Στο Μικτό Εφετείο Δυτικής Μακεδονίας στην Κοζάνη δικάστηκε την Πέμπτη 5 Δεκεμβρίου η καταγγελία γονέων μιας μαθήτριας για ασελγείς πράξεις του ταξιτζή που την μετέφερε στο σχολείο της. Το περιστατικό συνέβη τον Οκτώβριο του 2015 .Πρωτόδικα o κατηγορούμενος είχε καταδικαστεί σε οχτώ χρόνια φυλακή για αποπλάνηση και ασέλγεια σε βάρος της ανήλικης με οκτώ χρόνια φυλάκιση .Με το νέο ποινικό κώδικα όμως κρίθηκε ένοχος μόνο για την πράξη κατάχρησης ανηλίκου και προσβολή της γενετήσια αξιοπρέπειας με δύο χρόνια φυλακή και δύο μήνες και τρίμηνη αναστολή. Το κακούργημα δηλαδή έγινε πλημμέλημα, όταν μέχρι τις 30 Ιουνίου ως ασελγής πράξη νοούνταν κάθε τι που πρόσβαλε την γενετήσια αξιοπρέπεια χωρίς να εξετάζεται ο σύννομος πρότερος βίος.

Την περίοδο συγκομιδής του κρόκου λοιπόν μέσα στο ταξί του αιανιώτη επαγγελματία διαπράχθηκε το αδίκημα σε βάρος της τότε μαθήτριας γυμνασίου από το Σπάρτο, την οποία μετέφερε καθημερινά από και προς το σχολείο της στην Άνω Κώμη. Παρότι ο ευυπόληπτος κατά τις μαρτυρίες ταξιτζής είχε σύμβαση μόνο για μαθητές δημοτικού, μετέφερε και την εν λόγω μαθήτρια με τη μητέρα της να τον επιπλήττει όταν δεν γινόταν η μεταφορά της .
Η μαθήτρια επιθυμούσε να κάθεται στο μπροστινό κάθισμα και την ημέρα που συνέβη το περιστατικό, ενημέρωσε την μητέρα της για να το καταγγείλει εκείνη την επόμενη μέρα στην αστυνομία. Όλοι οι μάρτυρες υπεράσπισης μίλησαν για τον καλό πατέρα, οικογενειάρχη και επαγγελματία ταξιτζή με 27 χρόνια προϋπηρεσίας και το ανοιχτό σπίτι , ο οποίος δεν έκλεινε ποτέ το τηλέφωνο, μετέφερε δεκάδες κοπέλες νυχτερινές ώρες, ήταν στοργικός και διαχυτικός με άντρες και γυναίκες, βοήθαγε τους πάντες.

Η έκθεση της παιδοψυχιάτρου δεν επιδέχεται αμφισβήτησης κατά τα λεγόμενα του εισαγγελέα της έδρας με έντονο το αίσθημα του φόβου στην ανήλικη μετά την πράξη, στοιχεία κατάθλιψης και έντονου μετατραυματικού στρες. Παρότι η υπεράσπιση και οι μάρτυρες μετέφεραν την εικόνα ενός κλειστού κοριτσιού, μιας οικογένειας χωρίς πολλές σχέσεις με έναν πατέρα απόντα από την διαδικασία, το δικαστήριο δεν πείστηκε. Μητέρες παιδιών , αλλά και πρώην μαθήτριες αμφισβήτησαν την καταγγελία με αυτόπτη μάρτυρα να δηλώνει ότι την ώρα που καθάριζε την αυλή της έλεγχε τα όσα γίνονταν στο ταξί και δεν συνέβη τίποτα από τα καταγγελλόμενα. Τελικά όμως χαρακτηρίστηκε ένοχος για προσβολή γενετήσιας αξιοπρέπειας.

Ιωάννα Παπαδημητρίου