Τελικά τα σχέδια που απεργάζονται από κοινού η 3η ΥΠΕ με την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας για την απαξίωση του Μαμάτσειου Νοσοκομείου Κοζάνης προχωρούν με μεθοδικότητα. Μετά από έγγραφο-εισήγηση της διοίκησης των νοσοκομείων στις 14 Οκτωβρίου προτείνεται να αναπτυχθεί στο Μποδοσάκειο πλήρως το ορθοπεδικό τμήμα, ενώ στο Μαμάτσειο να λειτουργεί  μόνο στα εξωτερικά ιατρεία. Με απλά λόγια να γίνονται όλα τα χειρουργεία της ορθοπεδικής  στο Μποδοσάκειο, κάτι που συμπαρασύρει και τη χειρουργική κλινική, αφού ένας πολυτραυματίας αναγκαστικά θα περιθάλπεται στο Μποδοσάκειο που διαθέτει και εντατική.
Τώρα η διοίκηση περιμένει τη γνωμοδότηση των διευθυντών των κλινικών για τις αλλαγές που σκέφτεται. Γεγονός πάντως είναι ότι το Νοσοκομείο της Κοζάνης που δέχεται πολλαπλάσιο αριθμό περιστατικών από αυτό της Πτολεμαΐδας κυρίως λόγω της γεωγραφικής του θέσης, αφού βρίσκεται πιο κοντά στην Εγνατία, τείνει να μπει στο περιθώριο. Διότι νοσοκομείο χωρίς χειρουργεία δεν υφίσταται. Και το ορθοπεδικό χειρουργικό την επόμενη μέρα θα τραβήξει μαζί του και όλα τα χειρουργεία, παρότι και στην εισήγησης της διοίκησης λέγεται ότι πρόθεσή της είναι να αναπτυχθούν και να στελεχωθούν πλήρως και στα δύο Νοσοκομεία το Παθολογικό, Χειρουργικό, Καρδιολογικό, Παιδιατρικό και Μαιευτικό Τμήμα με τα Αντίστοιχα μικροβιολογικά και Ακτινολογικά Εργαστήρια.
Αυτή τη στιγμή στο Μαματσειο λειτουργούν τέσσερα τακτικά εξωτερικά ιατρεία χωρίς να υπάρχει αναμονή , τα επείγοντα επίσης λειτουργούν αδιάλειπτα δεχόμενα πολύ μεγάλο αριθμό ασθενών και παράλληλα γίνονται και χειρουργεία. Την επόμενη μέρα ο σερβιώτης με το παιδί του που έσπασε το χέρι του θα πρέπει να κάνει 70 χλμ για να πάει στο Μποδοσάκειο. Και καθημερινά, αν απαιτηθεί εισαγωγή να πηγαινοέρχεται.
Η πλάστιγγα γέρνει στο Μποδοσάκειο

mpodosak-min
Η υποβάθμιση της ορθοπεδικής του Μαμάτσειου , το οποίο για τρία συνεχή χρόνια παραμένει με έναν μόνιμο γιατρό και η αντίστοιχη καλή φήμη της ορθοπεδικής του Μποδοσάκειου μας οδήγησαν σε αυτό το σημείο. Λίγο να κοιτάξουμε πίσω μας θα δούμε ότι στις πρόσφατες τοποθετήσεις γιατρών προστέθηκε ένας ακόμα ορθοπεδικός γιατρός στο Μποδοσάκειο, το οπoίο διαθέτει ήδη στο δυναμικό του τρεις μόνιμους γιατρούς, έναν επικουρικό και έναν από τον ΕOΠYΥ. Με το Μαμάτσειο και την ορθοπεδική του να έχει μόλις έναν μόνιμο και τρεις επικουρικούς και να μην στηρίζεται. Προφανώς και δεν υπολογίστηκαν καθόλου οι ανάγκες του Μαμάτσειου παρότι προηγήθηκαν επίσημα έγγραφα για την ανάγκη στελέχωσης του τμήματος με δύο ορθοπεδικούς. Διότι το σχέδιο για την υγεία στην περιοχή μας , όπως αυτό είχε εκφραστεί τόσο στο δημοτικό συμβούλιο Βοίου τον Ιανουάριο του 2016 και στο Περιφερειακό Συμβούλιο αρχές Φεβρουαρίου το 2016 προβλέπει αυτό ακριβώς .Να κλείσει η ορθοπεδική του Μαμάτσειου, αύριο η χειρουργική και γιατί όχι μεθαύριο το ίδιο το νοσοκομείο.

