Η μείωση της βιοποικιλότητας καθώς και εξαφάνιση διαφόρων ειδών πανίδας είναι ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα του πλανήτη μας. Στην Ελλάδα παρ’ όλο την ύπαρξη αρκετών οικοτόπων και προστατευμένων περιοχών υπάρχουν αρκετά ζώα που είναι στην λίστα ειδών προς εξαφάνιση. Ανάμεσα στα απειλούμενα είδη βρίσκονται ο Λύκος και ο Ευρασιατικός Λύγκας. Αυτό το υπέροχο αιλουροειδές, δεν συναντάται στην χώρα μας τα τελευταία χρόνια ενώ οι μαρτυρίες που υπάρχουν δεν είναι αξιόπιστες.

ΚΑΤΑΦΥΓΙΟ ΛΥΚΟΥ

Η περιβαλλοντική οργάνωση του Αρκτούρου, εκτός από το καταφύγιο Αρκούδας στο Νυμφαίο, λειτουργεί μερικά χιλιόμετρα πιο μακρυά και το Καταφύγιο Λύκου (πλέον καταφύγιο λύκου και λύγκα) στις Αγραπιδιές του Δήμου Αμυνταίου.

Το κέντρο αρχικά δημιουργήθηκε εκεί για να βάλει τέλος στην παράνομη κατοχή λύκων. Μέσα σε ένα ειδικά περιφραγμένο τμήμα φυσικού δάσους βελανιδιάς, έκτασης 70 στρεμμάτων, φιλοξενούνται όλοι οι λύκοι που κατάφεραν να διασωθούν. Μπορεί να μην τους δείτε εύκολα, αλλά εκείνοι θα σας έχουν μυριστεί από μακριά!

ΕΥΡΑΣΙΑΤΙΚΟΣ ΛΥΓΚΑΣ (LYNX LYNX)

Η τελευταία προσθήκη στο καταφύγιο έγινε πριν λίγο καιρό και ήταν τρεις Ευρασιατικοί λύγκες και τέσσερις λύκοι από το το πάρκο Naturland της Ανδόρρας.

Το πάρκο λειτουργούσε για χρόνια ως χειμερινό θέρετρο και ζωολογικός κήπος. Πριν σταματήσει τη λειτουργία του ζωολογικού κήπου αναζήτησε ένα καλύτερο μέρος για τα ζώα. Μέσω του Ευρωπαϊκού δικτύου EARS, ιδρυτικό μέλος του οποίου είναι ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ, αποφασίστηκε τα ζώα να φιλοξενηθούν στις εγκαταστάσεις του.

Αυτό το υπέροχο αιλουροειδές, που η εικόνα του παραπέμπει σε τίγρη, είναι ένα εξαιρετικά σπάνιο είδος, το οποίο εδώ και πολλά χρόνια δυστυχώς δεν συναντάται στην Ελλάδα, ενώ οι ελάχιστες μαρτυρίες θέασής του δεν είναι αξιόπιστες.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Το καταφύγιο λειτουργεί κάθε Σαββατοκύριακο από τις 10.00 έως και τις 16.30.
Ξεναγήσεις γίνονται κάθε μία ώρα. Η τελευταία γίνεται στις 16:30.
Είσοδος: €6 για ενήλικες και παιδιά άνω των 12 ετών. €4 για παιδιά 3-12 ετών. Δωρεάν είσοδος για παιδιά έως 3 ετών.
Κατοικίδια δεν επιτρέπονται
Τηλέφωνο επικοινωνίας 23860-41500
Ιστοσελίδα: https://www.arcturos.gr

Ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ υλοποιεί εθνικά και διασυνοριακά προγράμματα για την προστασία των ορεινών οικοσυστημάτων με έμφαση στα μεγάλα θηλαστικά με στόχο την ολοκληρωμένη διαχείριση των Προστατευόμενων Περιοχών και την παροχή ειδικής τεχνογνωσίας για τις επεμβάσεις στο φυσικό περιβάλλον.

Πηγή: visitwesternmacedonia.gr