαρα Τρανοβάλτου που πρέπει να αξιοποιηθούν, αφού στο εν λόγω λατομείο απασχολούνταν 400 άτομα. Για τη λίμνη είπε ότι είναι “τερατούργημα” ότι δεν αξιοποιείται , λέγοντας πως περιμένει ακόμα για το έργο με τα λιμανάκια. Αναφέρθηκε σε σύγχρονες μονάδες και εργοστάσια μεταποίησης ψαριού, φέρνοντας 1200 θέσεις εργασίας. Μίλησε, επίσης για εταιρεία που νοίκιασε 1200 στρέμματα για αρωματικά φυτά, κάνοντας ανάλογο εργοστάσιο. Μίλησε και για τη μονάδα παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος στα Σέρβια , με ντόπιο λιγνίτη, βιομάζα, σκουπίδια, γεωθερμία και ανεμογεννήτριες, φέρνοντας 1 εκ. ευρώ το χρόνο ως ανταποδοτικά στον δήμο.

Βολές για το δρόμο προς Καταφύγι

Για τον εν λόγω δρόμο επέδωσε ευθύνες στην περιφέρεια, για την καθυστέρηση, λέγοντας πως παρά τα όσα λέει η περιφέρεια ότι ο δρόμος θα εγκαινιαστεί, παρόλα αυτά παραμένει μέχρι και σήμερα μη προσβάσιμος. “Μείναμε με τα κουστούμια που ράψαμε για τα εγκαίνια”, είπε δηκτικά, κάνοντας λόγο για “εμπόδιο” από την πλευρά της πολιτικής βούλησης, ενώ επανέλαβε πως θα πρέπει να αξιοποιηθεί το χωριό, στο οποίο ήταν το σπίτι του Ζορμπά, λέγοντας μάλιστα πως μετέβη στα Σκόπια όπου υπάρχει κενοτάφιο για τον τάφο του Ζορμπά. Για το Καταφύγι είπε πως ενδεικτική λύση είναι το σκέπαστρο και μίλησε για καθίζηση (κατάπτωση) στο σημείο, ενώ η περιφέρεια μιλάει για εγκαίνια στις 10 Ιουνίου. “Το Καταφύγι θα είχε πρόσβαση μόνο με ελικόπτερο”, είπε χαρακτηριστικά , λέγοντας πως ο δρόμος είναι της περιφέρειας αλλά “τη νύφη” θα την πληρώσουν οι κάτοικοι της περιοχής. “Ο δρόμος είναι κλειστός και δεν περνάει ούτε πεζός”, ανέφερε.

 

Για τα προβλήματα στον συνδυασμό του

Κληθείς να σχολιάσει τα προβλήματα της δημοτικής αρχής και του συνδυασμού , ο κ. Κοσματόπουλος,  μίλησε με αιχμηρά λόγια, λέγοντας πως “ορισμένοι ήταν φιλοδοξίες, με τις πλάτες του Κοσματόπουλου να γίνουν δήμαρχοι. Αυτά πέρασαν και ήταν απλοί κυματισμοί. Ο Δήμος λειτουργεί άψογα και οι πρόεδροι των χωριών δεν έχουν παράπονα. Τη δουλειά του δήμου  τη βγάζουν οι υπηρεσίες, χρειάζεται μόνο κατεύθυνση, ευπρέπεια, συνέπεια και κατευθύνσεις αλλά και γνωριμίες”, είπε χαρακτηριστικά. Επίσης, σχολίασε πως “όσοι από τους ανεξάρτητους θέλουν να δουλέψουν με ειλικρίνεια και τιμιότητα, ας έρθουν όποτε θέλουν. Όσοι θέλησαν να έρθουν με όρους, τους είπα μακριά. Τους παρακάλεσα να ψηφίσουν προϋπολογισμό, έχουμε λεφτά και δεν μπορούμε να τα δώσουμε. Ο πρώην δήμαρχος κάθε μέρα απειλούσε τους υπαλλήλους στην αποκεντρωμένη να μην τον εγκρίνουν τον προϋπολογισμό. Τους κάλεσα να ψηφίσουν τον προϋπολογισμό και ήθελαν παζάρια. Ήμουν στον Εισαγγελέα και έχω μεγάλο φάκελο με ράμματα για τη γούνα τους. Είχαμε τις προάλλες σοβαρό θέμα και ματαιώθηκε το δημοτικό συμβούλιο και εκείνοι έπιναν τσίπουρα απέναντι”, είπε σε έντονο ύφος. Τέλος, ζήτησε συγνώμη από τον κόσμο για τις επιλογές προσώπων σε θέσεις ευθύνης, λέγοντας πως “δεν τους ήξερα ούτε φατσικά. Έλεγα θα τους στρώσω, αλλά μερικοί ξέφευγαν από κάθε προδιαγραφή”, κατέληξε, λέγοντας πως τώρα ο δήμος λειτουργεί άψογα.

 

Β.Σ.