Το Ινστιτούτο Μακεδονικών σπουδών της Αυστραλίας που έχει έδρα στη Μελβούρνη, εξέδωσε ανακοίνωση που μου εστάλη για τα 33 χρόνια από την ίδρυσή του με χορηγό τον συμπατριώτη μας Ζήση Δαρδάλη από τη Σιάτιστα. Είναι ένα πνευματικό ίδρυμα με μεγάλη προσφορά στους Έλληνες της Αυστραλίας και γενικότερα στον Ελληνισμό. Πλαισιώνεται από μεγάλο αριθμό Ελλήνων επιστημόνων που ζουν στην Αυστραλία. Είναι δε σε συνεχή δράσει και κάθε 4 χρόνια διοργανώνει παγκόσμιο συνέδριο με τη συμμετοχή Ελλήνων και ξένων επιστημόνων για την ιστορική πορεία της Μακεδονίας στην αρχαιότητα μέχρι σήμερα και το ρόλο που διαδραμάτισε στην παγκόσμια ιστορία και στον πολιτισμό, επί Φιλίππου και Μ. Αλεξάνδρου.

Σε ένα από τα συνέδρια αυτά που πραγματοποιήθηκε το 1995 προσκλήθηκα και συμμετείχα στις εργασίες του συνεδρίου με θέμα «ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ», διήρκεσε επί τριήμερο και πήραν μέρος στο συνέδριο 45 επιστήμονες, ιστορικοί, Βυζαντινολόγοι και Σλαβολόγοι. 25 Έλληνες και 20 Ξένοι από Ευρώπη και από άλλα μέρη. Θα αναφέρω ενδεικτικά τον Johannes Koder , Ελληνιστή Βυζαντινολόγο, πρόεδρο της Ακαδημίας της Βιέννης.

Την Αγγελική Λαϊου βυζαντινολόγο, καθηγήτρια στο πανεπιστήμιο Χάρβαρντ τη Βοστώνης. Και στο συμπατριώτη μας Γιάννη Ταρνανίδη, Θεολόγο Σλαβολόγο, που ασχολήθηκε με τις σλαβικές εκκλησίες Σερβίας και Βουλγαρίας και τιμήθηκε από τις δύο εκκλησίες για τα σπουδαία βιβλία που εξέδωσε για τους σλάβους και πώς αποκαλούσαν οι βυζαντινοί τους Σλάβους την περιοχή τους (Σκλαβηνία) και τους κατοίκου (Σκλαβήνοι).Το βιβλίο του «Στα Βόρεια της Μακεδονίας». «Στους Μακεδόνες και στους βόρειους γείτονές τους, Κατά Μακεδονίαν Σκλαβήνους».

Το βιβλίο παραθέτει όλα τα ιστορικά στοιχεία και δεν επιδέχεται καμία αμφισβήτηση η Ελληνική Μακεδονία. Το έχει στείλει και στο υπουργείο εξωτερικών , εκδόσεως 1992. Επίσης στο συνέδριο ήταν και ο Αθανάσιος Καραθανάσης, ιστορικός, καθηγητής του ΑΠΘ και Πρόεδρος της Εταιρείας Μακεδονικών σπουδών, Θεσσαλονίκης. .Ένα συνέδριο που φώτιζε όλες τις πτυχές της Βυζαντινής Μακεδονίας, Επιβεβαιώνοντας τον παγκόσμιο ρόλο του Βυζαντίου και την ανάδειξη της Μακεδονίας. Άλλωστε μετά την Κωνσταντινούπολη δεύτερη πρωτεύουσα ήταν τότε η Θεσσαλονίκη της Μακεδονίας.

Έχω καταγράψει τις εργασίες του συνεδρίου προ 24 ετών παρουσιάζοντας όλα τα κείμενα των ομιλητών.
Το ινστιτούτο Μακεδονικών σπουδών το είχα επισκεφθεί το 1993 όπου ο Διευθυντής Τάσος Τάμης με είχε ενημερώσει για τις δραστηριότητες του ινστιτούτου, το ενδιαφέρον των παροίκων, η συνδρομή του Πανεπιστημίου ΛΑ ΤΡΟΠ , το οποίο τίμησε το χορηγό μας Δαρδάλη, ανακηρύσσοντας διδάκτορα, για τη μεγάλη οικονομική συμπαράσταση στο πνευματικό ινστιτούτο Μακεδονικών σπουδών. Στο οποίο μίλησα για τη Μακεδονία , ένα από τα βασικά θέματα των ομιλιών μου ήταν το Μακεδονικό,, στις τρεις πόλεις που επισκέφτηκα Μελβούρη, Σίδνεϋ και Αδελαίδα, που λειτουργούσαν Παμμακεδονικές ενώσεις. Επίσης το 1995 επισκέφτηκα και την Πρωτεύουσα Καμπέρρα. Στις ομιλίες ήσαν εκτός των ομογενών βουλευτών και γερουσιαστές Φιλέλληνες , επίσκοποι, διπλωμάτες και πλήθος ομογενών που ξεχώριζαν οι Κοζανίτες. Το Ινστιτούτο με έχει ανακηρύξει και επίτιμο μέλος.

