Στην ευρύτερη ζώνη του Αρχαιολογικού Χώρου των Μυκηνών υφίσταται το Αρχαιολογικό Μουσείο Μυκηνών. Σε απόσταση ολίγων χιλιομέτρων υπάρχει το Αρχαιολογικό Μουσείο Ναυπλίου.

Στην Περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης υπάρχει το Αρχαιολογικό Μουσείο Αιανής στην κωμόπολη Αιανή, πρωτεύουσα της αρχαίας Ελίμειας. Εντός της πόλεως Κοζάνης βρίσκεται η Αρχαιολογική …«Συλλογή!» Κοζάνης, η οποία ….(Συλλογή!) στεγάζεται σε ένα κτήριο μικρό. Σε πνίγει η στενότητα του χώρου.

Τα κατά κυριολεξία μοναδικά εκθέματα της ….«Συλλογής!» , αν είχαν φωνή, θα κραύγαζαν για δύο λόγους: Πρώτον για τον ασφυκτικά μικρό χώρο στον οποίο εκτίθενται. Δεύτερον για την υποτίμηση που «εισπράττουν» από την Πολιτεία με την ονομασία «Συλλογή!».

Το κτήριο της Αρχαιολογικής «Συλλογής!» Κοζάνης δεν καλύπτει τις ανάγκες των ευρημάτων, που λόγω των συνεχών ανασκαφών αυξάνονται.

Α. Εντός του ισογείου,σχεδόν υπογείου, χώρου υπάρχουν σπάνια ευρήματα της πόλεως Κοζάνης και της ευρύτερης περιοχής Νομού Κοζάνης, το ένα δίπλα στο άλλο, το ένα σχεδόν επάνω στο άλλο. Ευρήματα που διακρίνονται για την ατομικότητά τους, και άλλα από αυτά έχουν ιστορική αναδρομή 100.000 χρόνων π.Χ. –ομιλούμε για παλαιολιθική εποχή- άλλα έχουν ιστορική αναδρομή 5.000 χρόνων π.Χ. –ομιλούμε για νεολιθική εποχή- άλλα ανατρέχουν στα αρχαϊκά χρόνια, άλλα στα κλασικά, άλλα στην ελληνιστική περίοδο, άλλα στην ρωμαϊκή εποχή κ.λ.π.

Β. Στον αύλειο δε χώρο του εν λόγω κτηρίου εκτίθενται σπάνια ευρήματα της πόλεως Κοζάνης και της περιοχής Νομού Κοζάνης από τη νεολιθική εποχή μέχρι τη ρωμαϊκή, απροστάτευτα από τις καιρικές συνθήκες (ζέστη, κρύο, βροχή, χιόνι). Ο αμείλικτος καιρός και χρόνος τα διαβρώνει, έκθετα καθώς είναι, παρά τις φιλότιμες «προσπάθειες» που κάνει το σκέπαστρό τους να τα προστατεύσει. Στον ίδιο χώρο (αύλειο) του κτηρίου υπάρχουν ανθρωπόμορφες λίθινες στήλες της νεολιθικής εποχής, μοναδικές στον κόσμο, υπάρχουν κιονόκρανα (ιωνικά, δωρικά, κορινθιακά, ρωμαϊκά), υπάρχουν επιτύμβιες στήλες, λουτήρας από την αρχαιότητα, σαρκοφάγοι με μοναδικά εξωτερικά ανάγλυφα. Η εικόνα είναι ζοφερή. Κάθε φορά που ανεβοκατεβαίνω με το ποδήλατό μου την οδό Δημοκρατίας ή την παράλληλή της οδό Φον Κοζάνη – το οικόπεδο (κτίριο-προαύλιο) έχει πλάγιες όψεις (δυτικά και ανατολικά) και στις δύο αυτές οδούς – ματώνει η καρδιά μου.

Χρειαζόμαστε μεγάλο κτήριο. Καλαίσθητο εξωτερικά. Με νεοκλασική όψη. Με μεγάλη εσωτερική επιφάνεια για όλα τα εκθέματα. Και για αυτά, τα υπάρχοντα, και για τα μελλοντικά από ανασκαφές ή έρευνες εντός της Περιφέρειάς μας, που θα εμπλουτίζουν τα τωρινά εκθέματα. Όλα τα εκθέματα-ευρήματα θα προβάλλονται με χρονολογική σειρά από την παλαιολιθική εποχή μέχρι τη ρωμαϊκή.

Σήμερα υπάρχουν εκθέματα, άλλα από τα σπλάχνα της πόλεως Κοζάνης, άλλα από τα σπλάχνα της γεωγραφικής Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης.

Τα αρχαιολογικά ευρήματα της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας είναι διάσπαρτα στις Περιφερειακές Ενότητες της εν λόγω Περιφέρειας. Θα πρέπει να συγκεντρωθούν σε έναν χώρο. Έτσι θα αποκτήσουν τη δέουσα αίγλη. Και όλες οι τοπικές κοινωνίες των Δήμων της Περιφέρειάς μας θα καμαρώνουν για το τελικό επίτευγμα.

Θέλουμε την ίδρυση Αρχαιολογικού Μουσείου Δυτικής Μακεδονίας. Θέλουμε ένα κτήριο υψηλών προδιαγραφών, αντάξιο της Ιστορίας και του Πολιτισμού της Δυτικής Μακεδονίας. που θα στολίζει την Περιφέρειά μας. Κατάλληλος χώρος ο χώρος της Ζώνης Ενεργού Πολεοδομίας (Ζ.Ε.Π.) Κοζάνης. Ο Δήμος Κοζάνης θα φροντίσει να παραχωρήσει τη δέουσα δημοτική έκταση. Η έκταση θα πρέπει να είναι μεγάλη για να εξυπηρετεί τις ανάγκες ενός σύγχρονου Μουσείου.
Έτσι το Νέο Μουσείο ευρισκόμενο εντός της Ζ.Ε.Π. θα έχει δίπλα του την αδελφή του, την Πανεπιστημιούπολη Δυτικής Μακεδονίας.

Απευθυνόμαστε στον Πρωθυπουργό της χώρας. Ας δει το αίτημα με καλή προαίρεση και ας το πραγματοποιήσει. Οι βουλευτές της Περιφέρειάς μας όλων ανεξαιρέτως των κομμάτων της Βουλής μαζί με τον Περιφερειάρχη και τους Δημάρχους της Περιφέρειάς μας θα πρέπει να δράσουν προκειμένου να υλοποιηθεί αυτός ο στόχος.
Κάτι τέτοιο θα ωφελούσε την Περιφέρειά μας πολιτιστικά, οικονομικά, αναπτυξιακά με δεδομένο και το οδικό δίκτυο, όπως αυτό διαμορφώνεται (Ε65-Εγνατία).

Το ότι υπάρχει και λειτουργεί το σπουδαίο Αρχαιολογικό Μουσείο Αιανής, δεν αναιρεί την ανάγκη λειτουργίας Αρχαιολογικού Μουσείου Δυτικής Μακεδονίας. Το Αρχαιολογικό Μουσείο Αιανής έχει το δικό του εξατομικευμένο δεσπόζον και ανεκτίμητο εκθεματικό υλικό, αυτό της Αρχαίας Ελίμειας. Εξ ίσου δεσπόζον και ανεκτίμητο θα είναι και το εκθεματικό υλικό του Αρχαιολογικού Μουσείου Δυτικής Μακεδονίας.

17-4-2024