Όταν η αλληλεγγύη και η βοήθεια προς τον συνάνθρωπο γίνεται πράξη τότε πρωταγωνιστεί ένα χωριό της δυτικής Μακεδονίας.

Η δημοσιογράφος της ΕΡΤ Μαίρη Κεσκιλίδου, επισκέφτηκε τον Φούφα Εορδαίας που βρίσκεται 20 χιλιόμετρα δυτικά της Πτολεμαΐδας.

Με πληθυσμό μόλις 250 κατοίκους το χωριό αποτελεί πρότυπο στη συνεισφορά όχι στα λόγια, αλλά στα έργα.

Ο Ιωσήφ Παρλάνης, υπεύθυνος δημοσίων σχέσεων συλλόγου εθελοντών αιμοδοτών “Φούφας”, σημειώνει ότι 600 φιάλες αίματος σε όλη την Ελλάδα, από την Αλεξανδρούπολη έως τη Σπάρτη. Ο σύλλογος, είναι εξαιρετικά δραστήριος τα τελευταία εννέα χρόνια, δηλαδή από τότε που δημιουργήθηκε.

Με σεμινάρια, από ειδικούς ιατρούς για την παροχή πρώτων βοηθειών σε καρδιακά επεισόδια, ενημερωτικά κυτία βλαστοκυττάρων, λήψης σιέλου και δελτία πληροφόρησης, ο σύλλογος κατάφερε να κινητοποιήσει τη μικρή κοινότητα και όχι μόνο, όπως λέει ο κ. Παρλάνης.

Η πανδημία ήταν ένας παράγοντας που ανέστελλε τη δράση των εθελοντών κατοίκων, αλλά επανήλθαν δυναμικότερα. Με διψήφιο αριθμό εθελοντών οργάνων σώματος, δίνουν το παράδειγμα σε κάθε μικρή κοινότητα ότι η δύναμη είναι η θέληση και όχι οι αριθμοί.

Οι δράσεις του Συλλόγου υποστηρίζονται και από τις γύρω κοινότητες. «Ήδη ένα διπλανό χωριό ξεκίνησε να ιδρύσει σύλλογο αιμοδοτών». Το ότι κάθε σπίτι έχει και έναν εθελοντή αιμοδότη σημαίνει πως οι άνθρωποι ξεπερνούν αδικαιολόγητες φοβίες και ενδοιασμούς.

Το πιο σημαντικό είναι να σωθεί μια ζωή και με αυτήν τη σκέψη ο κ. Παρλάνης τονίζει: «Περιμένουμε με μεγάλη χαρά να δούμε ποιος θα είναι ο πρώτος που θα δώσει βλαστοκύτταρα για κάποιον ασθενή».

Πηγή: ertnews.gr