Μητροπολίτης Σερβίων-Κοζάνης κ.κ Παύλος “Αν σήμερα υπογράψουν, θα είναι εθνοπροδότες και τίποτα περισσότερο”

Την ίδια στιγμή που ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης καταγγέλλει ότι οι παμμακεδονικές οργανώσεις τους απειλούν με θάνατο ή με ισόβια εάν ψηφίσουν συμφωνία συνθέτης ονομασίας των Σκοπίων, η Κοζάνη στο Λαογραφικό μουσείο στέλνει το δικό της μήνυμα .

“Η Μακεδονία είναι μία και ελληνική. Αν παραχωρηθεί το όνομα στους γείτονές μας, αν η κυβέρνηση υπογράψει αυτή τη συμφωνία, τότε η ίδια θα έχει τελέσει μία εθνική προδοσία”, υπήρξε η βασική θέση της δημόσιας διαβούλευσης με θέμα τις εξελίξεις στο ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων, η οποία έλαβε μέρος τη Δευτέρα, 19 Μαρτίου, στο Λαογραφικό Μουσείο της Κοζάνης στα πλαίσια μίας ευρύτερης προσπάθειας ενημέρωσης των πολιτών σε όλη τη Μακεδονία για το κρίσιμο αυτό θέμα.

Στην εκδήλωση, η οποία αποτέλεσε συνδιοργάνωση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πολιτιστικών Συλλόγων Μακεδόνων και του Συνδέσμου Γραμμάτων και Τεχνών Π.Ε. Κοζάνης, παραβρέθηκαν εκπρόσωποι των τοπικών φορέων και πολίτες του Νομού Κοζάνης, καθώς και ο Μητροπολίτης Σερβίων και Κοζάνης κ.κ. Παύλος, προκειμένου να ενημερωθούν, αλλά και να εκφράσουν τις θέσεις τους σχετικά με το ζήτημα της ονομασίας του γειτονικού κράτους. Ένα θέμα το οποίο έχει λάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις και έχει φέρει την κυβέρνηση αντιμέτωπη με τον ελληνικό λαό.

Μάλιστα, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πολιτιστικών Συλλόγων Μακεδόνων Δ. Μακεδονίας, Δημήτριος Γιουματζίδης, μιλώντας για τις εκτιμήσεις των ανθρώπων της Ομοσπονδίας “υπάρχει ένα χάσμα μεταξύ των τοπικών κοινωνιών και της κεντρικής εξουσίας στην Ελλάδα. Δηλαδή, σε τοπικό επίπεδο – Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, Δημάρχων, πολιτιστικών φορέων – είναι σχεδόν όλοι εναντίον της παραχώρησης του ονόματος ‘Μακεδονία’ στο γειτονικό κράτος. Μόλις περνάμε στο επίπεδο το πανελλαδικό – πανελλαδικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, Βουλευτές και πολιτικά κόμματα – εκεί αρχίζει το πράγμα να αλλάζει και έχουμε μία αντιστροφή όπου, ιδίως τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, τα πανελλαδικά, είναι σχεδόν όλα υπέρ της παραχώρησης του ονόματος ‘Μακεδονία’”.

Για το ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων τοποθετήθηκε και ο Μητροπολίτης Σερβίων-Κοζάνης κ. Παύλος, ο οποίος απέδωσε ευθύνες για την παρούσα κατάσταση και κατηγόρησε την κυβέρνηση για εθνική προδοσία σε περίπτωση που παραχωρήσει το όνομα. Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε “Εμείς, όμως, το αφήσαμε, εμείς έχουμε την ευθύνη. Οι πολιτικές της χώρας μας έχουνε την ευθύνη για πολλά πράγματα και, αν σήμερα υπογράψουν, θα είναι εθνοπροδότες και τίποτα περισσότερο”.

Ε.Σ.