Για ένα πλήρες πρωινό, συνοδεύουμε τις αυγοφέτες με ζεστό τσάι του βουνού, έναν φρέσκο χυμό φρούτων ή με ένα δυναμωτικό σμούθι.

Αυγοφέτες, νόστιμες, με πολύσπορο ψωμί και τυρί της αρεσκείας μας. Εμείς προτείνουμε το ανεβατό για την κρεμώδη υφή του και την ξινούτσικη γεύση του.

10′ προετοιμασία 15′ τηγάνισμα Σύνολο: 25′

Υλικά
Μερίδες: 4

  • 120 γρ. ανεβατό Γρεβενών*
  • 4 φέτες ψωμί πολύσπορο, πάχους 1,5 εκ.
  • 3 αυγά
  • 120 ml γάλα φρέσκο
  • 120 ml ελαιόλαδο (για το τηγάνισμα)
  • 1 κουτ. γλυκού φύλλα φρέσκιας ρίγανης, ψιλοκομμένα (ή 1/2 κουτ. γλυκού ξερή τριμμένη)

Διαδικασία

Σε ένα μπολ χτυπάμε με το σύρμα τα αυγά με το γάλα και τη ρίγανη.

Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνουμε 30 ml από το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά. Βουτάμε 1 φέτα ψωμιού στο μείγμα, για περίπου 2 δευτερόλεπτα από κάθε πλευρά, μέχρι να μουλιάσει μεν αλλά να μη μαλακώσει τόσο ώστε να θρυμματίζεται, και την τηγανίζουμε για 2-3 λεπτά από κάθε πλευρά μέχρι να ροδίσει.

Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία με το υπόλοιπο ελαιόλαδο και τις υπόλοιπες φέτες ψωμιού.

Τις βγάζουμε σε απορροφητικό χαρτί να στραγγίξουν τα περιττά λάδια και τις αλείφουμε όσο είναι ακόμη ζεστές με το τυρί.

Μυστικά

*Το ανεβατό Γρεβενών είναι ΠΟΠ τυρί από γάλα κατσικίσιο ή πρόβειο ή μείγμα αυτών. Φρέσκο, αλειφώδες, λευκό, με δροσερή, υπόξινη και ελαφρώς αλμυρή γεύση. Το βρίσκουμε σε παντοπωλεία και τυροπωλεία και πλέον και σε μεγάλα σούπερ μάρκετ.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 137.

Πηγή:gastronomos.gr