Υπεγράφη η Σύμβαση μεταξύ του Δήμου Κοζάνης και της ΕΤΒΑ ΒΙ.ΠΕ. Α.Ε.

Με την υπογραφή της σχετικής σύμβασης μεταξύ του Δημάρχου Κοζάνης και της ΒΙΠΕ ΕΤΒΑ ένα όραμα χρόνων, παίρνει σάρκα και οστά στην Κοζάνη μετά από δύο δεκαετίες και δημιουργείται πλέον το Επιχειρηματικό Πάρκο στην περιοχή Κοίλα – Μαυροδεντρίου. Με την υπογραφή της συμφωνίας μεταξύ του δημάρχου Κοζάνης Λευτέρη Ιωαννίδη και της ΕΤΒΑ ΒΙ.ΠΕ., ολοκληρώθηκε το τυπικό μέρος της διαδικασίας δημιουργίας Βιομηχανικής Περιοχής στην Κοζάνη, που είχε ξεκινήσει το 1997, όταν οριοθετήθηκε η έκταση. Το επιχειρηματικό πάρκο εκτίνεται σε περιοχή 390 στρεμμάτων, που παραχωρήθηκε στην εταιρεία ώστε να λειτουργήσει το επιχειρηματικό πάρκο, για το οποίο, όπως τονίστηκε υπάρχει ήδη ενδιαφέρον για εγκατάσταση από τις πρώτες επιχειρήσεις, που θα μπορούν είτε να αγοράσουν είτε να νοικιάσουν την έκταση. Κλείνει έτσι μία εκκρεμότητα 20 ετών για τον Δήμο και ανοίγει ο δρόμος για νέες επενδύσεις και για τη δημιουργία νέων, βιώσιμων θέσεων εργασίας.


Η νέα Βιομηχανική Περιοχή

Η νέα Βιομηχανική Περιοχή έχει συνολική έκταση 680 στρεμμάτων, χωροθετείται στις κτηματικές περιφέρειες Μαυροδενδρίου και Κοίλων, σε πολύ κοντινή απόσταση από την έκταση όπου έχει αποφασιστεί ότι θα μεταφερθεί ο Εμπορευματικός Σιδηροδρομικός Σταθμός, έχει άμεση πρόσβαση στην Εγνατία Οδό και θα μετονομαστεί σε Επιχειρηματικό Πάρκο Κοζάνης με την ένταξή της στο ν. 3982/2011. Η ΕΤΒΑ ΒΙ.ΠΕ. θα εισάγει για πρώτη φορά στο νέο αυτό Επιχειρηματικό Πάρκο τη δυνατότητα παροχής καινοτόμων υπηρεσιών προς τις εγκατεστημένες επιχειρήσεις, όπως ευρυζωνικό δίκτυο (με δυνατότητα απευθείας πώλησης από την ΕΤΒΑ ΒΙ.ΠΕ. προς τις επιχειρήσεις) και ασφάλεια χώρων μέσω ηλεκτρονικών μέσων. Παράλληλα θα δημιουργήσει ειδικά χρηματοοικονομικά προϊόντα σε συνεργασία με την Τράπεζα Πειραιώς.

“Σημαντικό έργο που θα βοηθήσει την επιχειρηματικότητα και τη δημιουργία θέσεων εργασίας”
Όπως τόνισε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος Κοζάνης Λευτέρης ιωαννίδης, στο πλαίσιο της συνέντευξης τύπου που παραχώρησαν οι εμπλεκόμενοι φορείς: “Η υπόθεση αυτή εκκρεμεί εδώ και πολλά χρόνια και μας ετέθη με το που αναλάβαμε ως νέα δημοτική αρχή. Έκτοτε είχαμε μια εξαιρετική συνεργασία  και φτάσαμε στην υπογραφή του τελικού κειμένου της συμφωνίας, για την παραχώρηση της έκτασης, ώστε στο επόμενο διάστημα η ΔΙΠΕ Κοζάνης να τεθεί σε λειτουργία. Κλείνεις ένας μεγάλος κύκλος και τίθενται οι βάσεις για να μπορέσει να λειτουργήσει η τοπική ςεπιχειρηματικότητα μέσα σε σύγχρονες συνθήκες”, είπε χαρακτηριστικά, κάνοντας λόγο για ένα σημαντικό έργο που θα βοηθήσει την επιχειρηματικότητα και τη δημιουργία θέσεων εργασίας . Ο δήμαρχος δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει όσους συνέβαλαν στο όλο εγχείρημα.

