Το Ορειβατικό Καταφύγιο, βρίσκεται στο ομώνυμο όρος, νοτιοδυτικά της πόλης της Κοζάνης. Η βόρεια και ανατολική πλευρά του ανήκει στην Περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης, ενώ το νοτιοδυτικό του τμήμα υπάγεται στην Περιφεριεακή Ενότητα Γρεβενών. Η υψηλότερη κορυφή του ορεινού όγκου, ορατή από την πόλη της Κοζάνης, ονομάζεται επίσης Μπούρινος (ή Ντρισινίκος) με υψόμετρο 1.864 μ και βρίσκεται στο σύνορο μεταξύ των δύο Περιφερειακών Ενοτήτων.

Μεταξύ των κορυφών σχηματίζεται κοιλάδα ιδιαίτερα μεγάλου βάθους, η κοιλάδα του Μεσιού (μεσαίου) Νερού ή Μεσιανό Νερό, από την οποία υδρεύεται η πόλη της Σιάτιστας. Η πρόσβαση στην κοιλάδα επιτυγχάνεται πλέον μόνο πεζή μέσω των δασικών δρόμων καθώς τα τελευταία χρόνια έχει απαγορευθεί η είσοδος σε κάθε μηχανοκίνητο όχημα.

Εξερχόμενος κανείς από τον αυτοκινητόδρομο της Εγνατίας Οδού στον κόσμο «Σιάτιστα» και κινούμενος επί της επαρχιακής οδού με κατεύθυνση ΝΑ προς «Παλαιόκαστρο – Δαφνερό – Κνίδη Γρεβενών», διανύει περίπου απόσταση 1.700 μ μέχρι τη διαστάυρωση με το δασικό, χωμάτινο δρόμο προς «Τσερβένα-Μπούρινο». Ακολουθώντας τη χωμάτινη διαδρομή για απόσταση περίπου 9 χιλ. καταλήγει στο Ορεβατικό Καταφύγιο του Μπούρινου. Η κορυφή από εκεί απέχει περίπου 1.45’ ώρα.

Λόγω της ιδιαίτερης οικολογικής σημασίας και της μοναδικής βιοποικιλότητας που διακρίνεται σε αυτή, η ευρύτερη περιοχή του Μπούρινου έχει ενταχθεί στην προστατευόμενη ζώνη NATURA 2000, το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Ειδικών Ζωνών Διατήρησης (SPA GR1330002). Το οικοσύστημα της περιοχής εξασφαλίζει ιδανικές συνθήκες βλάστησης για πολλά είδη φυτών, ενδημικά τόσο στην Ελλάδα, όσο και τοπικά. Μάλιστα, η μοναδικότητα και το εύρος της αναπτυσσόμενης χλωρίδας καθιστά την περιοχή αντικείμενο διεθνούς μελέτης, συγκεντρώνοντας το ενδιαφέρον βοτανολόγων, ειδικών επιστημόνων και μελετητών καθώς και πλήθους φυσιολατρών.

ossbourinos.gr

Φωτογραφίες: www.tovoion.com