Δημοσιεύτηκε στην έγκριτο εφημερίδα ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ ότι ηλεκτροδοτήθηκε το μοναστήρι της Αγίας Παρασκευής που είναι στο χωριό Νάματα- Σισανίου.

Αυτό μου θύμισε την επίσκεψή μου στο μοναστήρι την 25-7-2007 παραμονή της Αγίας Παρασκευής όπου τέλεσε Εσπερινό ο μακαριστός μητροπολίτης Σισανίου και Σιατίστης κυρός Παύλος,. Δεν μπορούσες να πας στο μοναστήρι με αυτοκίνητο, γιατί ήταν ένα μονοπάτι δύσκολο και με ανηφόρα . Διανοίχτηκε δρόμος και ασφαλτοστρώθηκε ώστε να πηγαίνεις άνετα. Ο μητροπολίτης πηγαίνοντας για να τελέσει εσπερινό την παραμονή της Αγίας Παρασκευής 25-Ιουλίου, στο μοναστήρι, έκανε συγχρόνως και τα εγκαίνια του δρόμου. Παραβρέθηκα επιστρέφοντας από το μοναστήρι του Δρυόβουνου. Συμμετείχε στον εσπερινό και ο ηγούμενος του μοναστηριού Δρυόβουνο αρχιμανδρίτης παπαστέφανος . Δοθείσης λοιπόν της ευκαιρίας που πήγαινα για πρώτη φορά, φωτογράφησα τα κτήρια του μοναστηριού της Αγίας Παρασκευής και την τέλεση του εσπερινού που έγινε στον αύλειο χώρο του μοναστηριού. Είναι σε μια περιοχή ορεινή , ιστορική και με έντονη βλάστηση .

Θα αναφερθώ στην παράδοση του λαού μας, για να μην ξεχνάμε την Ευλάβεια του λαού για τους Αγίους που με τη Θεία Χάρη βοηθούν τους ανθρώπους σε δύσκολες στιγμές, Η Αγία Παρασκευή θεωρείτε προστάτιδα των Οφθαλμών από το Λαό. Παλαιά πηγαίνανε από την περιοχή μας στο μοναστήρι της «Λίγκας» Μυλοχώρι Εορδαίας , υπάρχει μέχρι σήμερα το μοναστήρι .

Διανυκτέρευαν στο μοναστήρι με τον άρρωστο που είχε πρόβλημα στα μάτια, και όπως έλεγαν η Αγία Παρασκευή τον γιάτρευε. Έχω περίπτωση ιάσεως συγγενούς μου .

Λίγα λόγια για την Αγία Παρασκευή τα οποία είναι γραμμένα στα βιβλία της Εκκλησίας. Και με την ευκαιρία θα αναφερθώ σε μοναστήρια Εκκλησίες και προσκυνητάρια της Αγίας Παρασκευής που έχουν αξιόλογη Θρησκευτική και κοινωνική παρουσία τα οποία έχω επισκεφθεί.

«Η Αγία παρασκευή γεννήθηκε στη Ρώμη επί αυτοκράτορα Αντωνίνου ( 138-160 μ. Χ.) και κήρυττε το Λόγο του Χριστού. Ο Αυτοκράτορας Αντωνίνου την υπέβαλλε σε πολλά βασανιστήρια για να αποκηρύξει την πίστη της, αρνήθηκε, και ο αυτοκράτορας έχασε την όρασή του , προσευχήθηκε η Αγία Παρασκευή και επανήλθε η όραση στον Αντώνινο, ο οποίος και πίστεψε στο Χριστό . Από τότε οι Χριστιανοί την θεωρούν προστάτιδα των οφθαλμών. Η Αγία Παρασκευή συνέχισε να κηρύττει το λόγο του Χριστού, ήρθε στην Ελλάδα και στα Τέμπη της Θεσσαλίας ένας ειδωλολάτρης που διαφέντευε την περιοχή την υπέβαλε σε βασανιστήρια και την αποκεφάλισε».

Ο Ιερός προσκυνηματικός Ναός της Αγίας Παρασκευής στα Τέμπη ανήκει στη Μητρόπολη Λαρίσης είναι από τα σημαντικότερα προσκυνήματα στην Ελλάδα, όπου μαρτύρησε η Αγία Παρασκευή και δέχεται πάρα πολλούς προσκυνητές. Ο Ναός είναι μέσα σε βράχο στο κέντρο των στενών της κοιλάδας των Τεμπών.

Άλλο μοναστήρι της Αγίας Παρασκευής είναι στο Μονοδένδρι του Ζαγορίου εντοιχισμένο στο βράχο πάνω από το φαράγγι του Βίκου, Έχει μία διαδρομή δύσκολη για να πας στο μοναστήρι, από κει απολαμβάνεις οπτικώς τη χαράδρα του Βίκου, το θέαμα όταν φτάσεις στη μονή είναι υπέροχο και θαυμάζεις το φυσικό περιβάλλον.

