Προβλήματα με τη στελέχωση της ΜΕΘ – Μικρή επισκεψιμότητα από άλλες παθήσεις με τραγικά αποτελέσματα

Ο Στέλιος Λαμπρόπουλος διευθυντής της καρδιολογικής του Μαμάτσειου μίλησε στο FLASH TV για τις δυσκολίες που αντιμετώπισε το Νοσοκομείο της Κοζάνης όλη αυτή την περίοδο, αλλά και την προσαρμοστικότητα που επέδειξε. Τα ΤΕΠ και η παθολογική κλινική είχαν το μεγαλύτερο φορτίο και ταλαιπωρήθηκαν ιδιαίτερα, όπως ανέφερε μιλώντας και για τους εξωνοσοκομειακούς που σήκωσαν ένα μεγάλο βάρος. «Το σύστημα έδειξε ότι υπάρχει μεγάλη προσαρμοστικότητa. Εμείς στο νοσοκομείο μας οργανώσαμε δεύτερα ΤΕΠ, τα εξοπλίσαμε σε μια-δυο μέρες, οργανώσαμε την προδιαλογή και μετά τη διαλογή ,βάλαμε τα εξωτερικά ISO-BOX, όποιος επισκεπτόταν το νοσοκομείο συμπλήρωνε κάποια ερωτηματολόγια».

Ο πρώτος καιρός ήταν πιο δύσκολος, μετά προσαρμόστηκε το Νοσοκομείο σημείωσε ο κ. Λαμπρόπουλος. Το προσωπικό από την καθαρίστρια μέχρι τους γιατρούς, διοικητικούς και βοηθητικό προσωπικό ήταν σε μεγάλο κίνδυνο, αλλά η όλη αντιμετώπιση ήταν πολύ καλή. Για μια επόμενη φάση του ιού υπογράμμισε ότι «γνωρίζουμε καλύτερα πια αυτό που θα έχουμε να αντιμετωπίσουμε, αλλά όχι τον όγκο και το εύρος».

«Ότι είχαμε την πανδημία δεν σημαίνει ότι σταμάτησαν οι υπόλοιπες παθήσεις. Είχαμε πολύ λίγη επισκεψιμότητα από άλλες παθήσεις πολλές φορές και με τραγικά αποτελέσματα. Πολλά περιστατικά ήρθαν αργότερα σε πολύ άσχημη ψυχολογική κατάσταση. Υπήρχε βοήθεια από τους ιδιώτες και αποσυμφόρησαν το νοσοκομείο». Από την επόμενη βδομάδα τα χειρουργεία θα λειτουργούν στο 75% και θα υπάρχει καθημερινό τακτικό ιατρείο καρδιολογίας.

Για τη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας ανέφερε ότι γίνονται ενέργειες προς αυτή την κατεύθυνση, πάρθηκε μάλιστα ανάλογη απόφαση από το διοικητικό συμβούλιο. Ο διοικητής θέλει αν ανοίξει τη ΜΕΘ, υπάρχουν όμως προβλήματα με τη στελέχωση. Οι εντατικολόγοι εν μέσω πανδημίας ήταν δυσεύρετοι, τώρα αναμένουν ανταπόκριση στην προκήρυξη για δύο θέσεις μονίμων και επικουρικών. «Ο κόσμος στάθηκε ένθερμα στο νοσοκομείο και το νοσοκομείο στάθηκε στο ύψος του» υπογράμμισε. Προσπάθειες γίνονται για το αιμοδυναμικό εργαστήριο, ανέφερε, αλλά όλα με μια σειρά.

Ιωάννα Παπαδημητρίου