Είναι γνωστή η αρρυθμία στη λειτουργία του Επιμελητηρίου Κοζάνης εδώ και χρόνια .Με τροπολογία του άρθρου 69, παράγραφος 5 του v. 4497/2017 το Διοικητικό Συμβούλιο έχει πια το δικαίωμα να παύσει από την προεδρία το Νίκο Σαρρή αφού έχει την απόλυτη πλειοψηφία, 11 από τα 21 μέλη με την συνεργασία Γιάννη Μητλιάγκα- Βασίλη Μόσχου

Η Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων διαφωνεί με αυτή την απόφαση που ανατρέπει την πορεία πολλών διοικήσεων προτείνοντας να επανέλθει στο προηγούμενος καθεστώς , όπου το Διοικητικό Συμβούλιο παύει ή αντικαθιστά μέλη της Διοικητικής Επιτροπής , με απόφαση της πλειοψηφίας των τεσσάρων πέμπτων (4/5) των μελών του.

Στο Νόμο 4801/2021ΦΕΚ 83/Α/24-5-2021 τροποποιείται η παρ. 5 του άρθρου 69 του v. 4497/2017 και αντικαθίσταται ως εξής:

«5. Το Διοικητικό Συμβούλιο συζητεί τα σημαντικότερα θέματα του εμπορίου, της μεταποίησης και των υπηρεσιών, απονέμει τιμητικές διακρίσεις, που σχετίζονται με τα θέματα αυτά, εγκρίνει τον οικονομικό απολογισμό, τον ισολογισμό, τον προϋπολογισμό και τον προγραμματισμό δράσεων του Επιμελητηρίου, παύει ή αντικαθιστά οποτεδήποτε τα μέλη της Διοικητικής Επιτροπής με απόφαση της απόλυτης πλειοψηφίας των μελών του και αποφασίζει για κάθε θέμα, που έχει σχέση με την επιμελητηριακή δραστηριότητα. Επίσης, το Διοικητικό Συμβούλιο δύναται οποτεδήποτε να εκλέγει νέα Διοικητική Επιτροπή με απόφαση της απόλυτης πλειοψηφίας των μελών του. Σε περίπτωση παύσης, αντικατάστασης ή νέας εκλογής του συνόλου των μελών της Διοικητικής Επιτροπής και μέχρι τον ορισμό νέων, τα καθήκοντα αυτής ασκούνται από το Διοικητικό Συμβούλιο.».

Ο προηγούμενος νόμος ανέφερε ότι : « Το Διοικητικό Συμβούλιο συζητεί τα σημαντικότερα θέματα του εμπορίου, της μεταποίησης και των υπηρεσιών, απονέμει τιμητικές διακρίσεις, που σχετίζονται με τα θέματα αυτά, εγκρίνει τον οικονομικό απολογισμό, τον ισολογισμό τον προϋπολογισμό και τον προγραμματισμό δράσεων του Επιμελητηρίου, παύει ή αντικαθιστά μέλη της Διοικητικής Επιτροπής , με απόφαση της πλειοψηφίας των τεσσάρων πέμπτων (4/5) των μελών του, και αποφασίζει για κάθε θέμα, που έχει σχέση με την επιμελητηριακή δραστηριότητα. Σε περίπτωση παύσης ή αντικατάστασης του συνόλου των μελών της Διοικητικής Επιτροπής και μέχρι τον ορισμό νέων, τα καθήκοντα αυτής ασκούνται από το Διοικητικό Συμβούλιο.

Ιωάννα Παπαδημητρίου