Προσαρμόζομαι: οι δυο όψεις του ίδιου νομίσματος

Το ζεστό και ζωηρό Καλοκαίρι υποχώρησε ευγενικά και έδωσε τη θέση του στο δροσερό και μελαγχολικό Φθινόπωρο. Η φύση κάνει σταθερά τον κύκλο της και δίνει στον άνθρωπο το χρόνο της προετοιμασίας για τις συνθήκες και τις ανάγκες της επόμενης εποχής και φυσικά της πιο δύσκολης, αυτής του Χειμώνα. Εκείνος πρέπει να βρει τον τρόπο να προσαρμοστεί ομαλά, να κάνει το σωστό προγραμματισμό και να ζήσει καλά.

Στις μέρες μας αυτή ομαλότητα διαταράχτηκε.

Φωνές δυνατές προανήγγειλαν από το καλοκαίρι το δύσκολο ενεργειακά Χειμώνα, που έρχεται. Καινούργιες λέξεις χορεύουν στον αέρα: ακρίβεια, βάουτσερ, επιδοτήσεις, πάροχοι, περικοπές, ηλεκτροσόκ. Οι πολίτες προσπαθούν να καταλάβουν, οργίζονται, αγανακτούν, τρομάζουν, διαμαρτύρονται.

-Αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί, θα γίνει έκρηξη. Πρέπει να φοβηθούν, είπε ο « άνωθεν». Και έπεσε ο βαρύς λόγος:

Όποιος δεν προσαρμόζεται, πεθαίνει.

Προσαρμόζομαι: οι δυο όψεις του ίδιου νομίσματος.

Ο Πειθαναγκασμός ήρθε και σκόρπισε Ρίγος. Απαιτεί απόλυτη Ομοιομορφία. Οι άνθρωποι Σιωπηλοί, αφέθηκαν στα χέρια της Αλλοτροίωσης. Τους Ρουφάει και είναι ο καθένας Μόνος του και Ολιγόλογος, μετράει τη Ζημιά του.

Ομολογεί το Μάταιον της ζωής του και δέχεται την Άγνοια περί Ισότητας και Δικαιοσύνης.

Απέναντί του ορθώνεται το Πάθος, που παίρνει τα Ρίσκα της ζωής, καταργεί τα Όρια, Σβήνει την αδικία, δηλώνει Ανυπακοή, είναι Ρηξικέλευθο. Ανατρέπει τα Μεγέθη, πάει μπροστά με Ορμή. Δουλεύει με Ζήλο για την Ομοθυμία

Μαζί με τους άλλους, για Αληθινή ζωή και Ίσα δικαιώματα.

Έφριξε ο Πειθαναγκασμός και έδειξε τα δόντια του.

-Υπάρχουν ακόμα άνθρωποι του Πάθους και τολμούν να το δηλώνουν σε ανοιχτούς χώρους; Τρέχουν σε συναυλίες και τους ξεσηκώνει η μουσική;

Και έδωσε διαταγή να διαλυθεί η συναυλία.

Πιστές υπηρέτριες η Βία και η Καταστολή προσέτρεξαν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στο αφεντικό. Και διέλυσαν τη συναυλία.

Όμως το πάθος είναι φωτιά που δεν σβήνει. Σιγοκαίει και φουντώνει, όταν η ανάγκη το καλεί.

Η μουσική εξευγενίζει και δυναμώνει την ψυχή. Ενώνει τους ανθρώπους.

Κοζάνη 20-9-2022
Γκουτζιαμάνη Γιάννα