Επίσης έχουν την Αγία Παρασκευή προστάτιδα οι Ελληνόβλαχοι . Στο περίφημο και ιστορικό Μέτσοβο της Ηπείρου, με τους Μεγάλους ευεργέτες, υπάρχει λαμπρός Ναός της Αγίας Παρασκευής, είναι πολύ παλιός , περίπου από το 1300 και διακοσμείτε με πολλά ξυλόγλυπτα «Τέμπλο ,Θρόνο» και άλλα καλλιτεχνήματα θρησκευτικής Αγιογραφίας που εντυπωσιάζεσαι. Επίσης βρίσκεται ο Ναός σε περίοπτη θέση της κωμόπολης.

Έχουμε και εμείς οι Κοζανίτες Ναό της Αγίας Παρασκευής στη βόρεια πλευρά της Πόλης σε λοφίσκο και όταν εορτάζεται που είναι η 26-Ιουλίου πηγαίνει πολύς κόσμος την παραμονή στον εσπερινό. που είναι από τα μεγαλύτερα πανηγύρια του καλοκαιριού της Μητρόπολης Σερβίων και Κοζάνης. Τα παλιά χρόνια όσοι έπασχαν από φυματίωση, πήγαιναν στο εξωκκλήσι της Αγίας Παρασκευής και μένανε εκεί όπου είχε δωματιάκια, λόγω κλίματος ( καθαρό αέρα) να θεραπευτούν.

Να θυμίσω ό,τι προ ετών που ήταν εξωκκλήσι το είχαν υπό την προστασία τους ο σύλλογος των Κοζανιτών- Αμερικανών και είχαν κατασκευάσει το 1939 το Κωδωνοστάσιο που υπάρχει μέχρι σήμερα. Για τη δράση του συλλόγου θα γράψω άλλη φορά .

Έχει στο χώρο τα Αγίας Παρασκευής οίκημα και ο σύλλογος Σαμαριναίων Κοζάνης, που κατάγονται από το περίφημο Βλαχοχώρι, εκεί ανταμώνουν τα μέλη του συλλόγου, τελούνται Θείες λειτουργίες, και άλλες εκδηλώσεις . Έχουν την Αγία Παρασκευή προστάτιδα του συλλόγου.

Θα αναφέρω και έναν φυσιολάτρη και την προσπάθεια που έκανε ο καθηγητής και μεγάλος Μακεδονομάχος Νικόλαος Μαλούτας, που είχε φιλοξενήσει στο σπίτι του τον Ιούλιο του 1904 τον Παύλο Μελά να ανεβαίνει με τα πόδια, παρά τα χρόνια του, στο εξωκκλήσι της Αγίας Παρασκευής και να φυτεύει δένδρα και λουλούδια μαζί με άλλους μακεδονομάχους, μιλάω προ του ’40, ήταν φανατικός φυσιολάτρης. Ο χώρος της Αγίας Παρασκευής είναι ένας όμορφος Λοφίσκος με πολλά δένδρα και λουλούδια χάρη στον θαρραλέο αγωνιστή Μακεδονομάχο και στέλεχος της Εθνικής Άμυνας Ν. Μαλούτα τον οποίο είχα γείτονα. Όταν μας έβλεπε να παίζουμε μικρά παιδιά στη γειτονιά μας, απέναντι από το σπίτι του, μας μάζευε και μας μιλούσε για τον Παύλο Μελά. Βλέποντάς του τον σεβόμασταν και τρέχαμε να του φιλήσουμε το χέρι , γέρος με το μπαστουνάκι του και το άσπρο μούσι στο πηγούνι του. Ακούγοντας του να μας μιλάει χαιρόμασταν και τον παρακολουθούσαμε αμίλητοι με θαυμασμό, στο τέλος τον χειροκροτούσαμε .

Η εκκλησία ψάλλει το απολυτίκιο της Άγιας Παρασκευής.
Την Σπουδήν σου τη κλήσει, κατάλληλον, εργασαμένη φερώνυμε, την ομώνυμον σου πίστιν εις κατοικίαν κεκληρώσαι, Παρασκευή αχθοφόρε όθεν προέχεις Ιάματα, και πρεσβεύεις υπέρ των ψυχών ημών.

Παρακαλούμε ταπεινά την Αγία Παρασκευή να έχουμε την προστασία της για τους οφθαλμούς μας, που ο λαός μας την αποκαλεί οφθαλμογιατρέσσα. Επίσης με βαθιά ευλάβεια δεόμαστε να λάβει τη Χάρη του Κυρίου και να απομακρυνθεί από την περιοχή μας η θανατηφόρος πανδημία του Κορωνοϊού.

Γιάννης Κορκάς

Φωτογραφίες
1, Τα κτήρια του μοναστηριού
2. Η τέλεση του Εσπερινού.