“ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑ ΜΟΝΑΔΑ ΤΟ ΜΠΟΔΟΣΑΚΕΙΟ – ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΣΤΟ ΜΑΜΑΤΣΕΙΟ – ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΩΝ ΚΕΝΤΡΩΝ ΥΓΕΙΑΣ”

Η  πρόταση της περιφερειακής αρχής για τον τριτοβάθμιο χάρτη υγείας, παρουσιάστηκε στην τελευταία συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου, σε μια εκτενής συζήτηση που διήρκησε αρκετές ώρες και κατά την οποία έλαβαν το λόγο όχι μόνο οι περιφερειακοί σύμβουλοι, αλλά και εκπρόσωποι της ιατρικής κοινότητας, εκπρόσωποι της 3ης ΥΠΕ, βουλευτές και δήμαρχοι καθώς και απλός κόσμος. Θα πρέπει να σημειωθεί πως στην συζήτηση δεν παραβρέθηκε εκπρόσωπος από το υπουργείο Υγείας, αν και είχε προσκαλεστεί ο κ. Παύλος Πολάκης, ο οποίος για μια ακόμη φορά δεν εμφανίστηκε. Η περιφερειακή αρχή επανέλαβε για ακόμη μια φορά την πρότασή της για να περάσει η διαχείριση της υγείας στην περιφέρεια, ενώ παρουσίασε τον σχεδιασμό της για αναβάθμιση του Μποδοσάκειου, αναβάθμιση του Μαμάτσειου και καλύτερη οργάνωση των κέντρων υγείας.

Τριτοβάθμια μονάδα το Μποδοσάκειο – Τι θα γίνει στο Μαμάτσειο
Κριτική προς το υπουργείο Υγείας που δεν δίνει την πρέπουσα σημασία στην περιοχή και δεν υλοποιεί τις δεσμεύσεις της για τη Δυτική Μακεδονία, άσκησε ο Σταύρος Γιαννακίδης, λέγοντας πως είμαστε αδικημένοι. Επίσης, παρουσίασε το ολοκληρωμένο σχέδιο της περιφερειακής αρχής, σύμφωνα με το οποίο μετά από τις ανάλογες διαβουλεύσεις προτείνεται ώστε το Μποδοσάκειο να γίνει τριτοβάθμια μονάδα φροντίδας υγείας. “Οι ανισότητες μεταξύ των ΠΕ πρέπει να καμφθούν και για να γίνει αυτό πρέπει να έχεις σχέδιο και στόχο. Στο χωροταξικό υπήρξε τεράστια αδικία. Υπήρχαν ενότητες που ανήκαν σε περιοχές που δεν θα έπρεπε και εμείς όλα αυτά τα νοικοκυρέψαμε και κάναμε ανάλογη μελέτη στον Υπουργείο. Όλα αυτά τα περιφερειακά ιατρεία πηγαίνουν στους καλλικρατικούς δήμους ώστε να λειτουργούν καλύτερα”.  
Παράλληλα, ο ίδιος σημείωσε πως στον σχεδιασμό της Περιφέρειας υπάρχουν 53 περιφερειακά ιατρεία, 9 περιφερειακά πολυ-ιατρεία (ολοήμερα με δύο γιατρούς, στην Αιανή, Νεάπολη, Πεντάλοφος, Κομνηνά, Φιλώτα), 2 πολυδύναμα ιατρεία (στις Πρέσπες και τη Μεσοποταμία). Επίσης, για τα πέντε νομαρχιακά νοσοκομεία η περιφέρεια δεσμεύεται για ολοκληρωμένες υπηρεσίες δευτεροβάθμιας υγείας, με τις απαραίτητες κλινικές να λειτουργούν σε όλα: Παθολογικό, Παιδιατρικό, Καρδιολογικό, Χειρουργικό, με συνεχή λειτουργία ακτινολογικών και αιματολογικών εξετάσεων). Επίσης, σύμφωνα με τον ίδιο η Ψυχιατρική Κλινική του Μαμάτσειου προτείνεται η αναβάθμισή της και η υλοποίηση Νευρολογικής, καθώς και η υλοποίηση ιατρείου άνοιας. Επίσης, προτείνεται η αναβάθμιση του Οφθαλμολογικού Τμήματος σε Οφθαλμολογική κλινική Δυτικής Μακεδονίας, καθώς και στην ΩΡΛ Κλινική το ίδιο. Ακόμη, προτείνεται η αναβάθμιση του Μποδοσάκειου ως τριτοβάθμιου , με εξειδικευμένες κλινικές όπως Ουρολογική Ορθοπεδική με κέντρο Αναφοράς, Αιματολογική και Ογκολογική καθώς και Πνευμονολογική κλινική που σχεδιάζεται να γίνει από την Περιφέρεια.

