Δήμαρχος Κοζάνης: Δεν είμαστε από τις χειρότερες περιπτώσεις – Έκπληξη τα 2.000 για τη συγκατοίκηση

Συζήτηση για την φοιτητική στέγη έγινε στο δημοτικό συμβούλιο της Τρίτης μετά από ενέργειες του Νόντα Στολτίδη. «Δεν υπάρχουν φοιτητικές εστίες, προτείνονται τα ΣΔΙΤ, κάτι που σημαίνει ότι φοιτητική μέριμνα τέλος, θα υπάρχει ενοίκιο. Πλήττονται οι λαϊκές οικογένειες. Να αξιοποιηθούν κτίρια του δήμου και να ανακαινιστούν οι υπάρχουσες εστίες», πρότεινε. «Να κοπούν τα 50 εκ για την πανεπιστημιακή αστυνομία και να δοθούν στην φοιτητική στέγη».

Ο αντιπρύτανης Γιώργος Ιορδανίδης που εκπροσώπησε τον πρύτανη ανέφερε ότι είναι στη διοίκηση το 2019 με τον ίδιο υπεύθυνο για τα κτιριολογικά. «Παραλάβαμε υποδομές κουρασμένες, δεν θέλω αν ασκήσω κριτική σε προηγούμενες διοικήσεις. Ειδικά στα Κοίλα είναι και τα περισσότερα προβλήματα σε εστίες και εργαστήρια. Οι προϋπολογισμοί των ιδρυμάτων ήταν συνεχώς συρρικνούμενοι , αλλά ήταν υποστελεχωμένες και όλες οι υπηρεσίες».

Δίνεται έμφαση στην εστία της Κοζάνης με 194 στέγες .24 καλύπτονται από το Erasmus, 17 δεν δίνονται στους φοιτητές. «Με την πανδημία που δεν κατοικούνταν έμειναν οι εστίες εν υπνώσει και όταν ξανακατοικήθηκαν προέκυψε όγκος ζημιών».150 εστίες επινοικιάζονται από ιδιωτική δομή με κόστος 150.000 τον χρόνο. Πολλές ζημιές από εισροή υδάτων από οροφές δεν επισκευάζονται, υπάρχουν λίγα περιθώρια από τακτικό προϋπολογισμό. Από το ΠΔΕ μπορεί να ζητηθούν χρήματα και ζητήθηκαν ήδη7 εκ, όπως είπε. Για τα ΣΔΙΤ απάντησε ότι «αν οι φοιτητικές εστίες θα περιέλθουν στα χέρια και αξιοποιηθούν από τον ιδιώτη και τις χρησιμοποιεί κατά το δοκούν δεν μπορώ να το υποστηρίξω ούτε ότι οι φοιτητές θα νοικιάζουν. Το ακαδημαϊκό κριτήριο υπάρχει ως κόφτης, αλλά λειτουργεί για μικρό αριθμό φοιτητών. Είναι μικρός ο αριθμός των αιτήσεων που δεν καλύπτεται».

Τι είπαν οι φοιτητές

Ο κ. Μπαϊρακτάρης, φοιτητής της Οικονομικής Σχολής ανέφερε ότι είναι υπέρ τω νέων εστιών. Τα νέα μέτρα για αύξηση επιδόματος ενοικίου στα 1500 ευρώ και 2.000 στην συγκατοίκηση βοηθούν την αγορά να αδειάζουν σπίτια. Το ΠΔΜ είναι ένα από τα πέντε της χώρας που τα όριο επιδόματος ενοικίου αυξήθηκε από 30.000 σε 40.000 ευρώ. Είμαστε υπέρ του 50%+ των μαθημάτων για ένας φοιτητής πρέπει να αποδείξει ότι του αξίζει η εστία .Ζήτησε να υπάρχει επιδότηση στα εισιτήρια των ΜΜΕ όπως σε άλλους δήμους

Ο κ. Μενύχτας από τις Πολυτεχνικές Σχολές απάντησε ότι τα παιδιά πετιούνται έξω στις 12 Οκτώβρη και ότι δεν υπάρχει η δυνατότητα να ανταποκριθεί ένας εργαζόμενος φοιτητής στις αυξημένες απαιτήσεις.

Για τις μετακινήσεις η κα Νούλα Τουμπουλίδου ανάφερε ότι αποτελεί στοίχημα για το δήμο η εξυπηρέτηση των 1.000 φοιτητών με νέες γραμμές στη ΖΕΠ και των 4.500 περίπου στα Κοίλα, ενώ ο κ. Κυριάκος Μιχαληλίδης μίλησε για μια άθλια κατάσταση. «Πέρα από την χρηματοδότηση του εισιτηρίου δεν μπορώ να καταλάβω που ο δήμος θα σταθεί δίπλα στον φοιτητή, είναι θέμα υπουργείου».

Στην τριτοβάθμια εκπαίδευση δεν έχει καμιά αρμοδιότητα ο δήμος τόνισε ο δήμαρχος Κοζάνης Λάζαρος Μαλούτας. Ήταν πολλαπλάσιοι οι φοιτητές που φιλοξενούνταν στην Κοζάνη παλιότερα, όπως είπε και μετά το σεισμό ένα μεγάλο μέρος του κτιριακού αποθέματος είναι καινούριο. «Οι φοιτητές στην Κοζάνη έχουν μειωμένο κόστος θέρμανσης. Δεν είμαστε από τις χειρότερες περιπτώσεις. Εμένα μου έκαναν έκπληξη τα 2.000 για τη συγκατοίκηση, το θεωρώ στοιχείο κοινωνικοποίησης». Για το ΣΔΙΤ ξεκαθάρισε ότι το κράτος τα πληρώνει όλα και δεν επιβαρύνονται οι φοιτητές με ενοίκια.

Ιωάννα Παπαδημητρίου

Φοιτητικοί Σύλλογοι ΠΔΜ: Λίγες οι εστίες,να επινοικιαστούν χώροι

Φοιτητές του Πανεπιστημίου Δ.Μακεδονίας: Μας πετούν έξω από τις εστίες