Υπάρχει ήδη ενδιαφέρον από επιχειρήσεις για εγκατάσταση

Από την πλευρά του ο γενικός διευθυντής της εταιρείας ΕΤΒΑ ΠΙΒΕ Α.Ε. Φίλιππος Κονταξής , σημείωσε στην τοποθέτησή του τη σπουδαιότητα του εγχειρήματος, που ξεκίνησε 20 έτη πριν και πλέον με την υπογραφή της συμφωνίας ανάβει το πράσινο φως για να ολοκληρωθούν τα έργα υποδομής και σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα να υποδεχθεί τις πρώτες επιχειρήσεις. Απομένει η ολοκλήρωση της πολεοδομικής μελέτης και η υλοποίηση των έργων υποδομής για να ξεκινήσει η λειτουργία του Επιχειρηματικού Πάρκου . Όπως απάντησε σχετικά, οι επιχειρήσεις που έχουν δείξει ενδιαφέρον για εγκατάσταση, είναι στον κλάδο των logistics και εταιρείες που συνεργάζονται με τη ΔΕΗ. Μέσα σε 10-15, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, το πάρκο θα λειτουργήσει σε ποσοστό 75%, ενώ την κρίσιμη πρώτη τετραετία θα εγκατασταθούν κατά προσέγγιση οι πρώτες 20 επιχειρήσεις, οι οποίες θα εγκατασταθούν είτε αγοράζοντας είτε νοικιάζοντας εκτάσεις. Κατά προσέγγιση θα εγκατασταθούν 70-120 επιχειρήσεις, ενώ οι υπεύθυνοι υπολογίζουν ότι η κάθε επιχείρηση θα χρειαστεί με εγκατάσταση 4 στρέμματα έκτασης, ενώ θα υπάρχουν και διαθέσιμοι χώροι για μικρότερες επιχειρήσεις των 2 στρεμμάτων ή σαφώς και για μεγαλύτερες. Με τις 20 πρώτες επιχειρήσεις, τονίστηκε, το πάρκο θα είναι βιώσιμο και αυτός είναι ο ορίζοντας της πρώτης 4ετίας. Ο Δήμος θα έχει όφελος από τη συμφωνία το 15% των τελών από ύδρευση – αποχέτευση.

Όπως τόνισε από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΕΒΕ Κοζάνης Κώστας Κυριακίδης , καλό είναι όταν υπάρξει το ενδιαφέρον , στις πρώτες επιχειρήσεις και αν έιναι τοπικές, να υπάρξουν ειδικά κριτήρια για να λειτουργήσουν ως κράχτες. Επίσης, ζήτησε η εταιρεία να κατασκευάσει χώρους που θα νοικιάζει στους επιχειρηματίες, ενώ ακόμη ζήτησε τα έσοδα που θα εισπράττει ο δήμος να λειτουργήσουν ελαφρυντικά προς τις επιχειρήσεις. Για τη συμφωνία, χαιρέτισε την πολύ σημαντική εξέλιξη για το δήμο και τη συμφωνία, που θα τονώσει την επιχειρηματικότητα. “Αν και μέσα στην κρίση, πιστεύουμε ότι θα βοηθήσει την επιχειρηματικότητα”, σημείωσε. Το επιμελητήριο τόνισε, θα βοηθήσει στην προσέλκυση επενδυτών, ενώ και η δημιουργία του Ταμείου Ανάπτυξης Δυτικής Μακεδονίας, θα βοηθήσει τους επιχειρηματίες. Επίσης, σημείωσε το πόσο κομβική είναι η θέση της επιχειρηματικής ζώνης.

Επιχειρηματικά χρηματοδοτικά εργαλεία

Για μια σημαντική ημέρα έκανε λόγο ο διευθυντής προγραμμάτων της ΑΝΚΟ Γιώργος Αμανατίδης, που μίλησε για τα σενάρια που πρότεινε η ΑΝΚΟ για το επιχειρηματικό πάρκο, λέγοντας πως η συμφωνία δίνει δυνατότητες για επιχειρηματική ανάπτυξη, ενώ δίνει τις δυνατότητες στην αυτοδιοίκηση να αξιοποιήσει μια περιοχή που “κοιμόταν”. Ακόμη, τόνισε πως υπάρχουν αναπτυξιακά προγράμματα που μπορούν να στηρίξουν το εγχείρημα , μιλώντας για τα νέα εργαλεία  που μπορούν να δανειοδοτήσουν τις επιχειρήσεις (Ταμείο Ανάπτυξης, νέα προγράμματα μικρομεσαίων επιχειρήσεων μέσω ΠΕΠ, το πρόγραμμα leader και τα όποια κίνητρα εγκατάστασης στη ΒΙΠΕ).

Για το εγχείρημα μίλησε και ο αντιπεριφερειάρχης επιχειρηματικότητας εμπορίου Ματθαίος Καλαϊτζόπουλος, λέγοντας πως η επιχειρηματικότητα χρειάζεται ωθήσεις και η πρωτοβουλία έρχεται να δράση ενισχυτικά σε άλλες δράσεις που στοχεύουν στην ενίσχυση της επιχειρηματικότητας ώστε να έρθει η ανάπτυξη. Για το εγχείρημα μίλησε και ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Δυτικής Μακεδονίας Μανώλης Καρακάσης, λέγοντας ότι τα παλαιότερα χρόνια χάθηκαν πολλές ευκαιρίες, για αυτό και σήμερα το εγζείρημα είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, αρκεί όλα να “τρέξουν γρήγορα”.

Β.Σ.