Στο περιφερειακό συμβούλιο της Τρίτης 18 Μαΐου πάρθηκε απόφαση για την άμεση διακοπή εργασιών εγκατάστασης ανεμογεννητριών στην περιοχή Αερορράχη Αμυνταίου μετά από εισήγηση του θέματος από τον επικεφαλής του συνδυασμού «Λαϊκή Συσπείρωση για τη Δυτική Μακεδονία» κ. Αντώνη Τσάκωνα.

Συγκεκριμένα συμφωνήθηκαν τα εξής από το περιφερειακό συμβούλιο :

-Να δηλώσει την συμπαράστασή του στους αγωνιζόμενους κατοίκους της περιοχής.

– Να ζητήσει να μην εγκατασταθεί καμία ανεμογεννήτρια στην συγκεκριμένη περιοχή, πουαποτελεί σημείο ιδιαίτερης περιβαλλοντικής σημασίας.

– Να ζητήσει να μην πραγματοποιηθεί οποιαδήποτε κατασταλτική επέμβασητης Αστυνομίας σε βάρος των κατοίκων της περιοχής.

-Να μην εκδοθεί καμία άδεια από υπηρεσίες της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας που θα επιτρέπει τη μεταφορά ή εγκατάσταση ανεμογεννητριών και συναφών υλικών ή τη διέλευση βαρέων οχημάτων στην παραπάνω περιοχή, παρά μόνο εφόσον είτε τηρούνται αυστηρά όλες οι νόμιμες προϋποθέσεις, είτε υφίσταται δέσμια υποχρέωση της Διοίκησης.

-Να ζητήσει από το αρμόδιο υπουργείο να μην υπάρξει αδειοδότηση εγκατάστασης ΑΠΕ στα όρια της Περιφέρειας Δ. Μακεδονίας τουλάχιστον έως ότου ολοκληρωθεί το Περιφερειακό Πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης της Δυτικής Μακεδονίας καθώς και το Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.

Και με την επιφύλαξη εξέτασης χρήσης ένδικων μέσων στις περιπτώσεις έργων Α.Π.Ε. που θα κρίνεται τεκμηριωμένα ότι πλήττονται δικαιώματα των κατοίκων της περιοχής ή υποβαθμίζεται το φυσικό περιβάλλον.

Την ίδια μέρα, στις 18 Μαΐου η Διεύθυνση Τεχνικών έργων της Περιφερειακής Ενότητας Φλώρινας εξέδωσε δυο αποφάσεις για άδεια διέλευσης υπέρβαρου /υπερμεγέθους οχήματος , έναν ελκυστήρα που θα μετάφερε έναν εκσκαφέα και έναν ακόμα φορτηγό. Οι εργασίες θα πραγματοποιούνταν από 18 Μαΐου ως 25 Μαΐου ανεξαρτήτως αν ξεκίνησαν νωρίτερα και ήδη πολλές οξιές παρθένου δάσους είχαν κοπεί. Οι αποφάσεις με αριθμό πρωτ 70205 και 70192 κοινοποιήθηκαν στην αστυνομική διεύθυνση Αμυνταίου και στην μεταφορική. Μάλιστα έφτασαν ταχέως στο μπλόκο των κατοίκων ώστε να σταματήσουν την παρεμπόδιση του έργου …

Ο διευθυντής της υπηρεσίας δήλωσε στο prlogos ότι δεν γνώριζε κάτι για την απόφαση του περιφερειακού συμβουλίου. Είδε στην τηλεόραση ότι δικάζονται τα ασφαλιστικά μέτρα στις 3 Ιουνίου για αυτό και δεν θα εκδώσει άλλη άδεια διέλευσης οχημάτων .Ήδη έχει εννιά στα χέρια του και περιμένει το δικαστήριο.

Ιωάννα Παπαδημητρίου