Ο καθηγητής Τάσο Τάμης που είναι από τη Θεσσαλονίκη και η γυναίκα του από την Εράτυρα Κοζάνης συμπατριώτισσα, ομοίως καθηγήτρια σε πανεπιστήμιο της Μελβούρνης. Έρχονται κάθε χρόνο πηγαίνουν στην Εράτυρα και ανταμώνουμε. Ο Φίλος Τάμης είναι ένας ανήσυχος πνευματικός άνθρωπος, δούλεψε πολύ για το Μακεδονικό, αλλά και για τον Ελληνισμό, Επισκεπτόμενος πολλές χώρες που είχαν εγκατασταθεί Έλληνες . Όπως Κεντρική και νότιος Αμερική, Ανατολική και Νότιος Ασία, και Ωκεανία ,έχει συγκεντρώσει 400 κασέτες από συνεντεύξεις των Ελλήνων που ζούνε στις χώρες αυτές, Από Ματζουρία , Ιαπωνία, Καναδά, Αμερική, Αργεντινή Βραζιλία, Αυστραλία, Ν. Ζηλανδία κλπ.

έχει εκδοθεί ένα βιβλίο μ τίτλο Οι «Δρόμοι των Ελλήνων» (η ιστορία των Ελληνικών κοινοτήτων στις πέντε Ηπείρους). Συνεργάζονται 6 συγγραφείς που έχουν επισκεφθεί διαφορετικές χώρες της Υφηλίου και καταγράφουν τη ζωή των Ελλήνων. Σε προσεχές κείμενο θα παρουσιάσω την εργασία του φίλου μας Τάμη στις χώρες που επισκέφτηκε και κατέγραψε τη ζωή των Ελλήνων από την πρώτη εγκατάστασή τους στις χώρες αυτές. Το βιβλίο εξέδωσαν οι εκδόσεις POLARIS , είναι ογκώδες και σπουδαίο για τον Ελληνισμό που ζει στα πέρατα του κόσμου.

Παραθέτω την ανακοίνωση του Ινστιτούτο Μακεδονικών σπουδών της Αυστραλίας

33 χρόνια προσφοράς στον μακεδονικό Ελληνισμό ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΝΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΑΝΑΝΕΩΜΕΝΟ ΚΑΙ ΜΑΧΗΤΙΚΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΤΗ ΔΡΑΣΗ ΤΟΥ

Με ένα εκτενές πρόγραμμα επιστημονικής συνεργασίας με την Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών της Ελλάδας, το Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα της Θεσσαλονίκης, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας συνεχίζει τη δημιουργική του πορεία το Αυστραλιανό Ινστιτούτο Μακεδονικών Σπουδών με έδρα τη Μελβούρνη.

Στη διάρκεια του 2018, το ΑΙΜΣ συνεχίζει να εκδίδει το επιστημονικό του περιοδικό Macedonian StudiesJournal, το μοναδικό επιστημονικό περιοδικό του μακεδονικού Ελληνισμού στη Διασπορά.