“Θάνατος στα υπόλοιπα Νοσοκομεία”
Για την ανύπαρκτη δυνατότητα προσλήψεων έκανε λόγο ο πρόεδρος της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Άγγελος Αγγελόπουλος, τονίζοντας πως “η δημιουργία τριτοβάθμιου νοσοκομείου στην Πτολεμαΐδα θα σημαίνει τον θάνατο των  άλλων νοσοκομείων, που θα οδηγήσει σε μετακινήσεις γιατρών για να καλυφθούν τα κενά εκεί.
Από την πλευρά του ο Γιώργος Κίρκος, διοικητής της 3ης ΥΠΕ, τόνισε πως υπάρχουν πολλά περιθώρια υγείας στους κατοίκους που το αξίζουν, λέγοντας πως “καταβάλουμε καμία προσπάθεια να μην κλείσει καμία μονάδα πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας υγείας”. Επίσης, τόνισε πως ζητήθηκε η Δυτική Μακεδονία να αποτελέσει αυτόνομη υγειονομική περιφέρεια. Από την πλευρά του ο Αγάπιος Γαβριηλίδης υποδιοικητής της 3ης ΥΠΕ, τόνισε πως η ΥΠΕ έχει καταντήσει να είναι “σάκος του μποξ” μεταξύ πολιτών και υπουργείου

Κριτική αντιπολίτευσης
Για μια σύσκεψη που είναι προς τη θετική κατεύθυνση και αφορά τα άμεσα ζητήματα της υγείας στην περιφέρεια έκανε λόγο ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Θεοφύλακτος, σημειώνοντας πως “δυο ζητήματα απασχολούν τον κόσμο, οι ευθύνες όλων όσοι κατέστρεψαν και τον χώρο της υγείας της τελευταίες δεκαετίες, που είναι συγκεκριμένες και εξατομικευμένες. Πολλοί άνθρωποι πλούτισαν και θα τους βρούμε. Το δεύτερο αφορά το πως θα διαχειριστούμε τα άμεσα ζητήματα της υγείας. Με τη μείωση που υπάρχει, γίνεται μια αξιόλογη προσπάθεια από τον Υπουργό”. Παράλληλα, να αναφερθεί πως την συζήτηση παρακολούθησε και ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Μίμης Δημητριάδης, επίσης και οι δήμαρχοι της περιοχής.
Για ένα αρνητικό επίπεδο στο οποίο βρίσκεται η Δυτική Μακεδονία, όσο ποτέ, έκανε λόγο ο Γιώργος Δακής, λέγοντας πως και τα πέντε νοσοκομεία αλλά και όλα τα κέντρα υγείας υπολειτουργούν για αυτό και ζητήθηκε το έκτακτο περιφερειακό συμβούλιο, απουσία του υπουργού Υγείας δυστυχώς. “Προφανώς είναι άλλα τα ενδιαφέροντά τους και άλλες οι προτεραιότητές τους”, σχολίασε δεικτικά ο ίδιος. Επίσης, απαντώντας στην πρόταση Γιαννακίδη, σχολίασε πως τριτοβάθμια νοσοκομεία δεν μπορούν να υπάρξουν αν δεν υπάρξει πανεπιστημιακό νοσοκομείο.
Η έκτακτη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου για την Υγεία,  ζητήθηκε από την επικεφαλής συνδυασμού της ελάσσων αντιπολίτευσης Γεωργία Ζεμπιλιάδου, η οποία τόνισε πως ενώ το σύστημα υγείας κατάρρευσε, η περιφερειακή αρχή δεν κάλεσε ούτε ένα συμβούλιο, λέγοντας πως τα κενά ξεπερνούν τους 300 ιατρούς και το υπουργείο μιλάει για λιγοστές θέσεις, ενώ έχουν έρθει μόλις 9 γιατροί. “Θα έπρεπε να γίνει παν-δυτικομακεδονική κινητοποίηση”, σημείωσε με νόημα, λέγοντας πως τόσο η 3η ΥΠΕ όσο και η περιφέρεια προσπαθούν να λύσουν το πρόβλημα με μετακινήσεις γιατρών., ενώ η περιφερειακή αρχή έχει σιγήσει.

Β.Σ.