Ο ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΤΗΣ Ν.Δ. ΣΤΟ ΡΑΔΙΟΛΟΓΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΕΗ ΚΑΙ ΤΗ ΦΕΤΑ

Για τη ΔΕΗ και τις τρέχουσες εξελίξεις, αλλά και τη δυσμενή συμφωνία για τη φέτα μίλησε μεταξύ άλλων στο ράδιολόγος και τον Λύσανδρο Ρήγα ο βουλευτής της ΝΔ Γιώργος Κασαπίδης. Σύμφωνα με τον ίδιο η ΔΕΗ πρέπει να παραμείνει βιώσιμη, ενώ οι τρέχουσες εξελίξεις κάθε άλλο παρά στηρίζουν τη βιωσιμότητά της.  Όπως τόνισε χαρακτηριστικά: “Η επιχείρηση θα πρέπει να στηριχθεί ώστε να συνεχίσει να παραμείνει να είναι βιώσιμη, για το καλό της χώρας και της περιοχής. Πολλά σενάρια βλέπουν το φως της δημοσιότητας, αλλά οι εξελίξεις οδήγησαν σε σενάρια που δεν βλέπω να δημιουργούν τις προϋποθέσεις για τη στήριξη της βιωσιμότητα της ΔΕΗ. Η κυβέρνηση συμφώνησε σε προηγούμενο χρόνο σε πώληση μονάδων για να μειωθεί το ποσοστό συμμετοχής στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας κάτω από το 50%. Βλέπουμε μια συμπεριφορά που δεν συνάδει με τις προηγούμενες αποφάσεις που συνυπόγραψε η κυβέρνηση”.

Παράλληλα, ο κ. Κασαπίδης επεσήμανε ότι δεν ήρθε κάτι προς συζήτηση και πως είναι όλα δηλώσεις και δημοσιεύματα, επίσημα δεν γνωρίζει κανείς τίποτα, παρά μόνο όταν έρθουν για ψήφιση στη Βουλή. Όμως ανέφερε ότι : “Η παρουσία της ΔΕΗ στην περιοχή εξασφαλίζει κάποιες χιλιάδες θέσεις εργασίας και απαραίτητο εισόδημα και δεν πρέπει να μειωθεί. Τα ισοδύναμα μέτρα που αφορούν την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας πρέπει να έχουν ως σημείο αναφοράς το ενεργειακό κέντρο της χώρας, που είναι η δυτική Μακεδονία . Η τοπική κοινωνία έχει προσανατολιστεί στον κλάδο αυτό και υπάρχουν μέτρα, τρόποι και δράσεις για να διατηρηθεί ανεπηρέαστο το επίπεδο ενεργειακής παραγωγής στην περιοχή, αναβαθμίζοντάς το, με τις νέες μονάδες, με μεταφορά τεχνογνωσίας. Να γίνει κέντρο ενεργειακών εξελίξεων με νέες τεχνολογίες”, ανέφερε σχετικά.
Για τη φέτα: “Ο  λαός να αντιδράσει στην αδικία”

Επίσης, κλήθηκε να σχολιάσει την εκχώρηση του ονόματος φέτα στον Καναδά, λέγοντας πως ζήτησε  εθνική συνεννόηση για να μπορέσει  να σωθεί η φέτα από τη συμφωνία , γιατί είναι εθνικό προϊόν επί της ουσίας και όχι μόνο κατ όνομα. “Η φέτα είναι ο μεγαλύτερος εργοδότης στην ηπειρωτική Ελλάδα, ενώ ο συνολικός όγκος παραγωγής αντιστοιχεί σε 400.000 μόνιμες θέσεις εργασίες και άλλες τόσες εποχιακής. Η εκχώρηση του ονόματος της φέτας στον Καναδά μέσα από τη συμφωνία CETA μεταξύ Καναδά και Ευρώπης είναι πέρα έως πέρα άδικη και επιζήμια για τη χώρα. Δεν αντιμετωπίζεται ισότιμα και δίκαια η χώρα έναντι άλλων ευρωπαϊκών χωρών. Η Γαλλία κατοχύρωσε το ροκφόρ, η Ιταλία κατοχύρωσε την παρμεζάνα, ενώ εμείς δεν είχαμε την ίδια αντιμετώπιση για τη φέτα, τη ναυαρχίδα της ελληνικής οικονομίας. Το ίδιο καθεστώς ισχύει και για προαναφερόμενα τυριά για αυτό πρόκειται για μια μεγάλη αδικία των ευρωπαίων. Έπρεπε να μην μας αφήσουν φορά στα λιοντάρια των πολυεθνικών που εποφθαλμιούν τη φέτα. Αν ο λαός δεν αντιδράσει σε αυτή την αδικία, σε μια τόσο κρίσιμη χρονικά περίοδο, τότε θα χάσουμε θέσεις εργασίας. Αν διπλασιάσουμε την παραγωγή φέτας, μιλούμε για 1 δις τζίρο στην Ελλάδα και ακόμη 150.000 θέσεις εργασίας. Σύμφωνα με τον ίδιο πρέπει να αρθούν οι ανισότητες εις βάρος της Ελλάδας, καλώντας τους ευρωπαίους να σταθούν στο ύψος των ευρωπαϊκών περιστάσεων”, σημείωσε με νόημα.

Οι κτηνοτρόφοι κατηγορούν τα κόμματα πως έπραξαν λάθος, ωστόσο ο κ. Κασαπίδης δεν θέλει να αποδώσει ακόμη ευθύνες. Χαρακτηριστικά ανέφερε πως: “Δεν είναι ώρα να αναζητήσει κάποιος ευθύνες, ακόμη υπάρχει περιθώριο για αντίδραση, πρέπει να το δούμε ενωμένοι για να σώσουμε και στο “και πέντε” το προϊόν από τη συμφωνία”, απάντησε ο κ. Κασαπίδης, σε σχετική ερώτηση. Αντιπρότεινε τη νέα  πρόταση που πρότειναν κτηνοτρόφοι για να σωθεί η φέτα από τη συμφωνία, ώστε να ζητηθεί η προστασία της φέτας. “Η συμφωνία σχεδιάστηκε αρχές της δεκαετίας του 2000 και από το 2009 μέχρι το 2016 όπου εφαρμόστηκε υπάρχουν ευθύνες από όλες τις κυβερνήσεις και σήμερα από τον ίδιο τον πρωθυπουργό. Την ώρα της υπογραφής ο πρωθυπουργός και ο κ. Σταθάκης θα μπορούσαν να ζητήσουν εξαίρεση, όπως έκανε για την ελιά Καλαμάτας, που καλώς το έκανε. Η αδικία πέφτει για μια ζωή πάνω από τους έλληνες”, κατέληξε.

Β.Σ.