Έλαβε οργανωτικός μέρος σε δύο συνέδρια στη Θεσσαλονίκη σε συνεργασία με την Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών, δημοσίευσε με την Εταιρεία δύο επιστημονικούς τόμους για την αποτίμηση της Συμφωνίας των Πρεσπών και για την αναγόρευση επιφανών επιστημόνων ακαδημαϊκών, των Καθηγητών Michael John Osborneκαι John Melville-Jones, πήρε μέρος ενεργά στη διαπραγματευτική πορεία για το ονοματολογικό της ΦΥΡΟΜ, κατήγγειλε στο Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Αυστραλίας τους πέντε εκ των βασικών πρωταγωνιστών της αμαρτωλής πορείας των Μακεδοσλάβων στις 4 Μαρτίου 2018 (η υπόθεση θα εκδικαστεί τον Φεβρουάριο του 2019), κατήγγειλε επίσημα τους πρωταγωνιστές των Μακεδοσλάβων στην Αστυνομία και ξεκίνησε έρευνα για την εντόπιση παραβατικών πράξεων εκ μέρους τους για εξύβριση των Ελλήνων, της ταυτότητας και της πίστης τους, συμμετέχει ενεργά σε πολιτιστικά δρώμενα, συμπεριλαμβανομένης και της μεγάλης συναυλίας Ρωμιοσύνη του Μίκη Θεοδωράκη, η οποία θα δοθεί στις 17 Μαΐου 2019 στο Melbourne Recital Centreσε συνεργασία με την ιστορική Κοινότητα Μελβούρνης, οργάνωσε διαλέξεις και σεμινάρια στην Πέρθη, Μελβούρνη και Σύδνεϋ με ομιλητές τον Επισκέπτη Καθηγητή Michael Chugg και τον Α. Μ. Τάμη, και συνεργάζεται λειτουργικά με όλα τα σωματεία της Ομογένειας.

Για το 2019 το νέο Δ. Σ. του Αυστραλιανού Ινστιτούτου Μακεδονικών Σπουδών και οι συνεργάτες του έχουν ως εξής:
Επίτιμος Πρόεδρος του ΑΙΜΣ, Π. Λιβεριάδης, Προεδρεύουσα του ΑΙΜΣ, Δρ. Ελένη Καλαμπούκα με αναπληρώτρια της κ. Χριστίνα Δεσποτέρη, Πρόεδρος του ΑΙΜΣ, ο Καθηγητής Α. Μ. Τάμης, Αντιπρόεδροι οι Δρ. Β. Σαραφίδης και Δρ. Α. Παναγιωτέλης, Γραμματέας ο κ. Π. Γκογκίδης, Ταμίας ο Χρ. Μάντζιος, Δημοσίων Σχέσεων κ. Χρ. Δεσποτέρη, Πολιτισμικών εκδηλώσεων οι κ.κ. Θ. Καραμπάτσα και Δ. Κοντολέων, υπεύθυνος πληροφορικής ο. Κ. Ζ. Κοζλακίδης, υπεύθυνος αρχείων κ. Τ. Σταυρίδης, κτηρίου κ. Μ. Καζναξής. Εκπρόσωποι και συνεργάτες του ΑΙΜΣ στην Πέρθη, ο λέκτορας κ. Σάββας Παπασάββας, στην Αδελαΐδα οι κ.κ. Π. Φωτάκης και Α. Αναγνώστου, στην Καμπέρρα ο κ. Κ. Τσουλιάς, στο Σύδνεϋ ο κ. Γ. Λιανός.

Συγχαίρουμε το Ινστιτούτο Μακεδονικών σπουδών της Μελβούρνης Αυστραλίας, για την πολύχρονη πνευματική προσφορά στους Έλληνες της Αυστραλίας και γενικότερα στον Ελληνισμό. Αλλά και για τη Μακεδονία που πρωτοστατούσε, έχω προσωπική αντίληψη του αγώνα που έδινε για τη Μακεδονία., το διαπίστωσα όταν επισκέφτηκα την Αυστραλία το 1993 και το 1995. Εύχομαι στη νέα διοίκηση να συνεχίσει με την ίδια θέρμη και πάθος να βρίσκεται κοντά στους πάροικους και να μην αναστέλλει τον αγώνα για τη Μακεδονία μετά την επαίσχυντη συμφωνία των Πρεσπών που είναι ασέβεια,, προσβολή και Ιεροσυλία στην μνήμη των νεκρών Μακεδονομάχων που διατήρησαν αμόλυντη την Ελληνικότητα της Μακεδονίας και, που, η Κοζάνη είχε πρωτεύοντα ρόλο στον αγώνα ως επιχειρησιακό κέντρο του Μακεδονικού αγώνα.

Μία φωτογραφία στην αίθουσα του Ινστιτούτο Μακεδονικών σπουδών μετά την ομιλία μου και την εγγραφή μου ως επίτιμο μέλος του Ινστιτούτο. Μαζί με τον πρόεδρο Δαρδάλη, τον δ/ντή καθηγητή Τάμη και άλλους καθηγητές του Ινστιτούτο .Απρίλιος 1993.

Γιάννης Κορκάς