Τις νέες επενδύσεις της Kiefer TEK σε τεχνολογίες ΑΠΕ και σταθμούς αποθήκευσης, παρουσίασε ο Χρήστος Πετρόχειλος, γενικός διευθυντής της εταιρείας, της μοναδικής στην Ελλάδα που δραστηριοποιείται σε όλες τις μορφές των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Μιλώντας στο 5th Athens Investment Forum, ο κ. Πετρόχειλος ανέδειξε το στόχο της εταιρείας, έχοντας ήδη αναπτύξει έργα σε 18 περιοχές στην Ελλάδα, συνολικής ισχύος 350 MW, να φτάσει στο 1,5 GW εγκατεστημένης ισχύος καθώς και το 1 GW σε μονάδες αποθήκευσης. Το χαρτοφυλάκιο της εταιρείας περιλαμβάνει έργα υπό ανάπτυξη που έχουν λάβει αδειοδότηση, καθώς και έργα που κατασκευάζονται ήδη και αφορούν φωτοβολταϊκά, αιολικά, υδροηλεκτρικά, καθώς και έργα βιοαερίου.

Επιπλέον, εντός του 2022, προγραμματίζεται η έναρξη της λειτουργίας της Kiefer ως Φορέα Σωρευτικής Εκπροσώπησης, καθώς έχει λάβει σχετική άδεια 200 MW. Στα πλαίσια λειτουργίας της ως ΦοΣΕ, η εταιρεία αναπτύσσει έργα αποθήκευσης ισχύος 1 GW.

Ειδικότερα, για τα project βιοαερίου, η Kiefer έχει ολοκληρώσει 8 μονάδες συνολικής ισχύος 5,5 MW, ενώ αναπτύσσει άλλες 16 μονάδες 5,5 MW, συμπεριλαμβανομένων έργων που έχουν λάβει άδεια εγκατάστασης.

Όπως αναφέρει η εταιρεία, «η πολύχρονη εμπειρία που διαθέτουμε στον κλάδο και η σημαντική τεχνογνωσία, αποτελούν τα «κλειδιά» για την μεγαλύτερη ανάπτυξη του χαρτοφυλακίου μας. Ενδεικτικά, ήδη από το 2017, έχουμε αναπτύξει εργαστήριο για τον έλεγχο της βιολογικής διαδικασίας στις μονάδες βιοαερίου».

Παράλληλα, 52 φωτοβολταϊκά συνολικής ισχύος 132 MW έχουν τεθεί σε λειτουργία, ενώ υπό κατασκευή βρίσκονται τα έργα:

• Στο Βαθύλακκο Κοζάνης, ισχύος 110 MW, όπου πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα cluster φωτοβολταϊκών πάρκων στην Ελλάδα, συγκεντρώνοντας 100 επενδυτές

• Στην ΠΕ Κοζάνης, της Lightsource BP, συνολικής ισχύος 225 MW

Αντίστοιχα, η εταιρεία διαθέτει ένα χαρτοφυλάκιο αιολικών συνολικής ισχύος που ξεπερνάει τα 850 MW, με τα έργα να αναπτύσσονται τόσο από την ίδια όσο και σε συμπράξεις.

Τέλος, αναπτύσσει ένα χαρτοφυλάκιο υδροηλεκτρικών συνολικής ισχύος 46 MW, όπου μέχρι το τέλος του 2022, αναμένεται η έναρξη εργασιών κατασκευής του μικρού υδροηλεκτρικού έργου στα Γρεβενά, ισχύος 4,2 MW, καθώς και η άδεια εγκατάστασης για το μικρό υδροηλεκτρικό έργο Λίθινο, ισχύος 4,8 MW στη Ζίτσα Ιωαννίνων.

Η κατασκευή του εν λόγω έργου αναμένεται να ξεκινήσει το 3° τρίμηνο του 2023, ενώ έχει υπογραφεί σύμβαση με την ΑΔΜΗΕ για την κατασκευή του δικτύου διασύνδεσης και με τον ΔΑΠΕΕΠ για την πώληση της παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας.

Πηγή:energypress.gr