Αλεξάνδρα Ευθυμιάδου-Γρίβα

Ειδική Παθολόγος

Τα εμβόλια θεωρούνται από την πλειοψηφία των γιατρών ως ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες, που οδήγησαν σε μείωση της θνησιμότητας και της νοσηρότητας από λοιμώδη νοσήματα παγκοσμίως. Σ’ αυτό θα μπορούσε να αντιτείνει κανείς ότι το ηλεκτρικό ρεύμα και η μείωση του υποσιτισμούείναι που μείωσαν περισσότερο τη θνησιμότητα.

Σε αντίθεση με τα φάρμακα, που χορηγούνται σε ήδη πάσχοντες, τα εμβόλια χορηγούνται σε υγιή άτομα.  Προκειμένου να παρέχουν την όποια προστατευτική δράση, διεγείρουν το ανοσοποιητικό σύστημα. Όπως συμβαίνει με οποιαδήποτε φαρμακευτική παρέμβαση,έτσι και τα εμβόλια μπορεί να οδηγήσουν σε ανεπιθύμητα συμβάντα.

Παρόλα αυτά, υπάρχει μια αυξητική τάση που παρουσιάζουν οι δόσεις και η ισχύς των συστατικών των εμβολίων, με τις παρενέργειες να είναι σοβαρότατες και να εμφανίζονται στο 5% έως 10% των εμβολιαζόμενων.

Έχει παρατηρηθεί ότι τα εμβόλια ενδυναμώνουν νοσήματα που πρωτύτερα ήταν άγνωστα. Ιδιαίτερη ανησυχία αφορά τη 2η γενιά εμβολίων με τεχνολογικά ανασυνδυασμένο DNA. Τα γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα ζαλίζουν» το ανοσοποιητικό σύστημα. Μπορεί κανείς να φανταστείτί κάνουν αυτά τα εμβόλια.

Σ’ ό,τι αφορά την ευθύνη της απόφασης ενός γονιού να μην εμβολιάσει το παιδί του, το ερώτημα θα μπορούσε να αντιστραφεί:ποιος γιατρός παίρνει την ευθύνη ότι το εμβόλιο δεν θα έχει παρενέργειες;.Κι αυτό, ανεξάρτητα απ’ το γεγονός ότι με τον εμβολιασμό δεν είναι απολύτως βέβαιο ότι ο οργανισμός θα αναπτύξει ανοσία.

Τα εμβόλια αποτελούν ένα τομέα που έχει τεράστιο κόστος έρευνας, παραγωγής και τεράστιων κερδών για τη φαρμακοβιομηχανία και αντί να γίνεται λόγος για το «εμβολιακό λόμπυ»που έχει τεράστια κέρδη (μια επιχείρηση που αφορά 6,5 δισεκατομμύρια ανθρώπους στον πλανήτη, υποκείμενα πολλαπλών και επαναλαμβανόμενων εμβολιασμών) γίνεται λόγος για «αντιεμβολιαστικό λόμπι», ενώ οι άνθρωποι που εκφράζουν τέτοιου είδους ανησυχίες δεν έχουν κανένα κέρδος πέρα από την υγεία τους και των οικογενειών τους. Εάν τα εμβόλια είναι ασφαλή, γιατί βελτιώνονται συνέχεια;Τα εμβόλια 2ης γενιάςμπορεί να είναι ασφαλή σε ό,τι έχει να κάνει με λοιμώξεις και να έχουν παρατεταμένη ενέργεια, αλλά από την άλλη ενέχουν κινδύνους ανάπτυξης όγκων ή ενσωμάτωσης ιικώνογκογονιδίων.

Η επίσημη θέση είναι ότι τα εμβόλια σώζουν εκατομμύρια ζωές, ότιέχουν εξαλείψει νοσήματα (όπως η πολυομυελίτιδα και η ευλογιά)και ότιέχουν ελάχιστες παρενέργειες. Όμως, αν και το ποσοστό παρενεργειών είναι μικρό, εάν τύχει σε εσένα θα είναι 100%.Επιπλέον, τα εμβόλια νέας γενιάς περιέχουν και άλλα συστατικά όπως την thermirozale που βασίζεται στον υδράργυρο και αποσύρθηκε από σκευάσματα μετά από σύσταση των Αμερικάνικου Οργανισμού Φαρμάκων και Τροφίμων και της Παιδιατρικής Ακαδημίας.

Τα νευρολογικά συμβάντα είναι από τις πιο σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες. Είναι σημαντικό ζήτημα να γίνει η αιτιακή συσχέτιση με τον εμβολιασμό, όμως για τα πολυδύναμα εμβόλια είναι αδύνατον να προσδιοριστεί η υπεύθυνη ουσία. Ένας σημαντικός παράγοντας μπορεί είναι και η βιομηχανοποιημένη διατροφή με την οποία μεγαλώνουν οι γενιές τις τελευταίες δεκαετίες.

Υπάρχει σειρά σοβαρών παρενεργειών με χρονική ή αιτιακή συσχέτιση με τα εμβόλια. Ειδικότερα,στοιχεία δόθηκαν για τη σχέση των εμβολίων με τον αυτισμό(το 2014, δυο παιδιά με αυτισμό αποζημιώθηκαν από αμερικανικό δικαστήριο με 10 εκατομμύρια δολάρια «για τον πόνο και τα βάσανα, καθώς και την δια βίου φροντίδα τους πλήγματος που υπέστησαν»).

Σε σχέση με τον εμβολιασμό των ενηλίκων, θα πρέπει να τονιστεί ότι όποιος εμβολιάζεται δεν σημαίνει ότι είναι προστατευμένος.

Το 1976 διενεργήθηκε σε επείγουσα βάση εμβολιασμός του συνόλου του πληθυσμού των ΗΠΑ, λόγω φόβου πανδημίας, η οποία δεν εμφανίστηκε ποτέ. Αλλά, αντίθετα, εμφανίστηκαν περιστατικά συνδρόμου GuillainBarre.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, δεν υπάρχουν «αξιόπιστα» στοιχεία που να αποδεικνύουν την ύπαρξη αυξημένου κινδύνου συνδρόμου GuillainBarre. Οι παρενέργειες όμως υπάρχουν. Και ο ΕΟΦ έχει αναρτήσει στην ιστοσελίδα του μια λίστα με 17 περιστατικά που ο εμβολιασμός προκάλεσε σοβαρές διαταραχές.

Στην Αμερική είναι απαραίτητη η πλήρης ενημέρωση (για τα υπέρ και κατά) από επαγγελματία του τομέα Υγείας. Στην Ελλάδα, το κράτος συνιστά να τηρηθεί το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών, άρα η απόφαση ανήκει σε αυτόν που ακολουθεί τη σύσταση, ενώ ο γιατρός έχει την ευθύνη για πλήρη ενημέρωση (υπέρ και κατά).

Ο κλάδος των εμβολίων είναι μια «επιχείρηση βασισμένη στο φόβο» (όπως είναι και ο τίτλος βιβλίου που εξέδωσε ο πρώην υπεύθυνος του γερμανικού προγράμματος εμβολιασμών Dr. GerhardBuchwald), με την οποία εξαναγκάζει τους ανθρώπους να πάρουν την απόφαση. Ο εκφοβισμός οδηγεί στο να φθάνουμε σε μια άρρωστη κοινωνία από παιδιά και να θεραπευόμαστε από την ώρα που γεννιόμαστε.