Η διαχείριση του Ειδικού Λογαριασμού του Ταμείου Δίκαιης Μετάβασης προβλέπεται να γίνεται κεντρικά από κρατικό φορέα που λειτουργεί υπό την εποπτεία του Υπουργείου Ενέργειας και Περιβάλλοντος. Δικαιούχοι θα είναι φορείς από όλη την Ελλάδα και όχι μόνο από τις πληττόμενες περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας και της Μεγαλόπολης. Τι θα μας μείνει λοιπόν από τα 20 εκ; Και πόσο ωφελημένοι θα είναι οι δήμοι από το ταμείο;

«Αδιευκρίνιστος παραμένει ο βαθμός συμμετοχής της Αυτοδιοίκησης στο ΕΤΔΜ, καθώς προβλέπεται γενικά ότι θα αξιολογεί την υλοποίηση των ενταγμένων δράσεων μαζί με την Ειδική Επιτροπή. Δεν διευκρινίζεται ποιος βαθμός Αυτοδιοίκησης θα συμμετέχει στην αξιολόγηση και τι συμβαίνει σε περίπτωση που θα συμμετέχει και η ίδια στην υλοποίηση έργων.» αναφέρει η WWF στο κείμενο της διαβούλευσης.

Την ίδια στιγμή η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας ζητάει να διαχειρίζεται το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης και η ΑΝΚΟ το ταμείο και ουδείς λόγος για τους ενεργειακούς δήμους.

Ακόμα και η WWF προτείνει « την ανάπτυξη βιώσιμων οικονομικών δραστηριοτήτων που δεν σχετίζονται με την εξόρυξη και την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από λιγνίτη ή άλλα ορυκτά καύσιμα, με στόχο την ενίσχυση των τοπικών οικονομιών και των εργαζομένων στις περιφερειακές ενότητες Κοζάνης, Φλώρινας και Αρκαδίας, οι οποίες θα πληγούν περισσότερο από τη σταδιακή μετάβαση σε μια οικονομία χαμηλών εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου».
Αλλά φαίνεται ότι η ενίσχυση δεν αφορά μόνο εμάς.

Ιωάννα Παπαδημητρίου

Το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης απλώνεται σε όλη την χώρα και χάνεται από την περιοχή