Άραγε ποιους εξυπηρετεί αυτού του είδους συλλειτουργία των νοσοκομείων, όπως χαρακτηρίζεται από την εισήγηση της διοίκησης αυτών; Στο Μαμάτσειο τα τμήματα :ΩΡΛ, Οφθαλμιατρικό, Νευρολογικό, Ψυχιατρικό, ΜΑΦ, Δερματολογικό και μονάδα Νεφρού. Στο Μποδοσάκειο τα τμήματα: Ορθοπεδικό, Ουρολογικό, ΜΕΘ, Ογκολογικό, Νεφρολογικό και Πνευμονολογικό. Το μόνο ξεκάθαρο στην εισήγηση είναι ότι «είναι αδύνατον να ανταποκριθούμε στις συνεχώς αυξανόμενες ανάγκες των πολιτών στις υπηρεσία υγείας».
Τώρα οι μάσκες έπεσαν
Επίσης το μείζον θέμα της προσβασιμότητας στα νοσοκομεία εκτιμάται κατά το δοκούν, μιας και είναι αναμφισβήτητο γεγονός ότι είναι πολύ πιο εύκολη και γρήγορη η πρόσβαση των 2/3 του Νομού Κοζάνης στο Μαμάτσειο και αυτός ο παράγοντας δεν συμφέρει να αναλυθεί. Μιλάγαμε στον «Π.Λ.» για κρυφή χάρτα υγείας της Περιφέρειας από τα μέσα του Ιανουαρίου του 2016 που ήθελε ένα τριτοβάθμιο Μποδοσάκειο κι επομένως ένα απαξιωμένο Μαμάτσειο. Τώρα οι μάσκες έπεσαν. Τα σχέδια που απεργάζονταν συστηματικά οι κύριοι της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας προχωρούν από τη νυν διοίκηση και την 3η ΥΠΕ εις βάρος της Κοζάνης και του μεγαλύτερου μέρους του πληθυσμού της Δυτικής Μακεδονίας.
Άραγε αν αύριο οι μνημονιακές πολιτικές που ακολουθούνται ευλαβικά από την νυν κυβέρνηση και επικροτούνται αβασάνιστα από αυτοδιοικητικούς της περιοχής μας επιβάλλουν το κλείσιμο ενός εκ των δύο νοσοκομείων, ποιο θα μείνει; Σίγουρα όχι αυτό της Κοζάνης ,της πρωτεύουσας της Δυτικής Μακεδονίας , η οποία για μια ακόμη φορά βρίσκεται εν υπνώσει. Με τις μετακινήσεις από τα χωριά των Σερβίων ή και του Βοίου σε ένα σοβαρό περιστατικό να καθιστούν τις επιλογές των διοικούντων επικίνδυνες.

δείτε το έγγραφο

mamatseio1

mamatseio2
Ι.Π.

διαβάστε επίσης:

Αυτή είναι η χάρτα υγείας της Περιφέρειας

Η κρυφη χαρτα υγειας της Περιφερειας Δυτικης Μακεδονιας – Το Μαμάτσειο κάποτε Κεντρικό Νοσοκομείο Προσφύγων. Τώρα;

Περιφερειακό Συμβούλιο: Οι προτάσεις της περιφερειακής αρχής για την υγεία